Υγεία

Τι ειπώθηκε πίσω από κλειστές πόρτες του ΚΥΣΕΑ, SOS για μεγάλα κύματα προσφύγων, κοντά στο «ναι» Καραμανλής και Σαμαράς για Ρηγίλλης, οι φήμες για το ενδιαφέρον Intrakat για ΑΒΑΞ (που δεν είναι προς πώληση), πως καταλαβαίνεις πως μια εταιρεία είναι προς πώληση, η ΕΥΔΑΠ και τα δύο δισ. και τα κόκκινα δάνεια που πνίγουν την οικονομία

Τι ειπώθηκε πίσω από κλειστές πόρτες του ΚΥΣΕΑ, SOS για μεγάλα κύματα προσφύγων, κοντά στο «ναι» Καραμανλής και Σαμαράς για Ρηγίλλης, οι φήμες για το ενδιαφέρον Intrakat για ΑΒΑΞ (που δεν είναι προς πώληση), πως καταλαβαίνεις πως μια εταιρεία είναι προς πώληση, η ΕΥΔΑΠ και τα δύο δισ. και τα κόκκινα δάνεια που πνίγουν την οικονομία

Alert για τα προσφυγικά κύματα

Η πόρτα του φρενοκομείου άνοιξε. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε επί τάπητος όλα τα σενάρια μετά την πολεμική ανάφλεξη από την επίθεση του Ιράν και την αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ της οποίας τις διαστάσεις κανείς δεν μπορεί να προβλέψει όπως και τις συνέπειες που θα προκαλέσει στην ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια. Στο ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας) της Τετάρτης συζητήθηκαν και αναλύθηκαν υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η διαχείριση της κρίσης. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Λίβανος. Μια χώρα με πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων με την μεγαλύτερη αναλογία σε πρόσφυγες που φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια (Σύριοι, Παλαιστίνιοι κα). Οι δομές στο μεγαλύτερο μέρος τους ελέγχονται από την Χεζμπολάχ με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε ότι αφορά στην σύνθεση του πληθυσμού και τις επιρροές. Σε περίπτωση επέκτασης των πολεμικών συγκρούσεων οι μεταναστευτικές ροές μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το ενάμισυ εκατομμύριο.

Στο …χακί ο Παναγιωτόπουλος

Το βάρος πέφτει στον  υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος έχει αποκομίσει μεγάλη εμπειρία από το υπουργείο Άμυνας και είναι έτοιμος να ξαναβάλει το …χακί. Όχι μόνο για την προστασία των συνόρων αλλά και για την γρήγορη δημιουργία νέων δομών προσφύγων με βάση τις ανάγκες που ενδεχομένως να προκύψουν. Θα υπάρξει ευρωπαϊκός σχεδιασμός που ήδη συζητείται στις Βρυξέλλες όπως αναφέρουν οι πηγές του newsIT. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν ο υπουργός ο οποίος δέχτηκε και τις περισσότερες ερωτήσεις στο ΚΥΣΕΑ αναφορικά με τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν εάν υπάρξουν τα μαζικά μεταναστευτικά κύματα κυρίως μέσω Τουρκίας. Το σταυρόλεξο είναι πολύ δύσκολο. Χρειάζεται δεινούς λύτες αλλά και κοινωνίες οι οποίες θα πρέπει να αποδεχθούν την δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών εάν επιβεβαιωθούν τα εφιαλτικά σενάρια.

Νέα «Ειδομένη»;

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 33 δομές στις οποίες φιλοξενούνται γύρω στους 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Η πληρότητα φτάνει γύρω στο 50-51%. Υπάρχουν και τα ασυνόδευτα παιδιά τα οποία ζουν σε άλλες δομές. Τα άδεια σπιτάκια αλλά και κάποια από αυτά τα οποία κατοικούνται βρίσκονται σε κακή κατάσταση διότι έχουν υποστεί σημαντικές φθορές και θα χρειαστούν συντήρηση προκειμένου να φτάσουν στο 100% της χρήσης τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit εάν υπάρξουν πιεστικές ανάγκες μπορούν να στηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και βαριές σκηνές όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 10.000 πρόσφυγες. Τα μεγάλα προβλήματα θα αρχίσουν εάν οι μεταναστευτικές ροές είναι ανεξέλεγκτες. Θα υπάρξει ο κίνδυνος να δούμε ξανά εικόνες του 2015 που παραπέμπουν στην  Ειδομένη κλπ. Γι’ αυτό και κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα όπως τουλάχιστον βεβαιώνουν αρμόδιες πηγές.

