Κόσμος

Σύνοδος για την Παλαιστίνη και τον Λίβανο στο Ριάντ-Για «αδελφό» Ιράν μίλησε ο Σαουδάραβας διάδοχος

Ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, και ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS), μίλησαν τηλεφωνικά το βράδυ της Κυριακής, εξετάζοντας τους διμερείς δεσμούς και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για θέματα μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ.

Λόγω της ανάγκης να συμμετάσχει σε «εκτελεστικά θέματα», ο Πεζεσκιάν δεν μπόρεσε να παραστεί στη κοινή σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), αλλά είπε ότι ο αντιπρόεδρος, Μοχάμαντ Ρεζά Αρέφ, θα εκπροσωπούσε το Ιράν στις συνόδους.

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι η σύνοδος κορυφής, υπό την ηγεσία του MBS, «θα έχει αποτελεσματικά και απτά αποτελέσματα για τον τερματισμό των εγκλημάτων του Σιωνιστικού καθεστώτος και του πολέμου και της αιματοχυσίας στη Γάζα και τον Λίβανο».

Ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι και τα δύο κράτη είναι αποφασισμένα να ενισχύσουν τους δεσμούς τους και ελπίζει για συνεχή πρόοδο στη σχέση τους.

Με τη σειρά του, ο MBS ευχαρίστησε τον Πεζεσκιάν για την κλήση, εκφράζοντας την κατανόησή του για την απουσία του από τη συνάντηση και ευχήθηκε επιτυχία στους «αδερφούς μας στο Ιράν».

Χαρακτήρισε την τρέχουσα φάση ως «ιστορική καμπή» για τις σχέσεις Ιράν-Σαουδικής Αραβίας και εξέφρασε αισιοδοξία για την ανύψωση των διμερών δεσμών τους στο υψηλότερο επίπεδο, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια για μελλοντικές συνομιλίες με τον Ιρανό αντιπρόεδρο και επαναλαμβάνοντας την πρόσκλησή του στον Πεζεσκιάν να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία.

Σε απάντηση, ο Πεζεσκιάν κάλεσε τον Μπιν Σαλμάν να επισκεφθεί το Ιράν, κάτι για το οποίο ο Σαουδάραβας ηγέτης δήλωσε ότι θα ήταν «τιμή».

Άραβες και μουσουλμάνοι ηγέτες συνομιλούν στη Σαουδική Αραβία για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή

Άραβες και μουσουλμάνοι αξιωματούχοι μετέβησαν στη Σαουδική Αραβία για μια διάσκεψη τη Δευτέρα με κύριο θέμα τον πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στη Γάζα και τον Λίβανο, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τη διάσκεψη στα τέλη Οκτωβρίου, στην εναρκτήρια συνάντηση μιας «διεθνούς συμμαχίας» που προωθεί τη λύση δύο κρατών στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα.

Οι παρευρισκόμενοι θα «συζητήσουν τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα στα παλαιστινιακά εδάφη και τη Δημοκρατία του Λιβάνου, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή», σύμφωνα με το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου.

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Σαουδικής Αραβίας Al-Ekhbariya μετέδωσε ήδη από την Κυριακή εικόνες του προέδρου της Νιγηρίας, Μπόλα Τινούμπου, και του πρωθυπουργού του Λιβάνου Ναγίμπ Μικάτι, να φτάνουν στο Ριάντ.

Σύμφωνα με το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός της χώρας, Σεχμπάζ Σαρίφ, λαμβάνει μέρος στη σύνοδο για να ζητήσει «άμεσο τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα» καθώς και «άμεσο τερματισμό του συνεχιζόμενου ισραηλινού τυχοδιωκτισμού στην περιοχή».

Μιλώντας στα εγκαίνια της Έκτακτης Αραβικής και Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής στη σαουδαραβική πρωτεύουσα Ριάντ για τους πολέμους στη Γάζα και τον Λίβανο, ο MBS είπε ότι το Βασίλειο στέκεται στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης και του Λιβάνου εν μέσω των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων του Ισραήλ και στις δύο χώρες.

«Το Βασίλειο ανανεώνει καταδίκη και κατηγορηματική απόρριψη της συλλογικής γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων», είπε ο MBS, απευθυνόμενος σε Άραβες και Μουσουλμάνους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στη σύνοδο.

Όσο για τον Λίβανο, όπου το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη χερσαία και εναέρια επίθεση στη χώρα, ο διάδοχος είπε ότι το Βασίλειο απορρίπτει τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις. απορρίπτουμε την απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Λιβάνου», είπε ο MBS.

Ο Σαουδάραβας διάδοχος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να «διαφυλάξει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια διακόπτοντας αμέσως τις ισραηλινές ενέργειες εναντίον των αδελφών μας στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο και να [παροτρύνει ] το Ισραήλ να σεβαστεί την κυριαρχία του Ιράν και να μην επιτεθεί στα εδάφη του».

Όπως μετέδωσαν οι Tehran Times, η σύνοδος κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν, κατά το οποίο:

«Η ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ [Αλ-Κουντς] αποτελεί κόκκινη γραμμή για το αραβικό και ισλαμικό έθνος. Τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν και να λάβουν αποζημίωση βάσει των σχετικών νόμιμων διεθνών ψηφισμάτων, ιδιαίτερα του Ψηφίσματος 194, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των δικαιωμάτων. Το ανακοινωθέν επιβεβαιώνει τις αποφάσεις προηγούμενων αραβικών και ισλαμικών συνόδων κορυφής και την ανάγκη αντιμετώπισης της άδικης επίθεσης του Ισραήλ κατά της Γάζας και του Λιβάνου».

Οι αρχηγοί των επιτελείων του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας συζητούν περί αμυντικής διπλωματίας στην Τεχεράνη

Ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Υποστράτηγος Μοχάμεντ Μπαγκερί, συζήτησε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, αντιστράτηγο Φαγιάντ αλ-Ρουαϊλί, τρόπους ενίσχυσης της αμυντικής διπλωματίας μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Mayadeen στην Τεχεράνη την Κυριακή.

Πέρυσι, ο Μπαγκερί είχε τηλεφωνικές συζητήσεις με τον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ μπιν Σαλμάν, εστιάζοντας στις περιφερειακές εξελίξεις, την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών και την εξέταση βασικών ζητημάτων στον ισλαμικό κόσμο.

Οι εξελίξεις έρχονται μετά την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας τον Μάρτιο του 2023, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Κίνας.

Οι δύο χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους το 2016 μετά την επίθεση στις διπλωματικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών για την εκτέλεση του κληρικού Σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ από το Ριάντ.

Τον Οκτώβριο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι είχε πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ιράν και άλλα έθνη στη Θάλασσα του Ομάν.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button