Ελλάδα

Τα καλύτερα Σαββατοκύριακα ξεγνοιασιάς: Προτάσεις για μοναδικές αποδράσεις

Τα καλύτερα Σαββατοκύριακα ξεγνοιασιάς: Προτάσεις για μοναδικές αποδράσεις

Η χώρα μας προσφέρεται και για φθινοπωρινές αποδράσεις, καθώς υπάρχουν αμέτρητοι προορισμοί για να περάσετε στιγμές ξεγνοιασιάς τα Σαββατοκύριακα.

Οι προορισμοί που θα βρείτε παρακάτω είναι ιδανικοί και να αναζωογονηθείτε και να εξερευνήσετε τις φυσικές ομορφιές της χώρας μας, καθώς απέχουν μόλις λίγες ώρες από την Αθήνα.

Βυτίνα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η Βυτίνα αποτελεί ένα από τα ωραιότερα ορεινά θέρετρα της Πελοποννήσου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, στο όρος Μαίναλο στην Ορεινή Αρκαδία σε μια κατάφυτη περιοχή όπου δεσπόζουν πεύκα, έλατα και καστανιές. Η Βυτίνα απέχει περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά από την Αθήνα.

Σημαντικότερα αξιοθέατα στη Βυτίνα είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Τρύφωνα που δεσπόζει στη πλατεία της κωμόπολης, που οικοδομήθηκε το 1846 με κύριο υλικό μαύρο μάρμαρο από τη γύρω περιοχή, οι δύο παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι που βρίσκονται κοντά στη κεντρική πλατεία καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο, ενώ αξίζει και μια επίσκεψη στην αξιόλογη βιβλιοθήκη με έγγραφα και βιβλία από τον 17ο αιώνα.

Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας, το οποίο αποτελεί ευεργέτημα του Ανδρέα Συγγρού. Αυτό που χαρίζει στη πόλη την ιδιαίτερη ομορφιά είναι ο δενδροσκέπαστος «δρόμος της αγάπης» που ξεκινά σχεδόν από την πλατεία και καταλήγει στον εθνικό δρόμο Τριπόλεως Βυτίνας.Ο δρόμος ονομάζεται έτσι από πολύ παλιά, όταν ήταν χώρος περιπάτου και γνωριμιών για τους νέους της εποχής. Στη Βυτίνα θα βρείτε λαχταριστά παραδοσιακά πιάτα, ενώ υπάρχουν και αρκετά δημοφιλή τοπικά προϊόντα, όπως μέλι από κωνοφόρα δένδρα και τυρί.

Με βάση τη Βυτίνα και σε κοντινή σχετικά απόσταση μπορείτε να επισκεφθείτε το φαράγγι του Λούσιου, τη Στεμνίτσα και τα Λαγκάδια, ενώ ανηφορίζοντας τις πλαγιές του Μαινάλου με καλό ασφαλτόδρομο θα φθάσετε στο οροπέδιο της Οστρακίνας σε υψόμετρο 1.600 μέτρα όπου λειτουργεί μικρό χιονοδρομικό κέντρο.

Δημητσάνα

Σε κοντινή απόσταση από την Βυτίνα βρίσκεται η Δημητσάνα, που είναι ένας πανέμορφος πετρόχτιστος οικισμός με αξιόλογα αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι αναστηλωμένα. Η Δημητσάνα είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας κι είναι χτισμένη σε μια ορεινή τοποθεσία σε υψόμετρο 946 μέτρων από τη μεσημβρινή πλευρά της οποίας παρέχεται θαυμάσια θέα της πεδιάδας της Μεγαλόπολης και του Ταΰγετου. Η Δημητσάνα διαθέτει αρκετά καταλύματα καθώς και αξιόλογα αξιοθέατα.

Η Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας στεγάζεται σε τμήμα του χώρου της Σχολής Δημητσάνας. Ιδρύθηκε το 1764 και εμπλουτιζόταν με βιβλία επί 57 έτη. Κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 μέρος των βιβλίων χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή φυσεκίων καθώς υπήρχε έλλειψη από χαρτί. Σήμερα αριθμεί περισσότερους από 35.000 τόμους, χειρόγραφα και έγγραφα.

Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε την οικία του Παλαιών Πατρών Γερμανού που λειτουργεί ως εκκλησιαστικό μουσείο.

Στην συνέχεια θα δείτε το αρχοντικό Αντωνόπουλου. Εδώ, τελέστηκε ο «Μυστικός Δείπνος», οπότε και συμφωνήθηκε η έναρξη του Αγώνα μεταξύ Παπαφλέσσα, Κολοκοτρώνη, Δεληγιάννη και Παλαιών Πατρών Γερμανού. Σήμερα, το αρχοντικό αυτό έχει αναπαλαιωθεί κατά τρόπο υποδειγματικό από το υπουργείο Πολιτισμού και θα στεγάσει το Λαογραφικό μουσείο.

Στην Δημητσάνα βρίσκονται και ιστορικοί ναοί, όπως ο Ιερός Ναός της Αγίας Κυριακής (1834) που είναι μονόκλιτη βασιλική με τρούλο καλυμμένο από φύλλα χαλκού, ο Ιερός Ναός του Αγίου Χαράλαμπου (1832-4) που ήταν ο πρώτος καθεδρικός ναός της πόλης, καθώς και η Εκκλησία των Ταξιαρχών.

Συνεχίζοντας αριστερά κάτω, θα δείτε τον Ιερό Ναό προς τιμήν του μεγάλου Εθνομάρτυρα Γρηγορίου του Ε’ και του Αγίου Ευθυμίου του Νέου, κτισμένος στο σημείο όπου βρισκόταν το πατρικό του σπίτι.