Η Ρόδος

Η Ρόδος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τοπικής κοινωνίας η οποία αρνείται να δημιουργηθεί δομή για να μην απειληθεί το τουριστικό προϊόν της όπως είναι το επιχείρημα των αρχών. Το αποτέλεσμα είναι πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν από την Τουρκία σε διάφορες παραλίες να συγκεντρώνονται στις κεντρικές πλατείες να τρώνε να κοιμούνται και να αφοδεύουν εκεί, κάτι που είναι αρνητικό και για την πόλη και για τους πρόσφυγες οι οποίοι θα μπορούσαν να ζήσουν σε ένα κλειστό ελεγχόμενο χώρο σε ανθρώπινες συνθήκες. Εάν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια και η διεθνής κοινότητα δεν πείσει τους εμπόλεμους να κάνουν ανακωχή, ανάλογα προβλήματα θα δημιουργηθούν σε όλη την Ευρώπη αφού η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Σε  αυτόν τον σχεδιασμό χρειάζεται στενή συνεργασία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Απεγκλωβισμός 3.500 Ελλήνων

Αν και δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή πιεστική ανάγκη εκκενώσεων ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συσκέψεις που είχε με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων έχει ήδη  συζητήσει επιχειρησιακά σχέδια για την απομάκρυνση περίπου 3.500 Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων που ζουν μόνιμα η εργάζονται στον Λίβανο. Παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη σε συνεργασία με τις διπλωματικές αρχές των εμπόλεμων περιοχών. Ανάλογα με τον αριθμό των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων που θα θέλουν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο λόγω των εχθροπραξιών θα χρησιμοποιηθούν μεταγωγικά αεροσκάφη C130, αρματαγωγά πλοία και φρεγάτες αλλά και πολιτικά αεροπλάνα. Στα ανοιχτά του Λιβάνου  βρίσκεται ήδη η φρεγάτα Έλλη για επιχείρηση του ΟΗΕ όμως βρίσκονται σε επιφυλακή και ενδεχομένως να καταπλεύσουν στην περιοχή και άλλες φρεγάτες ακόμη και από τη Σαλαμίνα καθώς έχουν μεγάλη χωρητικότητα φιλοξενίας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Newsit.

Τρομοκρατία

Οι διπλωματικές αρχές που βρίσκονται στο Ισραήλ, στις απόρρητες εκθέσεις στις κυβερνήσεις τους επισείουν τον κίνδυνο των τρομοκρατικών  χτυπημάτων, που στοίχησαν την ζωή σε εφτά άτομα ανάμεσα στα οποία ήταν και ο 26χρονος Έλληνας Ίωνας Καρούσης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο ΚΥΣΕΑ ανέλυσε τις συνέπειες στον τομέα της ασφάλειας και τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν εκπονηθεί για την προστασία στόχων από τρομοκρατικά χτυπήματα κυρίως Ισραηλινών (πρεσβεία, συναγωγές, εταιρείες Ισραηλινών συμφερόντων κλπ).

