Κόσμος

Αντιπαράθεση Φιλιππίνων-Κίνας με φόντο μια αμφισβητούμενη ατόλη

Οι Φιλιππίνες δήλωσαν το Σάββατο ότι ανέπτυξαν πλοία σε μια αμφισβητούμενη περιοχή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου κατηγόρησαν την Κίνα ότι κατασκεύασε «ένα τεχνητό νησί» σε μια κλιμακούμενη θαλάσσια διαμάχη, μεταδίδει το Reuters.

Η ακτοφυλακή έστειλε ένα πλοίο «για να παρακολουθεί τις υποτιθέμενες παράνομες δραστηριότητες της Κίνας, όπου δημιουργεί «ένα τεχνητό νησί»», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του προέδρου Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, προσθέτοντας ότι δύο άλλα σκάφη βρίσκονται σε εκ περιτροπής ανάπτυξη στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής των Φιλιππίνων Κόμοντορ Τζέι Ταριέλα είπε σε ένα φόρουμ ότι είχε γίνει «μικρής κλίμακας ανάκτηση» του Sabina Shoal, το οποίο η Μανίλα αποκαλεί Escoda, και ότι η Κίνα ήταν «ο πιο πιθανός δράστης».

Η κινεζική πρεσβεία στη Μανίλα δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τους ισχυρισμούς των Φιλιππίνων, κάτι που θα μπορούσε να βαθύνει τη διμερή ρήξη.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Φιλιππίνων ζήτησε την Παρασκευή να απελαθούν Κινέζοι διπλωμάτες λόγω υποτιθέμενης διαρροής τηλεφωνικής συνομιλίας με Φιλιππινέζο ναύαρχο για τη ναυτική διαμάχη.

Το Πεκίνο και η Μανίλα έχουν εμπλακεί εδώ και ένα χρόνο σε έντονες αντιπαραθέσεις σχετικά με τις ανταγωνιστικές διεκδικήσεις τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου διακινούνται εμπορικές συναλλαγές αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της ζωτικής σημασίας υδάτινης οδού, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που διεκδικούν οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ. Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο έκρινε το 2016 ότι οι ισχυρισμοί του Πεκίνου δεν είχαν βάση στο διεθνές δίκαιο.

Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης γης σε ορισμένα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, χτίζοντας αεροπορία και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας ανησυχία στην Ουάσιγκτον και σε όλη την περιοχή.

Ένα πλοίο των Φιλιππίνων έχει αγκυροβολήσει στο Sabina Shoal για να «πιάσει και να τεκμηριώσει την απόρριψη θρυμματισμένων κοραλλιών πάνω από τις αμμοδοκούς», είπε ο Ταριέλα, επικαλούμενος την «ανησυχητική» παρουσία δεκάδων κινεζικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων σκαφών έρευνας και πολεμικού ναυτικού.

Ο Ταριέλα είπε ότι η παρουσία κινεζικών σκαφών στην ατόλη 124 μίλια (200 χλμ.) από την επαρχία Παλαουάν των Φιλιππίνων συνέπεσε με την ανακάλυψη από την ακτοφυλακή σωρών από νεκρά και θρυμματισμένα κοράλλια.

Η ακτοφυλακή θα μεταφέρει επιστήμονες της θάλασσας στις περιοχές για να καθορίσει εάν οι σωροί των κοραλλιών ήταν φυσικό φαινόμενο ή προκλήθηκαν από ανθρώπινη παρέμβαση, είπε.

Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να έχει «παρατεταμένη παρουσία» στο Sabina Shoal, ένα σημείο συνάντησης για τα φιλιππινέζικα πλοία που εκτελούν αποστολές ανεφοδιασμού σε στρατεύματα των Φιλιππίνων που σταθμεύουν σε ένα προσγειωμένο πολεμικό πλοίο στο Second Thomas Shoal, όπου η Μανίλα και η Κίνα είχαν συχνούς θαλάσσιους διαπληκτισμούς.

Related Articles

Back to top button