ΣΥΡΙΖΑ: Η γκρίνια στην Κεντρική Επιτροπή, τα «αγκάθια» στον δρόμο για το συνέδριο και οι «παιδικές αρρώστιες της αριστεράς»

Η πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο τα προβλήματα τα οποία θα αποτελέσουν αγκάθια στο συνέδριο του κόμματος της Κουμουνδούρου το οποίο θα διεξαχθεί στις 12 με 15 Ιουνίου. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι παρά τα όποια προβλήματα του παρελθόντος τα οποία στοίχισαν τρείς διασπάσεις και την δημοσκοπική καθίζηση του κόμματος τα στελέχη του είναι πολύ δύσκολο να απεγκλωβιστούν από τις «παιδικές αρρώστιες της αριστεράς».
Στις συνεδριάσεις του Σαββατοκύριακου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η εσωκομματική αντιπολίτευση εμφανίστηκε συντεταγμένη να ασκεί κριτική στην ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαφωνίες.
Ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Χρήστος Σπίρτζης και άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου αντιπαρατέθηκαν με το προεδρικό στρατόπεδο, κυρίως για την λειτουργία του κόμματος ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές αιχμές.
Βασικό θέμα αντιπαράθεσης ήταν εάν το κόμμα θα παραμείνει ανοικτό στην κοινωνία καθώς τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Σωκράτη Φάμελλο θεωρούν ότι το πλήρωσαν ακριβά στην περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο πρόεδρος του κόμματος ήταν κατηγορηματικός ότι θα πρέπει το κόμμα να τελειώσει με τους ψηφοφόρους του δίευρου επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί όποιος περνάει απ’ έξω να ψηφίζει».
Επέμεινε μάλιστα ότι θα πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα να ψηφίζει κάποιος ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος στους καταλόγους των μελών τουλάχιστον ένα μήνα πριν.
Ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αρνητικός στο να αλλάξει η εκλογική διαδικασία και μίλησε για «πρόεδρο κοινωνικής αποδοχής», σημειώνοντας ότι το κόμμα δεν θα πρέπει «να πάει πίσω». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος επέμεινε ότι δεν κάνει βήμα από το ανοικτό κόμμα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είχε ωστόσο και μία έντονη διαφωνία με τον Σωκράτη Φάμελλο και για το θέμα των τάσεων – παράγραφο 1 του Άρθρου 29 για κατάργηση των τάσεων και παραμονή μονάχα των ρευμάτων ιδεών αλλά και για το εάν με τον τρόπο του είχε στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στα όσα έχει πει κατα διαστήματα για «πραξικόπημα μέσω zoom», αντί για απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, που οδήγησε στην εκπαραθύρωσή του από την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου επί Στέφανου Κασσελάκη.
Ο Νίκος Παππάς απάντησε με νόημα ότι ο Σωκράτης Φάμελλος είχε σιωπήσει επί Κασσελάκη όταν έγινε λόγος για «μαύρα ταμεία» και «διαπλοκή» ενώ σε ότι αφορά τις τάσεις πρόσθεσε ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος υπήρξε μέλος μιας τάσης (ΡΕΝΕ).
Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης, μίλησε για ένα διεκπεραιωτικό συνέδριο, ζητώντας μετάθεση για να προηγηθεί διάλογος και έκανε λόγο για στοχευμένες διαρροές εις βάρος του ενώ διαφώνησε με την απαλοιφή των τάσεων, γιατί όπως είπε «δεν θα ξεχάσουμε ποιοι είμαστε κι από πού προερχόμαστε».
Εκτός από αυτά τα ζητήματα που θεωρούνται κορυφαία στον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνίες υπάρχουν και για άλλα θέματα όπως το μέγεθος του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα το ζήτημα των εξορύξεων ο τρόπος εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ,η ανανέωση των μελών της ΚΕ (θητείες, ποσοστό ανανέωσης) ή ποια μορφή που θα έχουν οι Περιφερειακές Επιτροπές (συντονιστικό ή αποφασιστικό ρόλο, αιρετά ή διορισμένα μέλη).
Η εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία και με βάση τις ψηφοφορίες αναμένεται στο συνέδριο να φτάσουν περισσότερες από σαράντα τροπολογίες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε απ όλους πάντως «να αναγνωρίσουμε και να διορθώσουμε λάθη και συμπεριφορές που στο πρόσφατο παρελθόν μάς πλήγωσαν και απαξίωσαν το κόμμα μας».
To άρθρο ΣΥΡΙΖΑ: Η γκρίνια στην Κεντρική Επιτροπή, τα «αγκάθια» στον δρόμο για το συνέδριο και οι «παιδικές αρρώστιες της αριστεράς» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .