Κόσμος

Τείχος δεκάδων χιλιομέτρων στα σύνορα με το Αφγανιστάν φτιάχνει το Ιράν

Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα πως έχει αναγερθεί τείχος μήκους 10 χιλιομέτρων στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν και πως σχεδιάζεται η επέκτασή του κατά άλλα 50 χιλιόμετρα.

Ο υποδιοικητής των χερσαίων δυνάμεων του ιρανικού στρατού, Στρατηγός Νοζάρ Νεματί, ανακοίνωσε το σχέδιο περαιτέρω επέκτασης του συνοριακού τείχους, προσθέτοντας πως στόχος είναι ο έλεγχος των «εισόδων και εξόδων» της χώρας και η «ενίσχυση της ασφάλειας στις μεθοριακές περιοχές του Ιράν.

Λίγες μέρες πριν  είχε ανακοινώσει το «πλήρες» κλείσιμο των συνόρων με το Αφγανιστάν ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Εσκαντάρ Μομενί.

Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα, δεδομένου ότι το Ιράν μοιράζεται σύνορα μήκους 900 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν και αφότου επανήλθαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν, δέχεται αυξημένες προσφυγικές ροές.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Εμπραχίμ Ρεζάι, ανακοίνωσε πως η αστυνομία σχεδιάζει την απέλαση «πάνω από δύο εκατομμυρίων μεταναστών» που βρίσκονται παράτυπα στο Ιράν «στο κοντινό μέλλον».

Related Articles

Back to top button