Κόσμος

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στα σύνορα Ταϊλάνδης-Καμπότζης παρά την έκκληση Τραμπ για κατάπαυση του πυρός

Η Καμπότζη και η Ταϊλάνδη κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις πυροβολικού σε αμφισβητούμενες συνοριακές περιοχές νωρίς την Κυριακή, ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ηγέτες και των δύο χωρών συμφώνησαν να εργαστούν για την κατάπαυση του πυρός, μεταδίδει το Reuters.

Η Καμπότζη δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως την έκκληση του Τραμπ για άμεση κατάπαυση του πυρός. Η Ταϊλάνδη δήλωσε ότι, ενώ είναι ευγνώμων στον πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν μπορεί να ξεκινήσει συνομιλίες ενώ η Καμπότζη στοχεύει τους αμάχους της, ισχυρισμό που η Πνομ Πενχ αρνήθηκε.

«Η προϋπόθεση μας είναι να μην θέλουμε τρίτη χώρα, αλλά είμαστε ευγνώμονες για την ανησυχία του (του Τραμπ)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Φούμθαμ Γουετσαγιατσάι, πριν αναχωρήσει για να επισκεφθεί τις παραμεθόριες περιοχές.

«Προτείναμε μια διμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών μας για να καταλήξουμε στους όρους για μια κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση στρατευμάτων και όπλων μεγάλου βεληνεκούς».

Η Καμπότζη δήλωσε ότι η Ταϊλάνδη ξεκίνησε τις εχθροπραξίες το πρωί της Κυριακής και ότι οι δυνάμεις της Ταϊλάνδης κινητοποιήθηκαν κατά μήκος των συνόρων. Η Ταϊλάνδη δήλωσε ότι απάντησε σε επιθέσεις από την Καμπότζη.

«Ξεκαθάρισα στον Αξιότιμο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι η Καμπότζη συμφωνεί με την πρόταση για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο ενόπλων δυνάμεων», έγραψε στο Facebook ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Μανέτ, σημειώνοντας ότι είχε επίσης συμφωνήσει με την προηγούμενη πρόταση της Μαλαισίας για κατάπαυση του πυρός.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΡΗΝΗ

Τέσσερις ημέρες μετά το ξέσπασμα των χειρότερων συγκρούσεων εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία μεταξύ των γειτόνων της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 30, συμπεριλαμβανομένων 13 αμάχων στην Ταϊλάνδη και οκτώ στην Καμπότζη. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από τις παραμεθόριες περιοχές των δύο χωρών, ανέφεραν οι αρχές.

Το Υπουργείο Άμυνας της Καμπότζης δήλωσε ότι η Ταϊλάνδη βομβάρδισε και εξαπέλυσε χερσαίες επιθέσεις το πρωί της Κυριακής σε διάφορα σημεία κατά μήκος των συνόρων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι βαρύ πυροβολικό δέχτηκε πυρά ιστορικών συγκροτημάτων ναών.

«Για μένα, νομίζω ότι είναι υπέροχο αν η Ταϊλάνδη συμφωνούσε να σταματήσει τις μάχες, ώστε και οι δύο χώρες να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά», δήλωσε στο Reuters ο Σρεούνγκ Νίτα, φοιτητής του πανεπιστημίου της Πνομ Πεν.

Ο ταϊλανδέζικος στρατός δήλωσε ότι οι καμποτζιανές δυνάμεις πυροβόλησαν σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων κοντά σε σπίτια πολιτών, νωρίς την Κυριακή, και κινητοποίησαν εκτοξευτές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Ο κυβερνήτης του Σουρίν δήλωσε στο Reuters ότι βλήματα πυροβολικού εκτοξεύτηκαν στην επαρχία.

«Οι στρατιώτες θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους με πλήρη ισχύ – ώστε οι Ταϊλανδοί να μην ανησυχούν – μέχρι η κυβέρνηση να καταλήξει σε σαφή συμφωνία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον λαό και να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσουμε τα συμφέροντα της χώρας προκειμένου να φέρουμε την ειρήνη που θέλουμε να δούμε», δήλωσε ο Πούμθαμ.

Στην ταϊλανδέζικη επαρχία Σισακέτ, οι δημοσιογράφοι του Reuters άκουσαν βομβαρδισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής και είπαν ότι δεν ήταν σαφές σε ποια πλευρά των συνόρων βρίσκονταν.

«Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, τα πράγματα θα είναι καλύτερα», δήλωσε στο Reuters ο κάτοικος του Σισακέτ Θάβορν Τουσάουαν. «Είναι υπέροχο που η Αμερική επιμένει στην κατάπαυση του πυρός, επειδή θα έφερνε ειρήνη».

Ο ΤΡΑΜΠ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ

Ο Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι μίλησε με τους πρωθυπουργούς της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης και συμφώνησαν να συναντηθούν αμέσως για να καταλήξουν γρήγορα σε μια εκεχειρία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν την Πέμπτη. Η Μπανγκόκ και η Πνομ Πενχ λένε ότι η μία ξεκίνησε τις εχθροπραξίες την περασμένη εβδομάδα.

«Και τα δύο μέρη επιδιώκουν άμεση κατάπαυση του πυρός και ειρήνη», έγραψε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τους δασμούς και με τις δύο χώρες έχουν ανασταλεί μέχρι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Οι χώρες έχουν αντιπαρατεθεί από τη δολοφονία ενός Καμποτζιανού στρατιώτη στα τέλη Μαΐου κατά τη διάρκεια μιας σύντομης αψιμαχίας. Τα στρατεύματα και στις δύο πλευρές των συνόρων ενισχύθηκαν εν μέσω μιας πλήρους διπλωματικής κρίσης που έφερε την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού της Ταϊλάνδης στο χείλος της κατάρρευσης.

Η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη διαφωνούν εδώ και δεκαετίες για μη οριοθετημένα σημεία κατά μήκος των χερσαίων συνόρων τους μήκους 817 χιλιομέτρων, με την ιδιοκτησία των αρχαίων ινδουιστικών ναών Ta Moan Thom και του Preah Vihear του 11ου αιώνα να βρίσκονται στο επίκεντρο των διαφορών.

Το Preah Vihear απονεμήθηκε στην Καμπότζη από το Διεθνές Δικαστήριο το 1962, αλλά η ένταση κλιμακώθηκε το 2008, αφού η Καμπότζη προσπάθησε να το συμπεριλάβει στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και οι αψιμαχίες που διήρκεσαν αρκετά χρόνια προκάλεσαν τουλάχιστον δώδεκα θανάτους.

Η Καμπότζη δήλωσε τον Ιούνιο ότι ζήτησε από το παγκόσμιο δικαστήριο να επιλύσει τις διαφορές της με την Ταϊλάνδη, η οποία λέει ότι δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και προτιμά μια διμερή προσέγγιση.

Related Articles

Back to top button