Υγεία

Συναντήσεις κορυφής για το σιδηρόδρομο ^ Τα εμπόδια στο σχέδιο IMEC με Cosco στον Πειραιά και Ιβάν στον ΟΛΘ ^ Οι Έλληνες οδηγούν την κούρσα στο Ελληνικό ^ Θα υπάρξει αξιολόγηση των πολιτών και για τους παρόχους ενέργειας; ^ Γρίφος η έκταση των δημοσίων γαιών ^ Η λειψυδρία και η έλλειψη αγροτικών πληρωμών για νερό

Finance and money technology background concept of business prosperity and asset management

Συναντήσεις κορυφής για το σιδηρόδρομο

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη με το μενού να περιλαμβάνει και την υπόθεση του σιδηροδρόμου. Η Hellenic Train ελέγχεται όπως είναι γνωστό από την ιταλική FS Group, έναν από τους ισχυρότερους ομίλους στις επιβατικές μεταφορές στην Ευρώπη. Την ίδια ημέρα, όπως πληροφορείται η στήλη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Κων/νου Κυρανάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της FS Group Στέφανο Αντόνιο Ντοναρούμμα. Ο Ντοναρούμμα προέρχεται από το χώρο της ενέργειας με θητεία στην ACEA αλλά και στην TERNA SpA, τον ιταλικό ΑΔΜΗΕ δηλαδή. Ανέλαβε τα ηνία του FS Group τον Ιούνιο του 2024. Η κυβέρνηση πιέζει την Hellenic Train ώστε να προχωρήσει σε επενδύσεις για την αγορά νέων αμαξοστοιχιών για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Και κάποια στιγμή θα τεθεί στο τραπέζι εκείνη η σύμβαση για τις «άγονες γραμμές» που είχε υπογραφεί επί Κώστα Καραμανλή στο υπουργείο Υποδομών που δεν έχει πάει και τόσο καλά!

Τα εμπόδια στο σχέδιο IMEC με Cosco στον Πειραιά και Ιβάν στον ΟΛΘ

Μένοντας στα διεθνή ζητήματα τα οποία αφορούν και την Ελλάδα, η στήλη επισημαίνει πως επανήλθε στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες το σχέδιο που είχαν παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ινδία για τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC). Το σχέδιο προωθείται ως εναλλακτική λύση στην πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) της Κίνας και η Ελλάδα έχει εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής. Προς το παρόν υπάρχει συζήτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη στο πλαίσιο του IMEC, που περιλαμβάνει τη διασύνδεση Ισραήλ με Κύπρο και (αργότερα, όπως διαβάζουμε) με την Ελλάδα. Το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι, όμως, να ενταχθεί στο διάδρομο μεταφοράς εμπορευμάτων από Ινδία προς Ευρώπη μέσω του IMEC. Κάτι τέτοιο είναι λίγο δύσκολο στις παρούσες συνθήκες με την κινεζική Cosco να ελέγχει το λιμάνι του Πειραιά και τον Ιβάν Σαββίδη να διατηρεί τον πλειοψηφικό έλεγχο του ΟΛΘ. Η Ινδία ψάχνει λιμάνια στην Ευρώπη στα οποία θα μπορεί να ασκήσει κάποιον έλεγχο και σίγουρα δεν θέλει να πέσει πάνω στους διεθνείς ανταγωνιστές της όπως η Κίνα. Το ίδιο και οι ΗΠΑ οι οποίες στηρίζουν το συγκεκριμένο σχέδιο ως αντίπαλο δέος στο BRI του Πεκίνου. Η προγραμματισμένη διαδρομή για το IMEC θα εκτείνεται από τη Βομβάη και τη Mundra στην Ινδία στα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια μέσω του Ισραήλ στην Ελλάδα. Εξετάζεται, επίσης, λόγω αντιδράσεων της Άγκυρας, η δυνατότητα μιας εναλλακτικής διαδρομής για το δυτικό σκέλος του διαδρόμου που θα ταξιδεύει μέσω της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ και της Τουρκίας, με περαιτέρω συνδέσεις με τη Μαύρη Θάλασσα ή τη Μεσόγειο.