Κλίνουν προς το «ναι»

Αφόρητες είναι οι πιέσεις που δέχονται οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να δώσουν το παρών στην γιορτή για τα 50 χρόνια της ΝΔ που διοργανώνεται αύριο Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, στις 8μμ στην Ρηγίλλης, μπροστά από το εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο που φιλοξένησε τα γραφεία του κόμματος για αρκετές δεκαετίες. Την Δευτέρα τους τηλεφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να τους προσκαλέσει χωρίς όμως να πάρει απάντηση. Σχεδόν είχαν αποφασίσει να μην προσέλθουν με βασικό επιχείρημα ότι έδωσαν το παρών στην μεγάλη γιορτή και το επετειακό συνέδριο που έγινε στο Ζάππειο. Δέχονται βομβαρδισμό τηλεφωνημάτων. Στον μεν Κώστα Καραμανλή το βασικό επιχείρημα είναι ότι δεν μπορεί να απουσιάζει ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΝΔ στον δε Αντώνη Σαμαρά ότι δεν πρέπει «να κόψει τους κάβους» από το κόμμα παρά τα αρνητικά συναισθήματά που τρέφει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι στενοί τους συνεργάτες χθες έριξαν αρκετά τους τόνους. Επίσημη απάντηση δεν δόθηκε από καμιά πλευρά. Η εκτίμηση όμως είναι ότι εάν έρθουν στην Ρηγίλλης -που φαίνεται και το πιο πιθανό σενάριο – θα έρθουν και οι δύο καθώς εδώ και καιρό είναι σε ανοιχτή επικοινωνία.

Συζητά και με Intrakat η ΑΒΑΞ (που δεν είναι προς πώληση!)

Στο πρόσφατο παρελθόν ήταν η Metlen που συζητούσε την εξαγορά της ΑΒΑΞ κι όταν οι σχετικές φήμες κατεγράφησαν υπήρξαν οργίλες αντιδράσεις και διαψεύσεις. «Συμβαίνουν αυτά και στα καλύτερα σπίτια» θα σκέφτηκαν οι αναγνώστες που διάβασαν τις λακωνικές διαψεύσεις στον άθλιο δικτυακό τόπο του ελληνικού χρηματιστηρίου! Σήμερα (3.10.2024) η στήλη επανέρχεται με ένα άλλο σενάριο που κυκλοφορεί στην αγορά τις τελευταίες ημέρες και αναφέρει πως οι βασικοί μέτοχοι της ΑΒΑΞ συζητούν και με την Intrakat. Ο αντιπρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και εκ των βασικών μετόχων της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου δήλωσε τη Δευτέρα πως το σχέδιο ανάπτυξης που θα ανακοινώσει στα τέλη του μήνα περιλαμβάνει και εξαγορές. Γιατί να μην εξαγοράσει την ΑΒΑΞ αναρωτιούνται στην πιάτσα. Για να δούμε αν αυτή τη φορά υπάρχει φωτιά εκτός από καπνό ή θα ακολουθήσει νέος γύρος διαψεύσεων.

Πως καταλαβαίνεις τις πιθανότητες πώλησης μιας εταιρείας

Αφού ξεκαθαρίσουμε πως η στήλη μεταφέρει τα σενάρια που κυκλοφορούν για την ΑΒΑΞ και δεν υιοθετεί τη φημολογία, περνάμε σε ένα tip για το πώς καταλαβαίνεις πως μια εταιρεία μπορεί και να βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης. Πώς; Μα όταν βλέπεις ότι οι μέτοχοι δεν βάζουν λεφτά ώστε να επιταχυνθούν τα έργα που έχει αναλάβει, αρκετά από τα οποία δεν πάνε και του σκοτωμού! Μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστικών η ΑΒΑΞ είναι αυτή που είχε τις χαμηλότερες τιμολογήσεις στο εξάμηνο και ας εκτελεί μεγάλα έργα όπως η γραμμή 4 του μετρό. Ναι, πράγματι αύξησε στο εννεάμηνο κατά 50% τον κύκλο εργασιών της, αλλά βρίσκεται στο μισό σε σχέση με τους δύο μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου.. Σε ό,τι αφορά την ΑΒΑΞ δεν σταματούν οι συζητήσεις για την ρευστότητα που διαρκώς φαίνεται να χρειάζεται για να πάρει πραγματικά μπροστά ο μηχανισμός κατασκευής των έργων.