Απέναντι από την είσοδο του ναού, υπάρχει το Παρθεναγωγείο που χτίστηκε την περίοδο 1898-1910 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού κι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα διτάξιου σχολείου αυτής της περιόδου. Το Παρθεναγωγείο λειτούργησε ως το 1930 ως σχολείο θηλέων και στην συνέχεια στέγασε το ειρηνοδικείο Ψωφίδος.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό κτίριο του οικισμού είναι ο Πύργος του Ξενιού που κατασκευάστηκε το 1850-51 από Πυρσογιαννίτες και Λαγκαδιανούς μάστορες. Το αρχοντικό έχει 18 μέτρα ύψος (όσο μια εξαώροφη πολυκατοικία). Λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκεται το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που δημιουργήθηκε το 1997 με αναστήλωση εγκαταλελειμμένων προβιομηχανικών εγκαταστάσεων, που στηρίζονταν στη υδροκίνηση.

Στην ευρύτερη περιοχή σημαντικά αξιοθέατα είναι η παλαιά και νέα Μονή Φιλοσόφου καθώς και η Μονή Προδρόμου που βρίσκονται στο εσωτερικό του φαραγγιού του Λούσιου.

Στενή Δίρφυος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η Στενή Δίρφυος είναι ημιορεινό χωριό του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων της Εύβοιας, χτισμένη στις νότιες πλαγιές του όρους Δίρφυ, σε υψόμετρο 400 μέτρων. Η Στενή Δίρφυος απέχει περίπου 2 ώρες από την Αθήνα. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε μία στενή ρεματιά. Στην καρδιά της Στενής βρίσκεται μια όμορφη πλακόστρωτη πλατεία με αρκετά μαγαζιά. Στο χωριό υπάρχουν διάσπαρτες πηγές με κρύο νερό που κατεβαίνει όλο το χρόνο από το βουνό και η πιο διάσημη εξ’ αυτών είναι «η βρύση του γιατρού» που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο του χωριού.

Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε παραδοσιακά προϊόντα από τη περιοχή όπως τσάι του βουνού, μυρωδικά, χυλοπίτες, τραχανά, μέλι, καρύδια, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Στο δρόμο πρoς την Στενή Ευβοίας, δεξιά στο Ξηροβούνι, βρίσκονται τα γραφικά Καμπιά. Λίγο πριν από το χωριό, βρίσκεται το σπηλαιώδες εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, που είναι χτισμένο μέσα στους βράχους.

Για όσους είστε λάτρεις της φύσης, ετοιμαστείτε για ορεινές εξορμήσεις, καθώς το Αισθητικό Δάσος Στενής αλλά και το όρος Δίρφυς προσφέρονται για περπάτημα, πεζοπορία, ορειβασία αλλά και αναρρίχηση, καθώς υπάρχουν αναρριχητικά πεδία στη θέση Καραούλι (Δίρφυς), στο Ξεροβούνι και στα Καμπιά. Η περιοχή είναι επίσης από τις αγαπημένες των mountain bikers.

Καρπενήσι

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ένας ακόμη δημοφιλής προορισμός για το φθινόπωρο είναι το Καρπενήσι (πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας και του Δήμου Καρπενησίου) που απέχει περίπου 3 ώρες από την Αθήνα. Eίναι χτισμένο στους πρόποδες της νοτιοδυτικής πλευράς του Βελουχίου, σε υψόμετρο 1000 μέτρα.

Το Καρπενήσι έχει πλούσια βλάστηση και φημίζεται για το φυσικό του κάλλος. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί σε αρκετό βαθμό, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων. Στην πόλη λειτουργεί το «Μουσείο Βουνού» και το «ΚΙΠΕ – Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας», ενώ στα γύρω χωριά υπάρχει πλήθος από λαογραφικά μουσεία.

Σε απόσταση 11 χλμ. βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχιού. Εκτείνεται σε 5.500 στρέμματα, σε υψόμετρο από 1.850 μέχρι 2.200 μ. και διαθέτει 11 πίστες.

Καλάβρυτα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ – ΜΠΕ

Από την λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα Καλάβρυτα, που απέχουν μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα. Τα Καλάβρυτα είναι ορεινή κωμόπολη του Νομού Αχαΐας και είναι χτισμένα στους πρόποδες των Αροανιών Ορέων (Χελμού) σε υψόμετρο 735 περίπου μέτρων.

Κατά την χειμερινή περίοδο είναι η ακμή της επισκεψιμότητάς τους, καθώς διαθέτουν μία από τις καλύτερες υποδομές χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα, λόγω του χιονοδρομικού κέντρου που βρίσκεται εκεί και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα στην ελληνική επικράτεια. Υπολογίζεται ότι στην κυρίως πόλη των Καλαβρύτων είναι διαθέσιμες 2.000 περίπου κλίνες.

Τα Καλάβρυτα καθώς και η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζονται από πλούσια φυσική ομορφιά και έχουν ποικίλα αξιοθέατα. Αξιόλογους και δημοφιλείς προορισμούς στην περιοχή των Καλαβρύτων και σε κοντινές τοποθεσίες αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο της πόλης, το Μνημείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (13/12/1943), το Ηρώο της Ελληνικής Επανάστασης 1821, το πλατανόδασος των πηγών του Αροανίου ποταμού στο Πλανητέρο, τα Ύδατα της Στυγός στον Χελμό εκεί απ’ όπου πηγάζει ο ποταμός Κράθις, όπως επίσης το Σπήλαιο των Λιμνών κοντά στο χωριό Καστριά και το Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού που το διασχίζει ο περίφημος Οδοντωτός Σιδηρόδρομος.

To άρθρο Τα καλύτερα Σαββατοκύριακα ξεγνοιασιάς: Προτάσεις για μοναδικές αποδράσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button