Οι Έλληνες οδηγούν την κούρσα στο Ελληνικό – Τα branded ακίνητα ανεβάζουν την Αθήνα κατηγορία

Παρά τον διεθνή χαρακτήρα του project στο Ελληνικό, όπως μαθαίνουμε οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές έχουν ελληνική βάση. Συγεκριμένα, περίπου το 60% των αγοραστών είναι Έλληνες, ενώ άλλο ένα 20-25% προέρχεται από την ελληνική διασπορά. Δηλαδή, σχεδόν 8 στους 10 που έχουν δείξει ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στο Ελληνικό έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Ελλάδα. Οι καθαρά διεθνείς αγοραστές περιορίζονται στο 15,5% με 20%.Από τους 16.000 ενδιαφερόμενους από 110 χώρες, η επενδυτική διάθεση είναι έντονη, καθώς το 40% βλέπει την αγορά ως επενδυτική ευκαιρία, το 30-35% αναζητά κύρια κατοικία, ενώ το 20% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για β’ κατοικία. Υπάρχει και μικρότερος αριθμός που στοχεύει στην απόκτηση Golden Visa. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι από τους ξένους αγοραστές, το 20% των ενδιαφερομένων από τη Βόρεια Αμερική — μια αγορά που θεωρεί αυτονόητη την ύπαρξη υπηρεσιών και amenities, στοιχείο που ενισχύει τη ζήτηση για branded residences. Η αγορά των επώνυμων κατοικιών στο Ελληνικό δεν έχει ακόμη ανοίξει, όμως ήδη θεωρείται κεντρικό εργαλείο για την τοποθέτηση της Αθήνας στον παγκόσμιο χάρτη πολυτελούς real estate. Αντίστοιχα μοντέλα θα ακολουθήσουν στο σημείο που θα αναπτυχθεί το Mandarin αλλά και στο μικτής χρήσης Πύργο της Brooklane, ενώ σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση για το brand του ξενοδοχείου στη μαρίνα. Αντιθέτως, στο Riviera Tower, όπου οι πρώτες κατοικίες πωλήθηκαν χωρίς διεθνές brand, οι τιμές κινήθηκαν ήδη υψηλά – από 9.000 έως και 32.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Οι branded κατοικίες, επομένως, δεν προσθέτουν απλώς αίγλη, αλλά και προοπτική υπεραξίας.

Το καλώδιο με Αίγυπτο ανεβάζει στροφές μετά το αδιέξοδο του αντίστοιχου με Κύπρο

Μετά το (προσωρινό;) πάγωμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, έρχεται να προχωρήσει ένα δεύτερο έργο, το οποίο φιλοδοξεί να συνδέσει τη χώρα μας με την Αίγυπτο. Πρόκειται για το σχέδιο GREGY του ομίλου Κοπελούζου, όπου αυτή την περίοδο προετοιμάζονται οι δύο μελέτες που θα καθορίσουν την ακριβή του όδευση. Καθώς το εν λόγω καλώδιο θα περάσει δυτικά της Κρήτης προτού στραφεί νότια προς την Αίγυπτο, η εικόνα είναι ότι δεν θα προσκρούσει σε αντιδράσεις της Τουρκίας, όπως το GSI. Έτσι, τουλάχιστον σε γεωπολιτικό επίπεδο, το GREGY θεωρείται πιο υλοποιήσιμο στην παρούσα φάση.

Τελικά χειραγωγούν ή όχι την αγορά ηλεκτρισμού;

Από τη μια μεριά υπάρχει η εγχώρια βιομηχανία, που ισχυρίζεται ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί χειραγωγούν την αγορά ηλεκτρισμού αυξάνοντας τις τιμές για όλους τους καταναλωτές. Μάλιστα, οι βιομήχανοι παρήγγειλαν σχετική μελέτη από ξένους ειδικούς, η οποία όπως ισχυρίζονται, δείχνει ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί κάνουν συστηματικές υπερδηλώσεις φορτίου. Τί σημαίνει αυτό; Ότι στην πράξη κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους κάθε ημέρα για να εξασφαλίσουν το κάτι παραπάνω. Όμως, η άποψη της βιομηχανίας δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στο υπουργείο, ούτε στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Και οι δύο εκτιμούν ότι οι υπερδηλώσεις δεν είναι συστηματικές, άρα δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως υπάρχει ένα ύποπτο φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση, ΥΠΕΝ και ΡΑΑΕΥ δηλώνουν ότι παρακολουθούν πολύ στενά τα τεκταινόμενα στην αγορά.

