Τον ελεύθερο μετά από 40 χρόνια Ζορζ Αμπντάλα υποδέχεται η Βηρυτός

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού για να υποδεχθεί σήμερα τον Ζορζ Αμπντάλα.

Το γαλλικό αεροπλάνο με επιβαίνοντα τον ήρωα του Λιβάνου και της Παλαιστίνης προσγειώθηκε, όπως αναφέρθηκε, στη Βηρυτό, επαναφέροντας τον Αμπντάλα στους κόλπους του λαού του, μετά από πάνω από 40 χρόνια κράτησής του σε φυλακές της Γαλλίας.
DIRECT I Du monde continue d’arriver devant l’aéroport de Beyrouth pour accueillir Georges Ibrahim Abdallah, libre après 41 années d’emprisonnement en France. pic.twitter.com/OaROCvE9gj
— Révolution Permanente (@RevPermanente) July 25, 2025
Μιλώντας από το αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι, ο Αμπντάλα δήλωσε, σύμφωνα με το The Cradle, πως:
– «Είναι ντροπή για την ιστορία οι Άραβες να στέκονται άπραγοι και να παρακολουθούν τα βάσανα του λαού της Παλαιστίνης και της Γάζας».
– «Όσο υπάρχει αντίσταση, υπάρχει δρόμος επιστροφής στην πατρίδα — ένας δρόμος που ενισχύεται από τους μάρτυρες που δημιούργησαν το ρεύμα αίματος της αντίστασης».
– «Είναι ντροπή για κάθε Άραβα να παραμένει θεατής — πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε γύρω από την αντίσταση».
– «Οι αιγυπτιακές μάζες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την κατάσταση στη Γάζα».
– «Όσο υπάρχει αντίσταση, υπάρχει επιστροφή στην πατρίδα».
– «Η αντίσταση στην Παλαιστίνη πρέπει να ενταθεί».
Αναφορές θέλουν ισραηλινά drones να πετάνε σήμερα στους ουρανούς της λιβανέζικης πρωτεύουσας.
Georges Abdallah est enfin arrivé au Liban. Une grande émotion se lit sur son visage. Une foule impressionnante l’attend devant l’aéroport de Beyrouth aux cris de “liberté, liberté”. Dans le ciel de la capitale libanaise, des drones israéliens bourdonnent, menaçants… pic.twitter.com/7WY72c82De
— Claude El Khal (@claudeelkhal) July 25, 2025
Ηλικίας 74 ετών, σήμερα, ο Ζορζ Ιμπραήμ Αμπντάλα, εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στη φυλακή Λανεμεζάν, στα Πυρηναία, καταδικασμένος για συνέργεια στις δολοφονίες του Τσαρλς Ρ. Ρέι (αναπληρωτής στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ) και του Γιακόβ Μπαρσιμαντόφ (διπλωμάτης του Ισραήλ), οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Παρίσι το 1982 από τις FARL.

Παρότι αρνήθηκε τη φυσική συμμετοχή στις επιθέσεις, που πραγματοποίησαν οι Λιβανικές Ένοπλες Επαναστατικές Φράξιες (Fractions armées révolutionnaires libanaises, FARL), ο Αμπντάλα ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, χαρακτηρίζοντάς τες ως «πράξεις αντίστασης» ενάντια στην ισραηλινή καταπίεση.
Η κινητοποίηση για την απελευθέρωση του, στην οποία για χρόνια συμμετείχε κυρίως η αριστερά, προοδευτικά διευρύνθηκε. Η βραβευμένη με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό δήλωνε τον περασμένο Οκτώβριο, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα L’Humanité, πως ο Ζορζ Αμπνταλά είναι «θύμα μιας δικαιοσύνης που ντροπιάζει τη Γαλλία».