Η ΕΥΔΑΠ οι επενδύσεις των δύο δισεκατομμυρίων

Η στήλη τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια στον χαμηλών τόνων διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Χάρη Σαχίνη. Έμπειρος manager με θητεία στις ΗΠΑ και πολλά μίλια στο ενεργητικό του ανέλαβε την ΕΥΔΑΠ σε δύσκολους καιρούς. Όμως κάτι πρέπει να γίνει ώστε υπάρξει πραγματική επιτάχυνση των έργων που προωθεί η ΕΥΔΑΠ για την αποχέτευση και τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού στην Ανατολική Αττική και ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ. Η ίδια η διοίκηση παραδέχεται πως υπήρξαν καθυστερήσεις στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου λόγω εκτάκτων περιστατικών. Αλλά και πριν τα έκτακτα περιστατικά υπήρχαν καθυστερήσεις! Επειδή η ΕΥΔΑΠ θα χρειαστεί να ασχοληθεί και με τα έργα για τη λειψυδρία, καλό είναι να έχουν μπει σε φάση ολοκλήρωσης τα έργα στην Ανατολική Αττική. Τα έργα για να μη διψάσει η Αθήνα μπορεί να φτάσουν τα 750 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως το ένα δισεκατομμύριο.

Τα κόκκινα δάνεια έφυγαν από τις τράπεζες, όχι από την οικονομία

Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να απαλλάχθηκαν από το βάρος των κόκκινων δανείων, αλλά η ελληνική οικονομία συνεχίζει να πιέζεται από έναν όγκο 42 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του 2022. Μια μελέτη του ΙΟΒΕ αναφέρει πως ακόμα και σήμερα μία στις δέκα επιχειρήσεις είναι ζόμπι, δηλαδή δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει τα δάνεια και τις άλλες υποχρεώσεις της. Στον ΙΟΒΕ γράφουν πως η υψηλή συγκέντρωση κεφαλαίου σε εταιρείες «ζόμπι» επηρεάζει αρνητικά τον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων και της παραγωγικότητας στις υγιείς επιχειρήσεις σε ορισμένους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, η υψηλή συγκέντρωση κεφαλαίου σε εταιρείες «ζόμπι» αναγκάζει σε πολλούς τομείς δραστηριότητας τις υγιείς επιχειρήσεις να αυξήσουν το ελάχιστο επίπεδο παραγωγικότητας και επενδύσεων που απαιτείται για να επιβιώσουν. Τέλος, η υψηλή συγκέντρωση κεφαλαίου σε επιχειρήσεις «ζόμπι» εμποδίζει την ανακατανομή κεφαλαίου σε πιο παραγωγικές επενδύσεις μεταξύ των επιχειρήσεων και τομέων δραστηριότητας.

Ποιες θα είναι οι επόμενες ιδιωτικοποιήσεις;

Με την ολοκλήρωση του placement της Εθνικής Τράπεζας και την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, αυτή την εβδομάδα, τελειώνει ένας μεγάλος κύκλος ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε προ δεκαετίας με πυρήνα το ΤΑΙΠΕΔ. Στο χαρτοφυλάκιο του τελευταίου έχουν μείνει πλέον ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία «προς αξιοποίηση» με σημαντικότερο τη συμμετοχή στη Helleniq Energy στην οποία δεν αναμένουμε μετοχικές αλλαγές. Αυτή η συμμετοχή θα περάσει στο Υπερταμείο που θα απορροφήσει ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ. Αλλαγές αναμένονται στη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, χωρίς και πάλι να γνωρίζουμε πότε και πως θα δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις.

To άρθρο Τι ειπώθηκε πίσω από κλειστές πόρτες του ΚΥΣΕΑ, SOS για μεγάλα κύματα προσφύγων, κοντά στο «ναι» Καραμανλής και Σαμαράς για Ρηγίλλης, οι φήμες για το ενδιαφέρον Intrakat για ΑΒΑΞ (που δεν είναι προς πώληση), πως καταλαβαίνεις πως μια εταιρεία είναι προς πώληση, η ΕΥΔΑΠ και τα δύο δισ. και τα κόκκινα δάνεια που πνίγουν την οικονομία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button