Κόσμος

Επέστρεψε κλεμμένο άγαλμα 3.400 ετών στην Αίγυπτο

Στην Αίγυπτο επέστρεψε ένα άγαλμα 3.400 ετών, το οποίο κλάπηκε πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αρχαιοτήτων της χώρας.

Πρόκειται για μια προτομή του βασιλιά Ραμσή Β’, η οποία κλάπηκε από το ναό του, στην αρχαία πόλη Άβυδο, στη νότια Αίγυπτο. Η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία κλάπηκε το άγαλμα παραμένει άγνωστη, αλλά ο Shaaban Abdel Gawad, επικεφαλής του τμήματος επαναπατρισμού αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε ότι η προτομή φέρεται να εξαφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ή στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι αιγυπτιακές αρχές εντόπισαν το άγαλμα όταν τέθηκε προς πώληση, σε έκθεση στο Λονδίνο το 2013.  Στη συνέχεια ταξίδεψε σε πολλές χώρες πριν φτάσει στην Ελβετία, σύμφωνα με το Υπουργείο Αρχαιοτήτων. Η Αίγυπτος συνεργάστηκε με τις ελβετικές αρχές για να εδραιώσει τη νόμιμη ιδιοκτησία του αγάλματος. Η Ελβετία παρέδωσε το άγαλμα στην αιγυπτιακή πρεσβεία στη Βέρνη πέρυσι, αλλά μόλις πρόσφατα η Αίγυπτος το έφερε σπίτι.

«Αυτή η κεφαλή είναι μέρος μιας ομάδας αγαλμάτων που απεικονίζουν τον βασιλιά Ραμσή Β΄ καθισμένο δίπλα σε μια σειρά από αιγυπτιακές θεότητες», εξήγησε ο κ. Abdel Gawad.

Ο Ραμσής Β’ ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου. Γνωστός και ως Ραμσής ο Μέγας, ήταν ο τρίτος Φαραώ της δέκατης ένατης δυναστείας της Αιγύπτου και βασίλεψε από το 1279 έως το 1213 π.Χ..

Το άγαλμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο, αλλά προς το παρόν δεν εκτίθεται. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο ανέφερε πως πρώτα θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Related Articles

Back to top button