Κόσμος

Τουλάχιστον 196 υπερασπιστές της γης και του περιβάλλοντος δολοφονήθηκαν το 2023

Τουλάχιστον 196 υπερασπιστές της γης και του περιβάλλοντος σκοτώθηκαν πέρυσι επειδή προσπάθησαν να προστατεύσουν τα σπίτια τους, την κοινότητα ή τον πλανήτη, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Global Witness που κυκλοφόρησε σήμερα 10/9, σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους της.

Τα νέα στοιχεία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των δολοφονιών αυτού του είδους σε 2.106 μεταξύ 2012 και 2023.

Η Κολομβία βρέθηκε να είναι η πιο θανατηφόρα χώρα στον κόσμο, με 79 τέτοιους θανάτους συνολικά πέρυσι -σε σύγκριση με 60 το 2022 και 33 το 2021. Είναι οι περισσότεροι υπερασπιστές που σκοτώθηκαν σε μία χώρα σε έναν χρόνο που έχει ποτέ η Global Witness εγγεγραμμένους. Με 461 δολοφονίες από το 2012 έως το 2023, η Κολομβία έχει τον υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων δολοφονιών υπερασπιστών του περιβάλλοντος παγκοσμίως.

«Ο αριθμός αυτός είναι ντροπή για εμάς, για τη χώρα»,τόνισε η Άστριντ Τόρες, συντονίστρια της Somos Defensores («Είμαστε υπερασπιστές»), κολομβιανής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για την Τόρες, το ζήτημα δεν απλά και μόνο οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά του κρατικού μηχανισμού συνολικά, ιδίως των εισαγγελικών και των τοπικών αρχών.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του προέδρου Γκουστάβο Πέτρο διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει τοποθέτηση για την έκθεση αυτή, πρόσθεσε όμως πως ακόμη βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Άλλες θανατηφόρες για τους υπερασπιστές της γης και του περιβάλλοντος χώρες στη Λατινική Αμερική περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, με 25 δολοφονίες πέρυσι, και το Μεξικό και την Ονδούρα, με 18 δολοφονίες έκαστη.

Η Κεντρική Αμερική έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος. 18 άτομα σκοτώθηκαν για συναφείς λόγους στην Ονδούρα, στην οποία καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμό δολοφονιών κατά αναλογία με τον πληθυσμό το 2023. Συνολικά 10 τέτοιες δολοφονίες καταγράφηκαν πέρυσι στη Νικαράγουα, τέσσερις στη Γουατεμάλα και ακόμα τέσσερις στον Παναμά.

Σε όλο τον κόσμο, οι ιθαγενείς πληθυσμοί και οι αφρικανικής καταγωγής συνεχίζουν να στοχοποιούνται δυσανάλογα, αντιπροσωπεύοντας το 49% των συνολικών δολοφονιών.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button