Θα υπάρξει αξιολόγηση των πολιτών και για τους παρόχους ενέργειας;

Ανοιχτό άφησε χθες το παράθυρο ο Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος για αξιολόγηση – και – των παρόχων ενέργειας από τους πολίτες. Ο λόγος για το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες το οποίο παρουσιάστηκε από τον κο Λιβάνιο και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου. Αν και το σύστημα αυτό θα αφορά «για την ώρα» μόνο το στενό δημόσιο, «μπορεί σε κάποια φάση» να αφορά και τους παρόχους ενέργειας, ανέφερε ο κος Λιβάνιος. Ωστόσο, η στήλη πληροφορείται πως η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση πως κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο, λόγω της ύπαρξης πολλών διαφορετικών ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες δεν θα μπορούσαν εύκολα να αξιολογηθούν μέσω μίας πλατφόρμας του δημοσίου.

Η εξάπλωση της ενοικίασης γαιών σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και ο γρίφος της «εδαφικής» περιουσίας του Δημοσίου

Μπορεί το περισσότερο ενδιαφέρον της «κοινής γνώμης» να περιστρέφεται γύρω από την αξιοποίηση της περιουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής, σε ακίνητα, αλλά υπάρχει μία άλλη ακίνητη περιουσία που ακούει στο όνομα…«γαίες». Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει από την περασμένη ΔΕΘ πρόγραμμα γεωργικής αξιοποίησης των δημόσιων γαιών, αλλά υπάρχει ένα ζωτικό πρόβλημα: Το δημόσιο δεν γνωρίζει πόση ακριβώς είναι η έκτασή τους. Υπάρχουν εκτιμήσεις από 1,5 εκατομμύριο στρεμμάτων μέχρι…10 εκατομμύρια. Επίσης, ένα μέρος αυτών είναι καταγεγραμμένο στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Αν όμως δεν είναι εγγεγραμμένο ένα χωράφι στο Κτηματολόγιο, δεν μπορεί να εκμισθωθεί σε ιδιώτες για καλλιέργεια. Έτσι, δεν μπορεί να τρέξει το σχέδιο αυτό μαζικά και παντού. Τρέχει, όμως, σιγά – σιγά, όπως πληροφορείται η στήλη, κατά περιοχή, με το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης να εκμισθώνει ολοένα και περισσότερες γαίες σε αγροτικούς συνεταιρισμούς κατά περιοχή. Ωστόσο, η ελλιπής κτηματογράφηση εμποδίζει την είσοδο «μεγάλων παικτών» στη γεωργία.

Κτήματα (και λεφτά) …υπάρχουν, ζητούνται αγρότες

Την ίδια ώρα που προχωρά η σταδιακή εκμίσθωση των δημοσίων γαιών, εντός του επόμενου μήνα, αναμένονται να ανοίξουν οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη θερμοκηπίων. Η αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων από τα 2,2 δις. ευρώ στα 3,2 δις. ευρώ τα τελευταία χρόνια δίνει το στίγμα των δυνατοτήτων αυτού του κλάδου. Μάλιστα το νέο πρόγραμμα προβλέπει κρατική επιδότηση 50% και τραπεζικό δανεισμό 35%. Μ΄άλλα λόγια, οι ενδιαφερόμενοι αγρότες καλούνται να βάλουν μόλις το 15% από την τσέπη τους. Πριν από αυτό το πρόγραμμα, έπρεπε να βάλουν το 100%, επισημαίνουν αρμόδια στελέχη στην στήλη. Το αρχικό πλάνο προβλέπει 300 εκατ. ευρώ με μέγιστο ποσό επένδυσης το 1 εκατομμύριο. Αν, όμως, υπάρξει υπερκάλυψη του ποσού, το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανεβάσει το πρόγραμμα στα 600 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τη λειψυδρία, υπάρχει και η …έλλειψη πληρωμών στους λογαριασμούς νερού των αγροτών

