Κόσμος

Τον θάνατο του επικρατέστερου διαδόχου του Νασράλα, ανακοίνωσε το Ισραήλ

Τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν που θεωρείτο ένας από τους πιθανούς διαδόχους του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, υποστηρίζει πως σκότωσε ο ισραηλινός στρατός, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στα νότια προάστια της Βηρυτού πριν από τρεις εβδομάδες.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της δεν έχει επιβεβαιώσει την είδηση, αλλά μετά τις αεροπορικές επιδρομές κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, στις 4 Οκτωβρίου, αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ φέρονται να δήλωσαν ότι έχασαν την επαφή τους με τον Σαφιεντίν.

Χθες, Τρίτη, ο Ισραηλινός Στρατός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ενημερώνει ότι ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε μαζί με τον Αλί Χουσεΐν Χαζίμα, που αναφέρεται ως διοικητής του Αρχηγείου Πληροφοριών της Χεζμπολάχ, σε επίθεση στο κύριο αρχηγείο πληροφοριών της οργάνωσης στη Βηρυτό.

Ξάδελφος του Νασράλα, ο Σαφιεντίν, έκανε θρησκευτικές σπουδές στο Ιράν και ο γιος του παντρεύτηκε την κόρη του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, του ισχυρότερου στρατιωτικού διοικητή του Ιράν, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ το 2020 στο Ιράκ.

Σκέψεις για πενταμελή ηγεσία στην Χαμάς

Την ίδια ώρα, πηγές της Χαμάς αναφέρουν πως η οργάνωση προσανατολίζεται σε ένα πενταμελές ηγετικό σχήμα, μετά τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ.

«Η προσέγγιση της ηγεσίας της Χαμάς είναι να μην διορίσει διάδοχο του αείμνηστου αρχηγού, του μάρτυρα Γιαχία Σινγουάρ, μέχρι τις επόμενες εκλογές» που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο «αν το επιτρέψουν οι συνθήκες», ανέφεραν πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνοντας λόγο για μια πενταμελή επιτροπή που σχηματίστηκε τον Αύγουστο μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και θα αναλάβει προσωρινά την ηγεσία.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε για να διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων εν όψει της δυσκολίας επικοινωνίας με τον Σινουάρ στην Λωρίδα της Γάζας και οι πληροφορίες αναφέρουν πως αποτελείται από εκπροσώπους των δύο παλαιστινιακών εδαφών και της διασποράς, δηλαδή τον Χαλίλ αλ-Χάγια για τη Λωρίδα της Γάζας, τον Ζαχέρ Τζαμπαρίν για τη Δυτική Όχθη και τον Χάλεντ Μασάλ για τους Παλαιστίνιους στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει επίσης τον επικεφαλής του συμβουλευτικού συμβουλίου Σούρα της Χαμάς Μοχάμεντ Νταργουίς και τον γραμματέα του πολιτικού γραφείου, ο οποίος δεν κατονομάζεται για λόγους ασφαλείας.

Όλα τα σημερινά μέλη της επιτροπής έχουν έδρα στο Κατάρ.

Related Articles

Back to top button