Τι λέει ο νέος σύμβουλος του Τραμπ σε Μέση Ανατολή για την εκεχειρία στον Λίβανο
Συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό Le Point έδωσε ο 53χρονος Λιβανέζος δισεκατομμυριούχος που έχει παράλληλα αμερικανική υπηκοότητα Μασάντ Μπούλος, είναι συμπέθερος και ανώτερος σύμβουλος του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για θέματα Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής.
Massad Boulos in an interview with “Le Point” magazine:
– The ceasefire agreement is very comprehensive and covers all the necessary points.
– There was an initial misunderstanding, particularly in Lebanon, where some believed that the document only pertained to the area south… pic.twitter.com/6A6wiVTMdc
— Beirut Wire (@beirutwire) December 4, 2024
Ο Μπούλος τόνισε ότι η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ-Χεζμπολάχ είναι «ιστορική» και «πολύ πλήρης» επειδή καλύπτει «όλα τα απαραίτητα θέματα». Διευκρίνισε πως δημιουργήθηκαν παρεξηγήσεις γύρω από το τι πραγματικά συμφωνήθηκε «ειδικά στον Λίβανο» λέγοντας πως πίστεψαν ότι το έγγραφο κάλυπτε μόνον την περιοχή νοτίως του ποταμού Λιτάνι και πως αυτό «δεν είναι καθόλου αλήθεια».
Η συμφωνία αφορά και τον αφοπλισμό όλων των οργανώσεων
«Η συμφωνία αφορά όλη τη χώρα και τον αφοπλισμό όλων των ένοπλων ομάδων και στρατιωτικών και παραστρατιωτικών» ανέφερε ο Μασάντ Μπούλος προσθέτοντας ότι αυτό είναι θέμα που θα χρειαστεί χρόνο και πως έχει συνταχτεί με πολύ συγκεκριμένες αναφορές που αφορούν την εφαρμογή αποφάσεων του ΟΗΕ όπως οι αποφάσεις 1701 και 1599. «Ως εκ τούτου, μόνον ένας συγκεκριμένος αριθμός θεσμών έχει το δικαίωμα να φέρει όπλα στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, των δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας, τις τελωνειακές υπηρεσίες και την δημοτική αστυνομία» είπε ο νέος σύμβουλος του Ντ. Τραμπ για θέματα Μέσης Ανατολής, ο 27χρονος γιος του οποίου, Μάικλ, έχει παντρευτεί τη νεότερη κόρη του Αμερικανού Προέδρου, Τίφανι.
TRUMP APPOINTS MASSAD BOULOS AS SENIOR ADVISOR FOR MIDDLE EASTERN AFFAIRS
President Donald Trump names Lebanese-American businessman Massad Boulos as senior advisor for Middle Eastern and Arab affairs:
• 𝘒𝘦𝘺 𝘱𝘭𝘢𝘺𝘦𝘳 𝘪𝘯 𝘮𝘺 𝘤𝘢𝘮𝘱𝘢𝘪𝘨𝘯, 𝘣𝘶𝘪𝘭𝘥𝘪𝘯𝘨… pic.twitter.com/avJPZ81l56— Rula El Halabi (@Rulaelhalabi) December 1, 2024
«Ο στρατός του Λιβάνου είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της ροής των όπλων από τα σύνορα με τη Συρία, από το αεροδρόμιο της Βηρυτού ή από το λιμάνι της πρωτεύουσας που τώρα είναι υπό τον έλεγχό του» εξήγησε, ενώ όταν ρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να απαγορευθεί στη Χεζμπολάχ να αποκτήσει όπλα στο έδαφος απάντησε:
«Αυτό είναι μία πολύ καλή ερώτηση αλλά δεν έχει εύκολη απάντηση. Ας σας πω πρώτα πως σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου το 70% των στρατηγικών όπλων και πυραύλων και drone της Χεζμπολάχ καταστράφηκε σε αυτόν τον πόλεμο. Ό,τι απέμεινε, είναι φυσιολογικά του λιβανέζικου κρατους και γι’ αυτό ο στρατός έχει το ρόλο του αφοπλισμού στρατιωτικών και παραστρατιωτικών ομάδων. Τώρα, γνωρίζουμε πολύ καλά πως η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να γίνει σε μία νύχτα, αλλά θα πάρει μήνες αν όχι περισσότερο».
Ερωτηθείς για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας από τον ισραηλινό στρατό ο Μπούλος δεν τις θεώρησε ως τέτοιες αλλά τις δικαιολόγησε θεωρώντας πως η συμφωνία εκεχειρίας «δίνει το δικαίωμα σε κάθε πλευρά να υπερασπιστεί τον εαυτό της».