Μένοντας στον «ξεχασμένο» από την κοινή γνώμη αγροτικό κόσμο, η στήλη δεν μπορεί να δώσει συνέχεια στο προχθεσινό σχόλιο του υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σταύρου Παπασταύρου περί Ιρλανδίας και Ελλάδας. Υπενθυμίζεται πως ο κος Παπασταύρου ανέφερε πως στην Ιρλανδία υπάρχει ένας εθνικός οργανισμός διαχείρισης υδάτων, ενώ στην Ελλάδα, πάνω από 700 οργανισμοί! Από αυτούς, όπως έμαθε η στήλη, γύρω στους 450 – 500 αφορούν την άρδευση αγροτικών περιοχών. Το κυβερνητικό σχέδιο που έχει ανακοινωθεί προβλέπει ενοποίηση αυτών σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, δηλαδή θα συγκροτηθεί ένας οργανισμός άρδευσης ανά νομό, αλλά πληροφορίες της στήλης κάνουν λόγο ακόμα και για ένα οργανισμό ανά Περιφέρεια, δηλαδή ένα οργανισμό για την Κρήτη, ένα για τη Θεσσαλία κλπ. Συνολικά, δηλαδή 13. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είναι κάπως δύσκολο να συγκροτηθεί ένας ενιαίος οργανισμός, όπως στην Ιρλανδία, λόγω της τεράστιας ποικιλομορφίας της ελληνικής υπαίθρου, σε αντίθεση με εκείνη της …Ιρλανδίας. Βέβαια, μπορεί, να συγκροτηθεί ένας οργανισμός στο «μοντέλο ΕΦΚΑ», της πρώτης περιόδου, δηλαδή με το 2017, όπου απλώς ο ΕΦΚΑ έγινε ομπρέλα εντελώς διαφορετικών καθεστώτων, τα οποία ενοποιήθηκαν σταδιακά. Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα δεν είναι διοικητικό, ούτε … γεωγραφικό. Το βασικό πρόβλημα,λένε πληροφορίες της στήλης, είναι ότι ελάχιστοι …αγρότες πληρώνουν τον λογαριασμό του νερού. Και το ζητούμενο είναι να αρχίσουν να πληρώνουν, αφού συγκροτηθούν οι νέοι περιφερειακοί οργανισμοί.

Πώς συνδέονται τα νέα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου με τις προσδοκώμενες μειώσεις φόρων

Μόνο τυχαία δεν ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κατά την παρουσία του στο OT Forum τα δύο νέα ψηφιακά εργαλεία της ΑΑΔΕ των οποίων εκκρεμεί η υλοποίηση, δηλαδή το ψηφιακό πελατολόγιο και το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Προφανώς και αποτελεί μία δέσμευση πάρα πολλών μηνών η οποία ούτως ή άλλως θα έπρεπε να γίνει πράξη, αλλά υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος. Αρμόδιες πηγές της στήλης αναφέρουν πως η υλοποίηση των παραπάνω εργαλείων θεωρείται προϋπόθεση για να «πιαστούν» οι στόχοι της φοροδιαφυγής για το 2025. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές πηγαίνουν ένα ακόμα βήμα παραπέρα λέγοντας πως από τα δύο νέα εργαλεία εξαρτάται η οποιαδήποτε φορολογική αλλαγή στα τεκμήρια ελάχιστου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών. Επομένως, η παράταση που έχει δοθεί (στο δελτίο αποστολής) αφενός δίνει περισσότερο χρόνο προσαρμογής στους επαγγελματίες, αφετέρου, όμως, είναι προς το συμφέρον τους να ξεκινήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις η υποχρεωτική εφαρμογή τους, ούτως ώστε να αρχίσουν να αποδίδουν, μέχρι τον Αύγουστο που θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου.

Έκπληξη με τις ασφαλιστικές εισφορές;

Από τα πολλά μέτρα – προτάσεις που συζητά η κυβέρνηση ενόψει ΔΕΘ ένα είναι σχεδόν σίγουρο πως θα ανακοινωθεί καθώς αποτελεί εξαγγελία της κυβέρνησης για το 2026 και κεντρικό άξονα της οικονομικής πολιτικής της επόμενης διετίας. Αφορά στην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να δώσει έμφαση στην ενδυνάμωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως δεν θα έπρεπε να αποκλείουμε και κάποια… έκπληξη, με την νέα μείωση που θα ανακοινωθεί να αφορά απευθείας 1 ποσοστιαία μονάδα. Αναφέρουν πως είναι κάτι το οποίο έχει πέσει στο τραπέζι, χωρίς κανείς να μπορεί να εξασφαλίσει πως τελικά θα εγκριθεί. Πρώτα και κύρια, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση, αυτό που θα μετρήσει, όπως άλλωστε είναι γνωστό, είναι η πορεία των δημόσιων εσόδων από τη φοροδιαφυγή και τον τουρισμό μέχρι το τέλος καλοκαιριού, από τα οποία θα εξαρτηθεί και το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

To άρθρο Συναντήσεις κορυφής για το σιδηρόδρομο ^ Τα εμπόδια στο σχέδιο IMEC με Cosco στον Πειραιά και Ιβάν στον ΟΛΘ ^ Οι Έλληνες οδηγούν την κούρσα στο Ελληνικό ^ Θα υπάρξει αξιολόγηση των πολιτών και για τους παρόχους ενέργειας; ^ Γρίφος η έκταση των δημοσίων γαιών ^ Η λειψυδρία και η έλλειψη αγροτικών πληρωμών για νερό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button