Κόσμος

Το Αλγέρι θυμάται τη 17η Οκτωβρίου 1961 και τη Σφαγή των Αλγερινών στο Παρίσι

Η σφαγή δεκάδων Αλγερινών διαδηλωτών από τη γαλλική αστυνομία πριν από 63 χρόνια αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακοποίησης που υπέστησαν οι Αλγερινοί κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν.

Ο Αλγερινός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές την Πέμπτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην προεδρική οικεία προς τιμήν των θυμάτων.

«Οι στοιχειωτικές εικόνες από τους σταθμούς του μετρό του Παρισιού και τις γέφυρες του Σηκουάνα, που διατηρούνται σε ιστορικά αρχεία, μαρτυρούν το μίσος, τη βία και τον ρατσισμό του αποικιστή εκείνες τις στιγμές απάνθρωπης τρέλας», είπε ο Τεμπούν σε ομιλία του που δημοσιεύτηκε από την Υπηρεσία Τύπου της Αλγερίας.

Στις 17 Οκτωβρίου 1961, η αστυνομία επιτέθηκε σε περίπου 30.000 Αλγερινούς που είχαν βγει στους δρόμους του Παρισιού σε μια ειρηνική διαδήλωση ενάντια στη γαλλική κυριαρχία επί της πατρίδας τους και στην επιβεβλημένη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι.

Η κυβέρνηση ντε Γκωλ προσπάθησε να συγκαλύψει το περιστατικό λογοκρίνοντας τον Τύπο και φέρεται να κατέστρεψε πολλά τεκμήρια. Μετά από αρκετά χρόνια, οι αρχές παραδέχτηκαν ότι είχαν σκοτωθεί 40 άνθρωποι. Ωστόσο, ορισμένοι ιστορικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός μπορεί να είναι μεταξύ 200 και 300, εκ των οποίων άλλοι πυροβολήθηκαν και άλλοι πνίγηκαν στον Σηκουάνα.

Διαβάστε ακόμα:

Περίπου 12.000 Αλγερινοί συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της καταστολής, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε δήλωση στην 60ή επέτειο το 2021. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αρκετές δεκάδες» πέθαναν λόγω της «βίαιης και αιματηρής» καταστολής και τα σώματά τους «πετάχτηκαν στον ποταμό Σηκουάνα». Καταδίκασε τα «εγκλήματα» που διαπράχθηκαν ως «ασυγχώρητα», αλλά απέφυγε να ζητήσει μια επίσημη συγγνώμη για αυτό που έχει γίνει ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της αποικιακής ιστορίας της Γαλλίας.

Μιλώντας στην 63η επέτειο της Εθνικής Ημέρας Μετανάστευσης, ο πρόεδρος της Αλγερίας είπε ότι η βία παραμένει «βαθιά» χαραγμένη στο μυαλό του λαού της χώρας.

«Θυμίζει σε γενιές μια από τις πιο εκφραστικές εικόνες της προσχώρησης της στη Γαλλία κοινότητάς μας στο επαναστατικό απελευθερωτικό κίνημα σε μια Αλγερία που δεσμευόταν να απελευθερωθεί οριστικά από τον αποικιακό ζυγό και να απελευθερωθεί από τις ψευδαισθήσεις των αποίκων που ονειρεύονταν τον παράδεισο σε βάρος των κατοίκων της ευλογημένης γης μας», δήλωσε ο Τεμπούν.

Είπε ότι η κυβέρνησή του δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Αλγερινών στο εξωτερικό και να εναντιωθεί σε «ορισμένους εξτρεμιστικούς κύκλους… που προσπαθούν να παραποιήσουν ή να υποβιβάσουν» τις μνήμες του αποικιακού παρελθόντος στη «λήθη».

Ο πρόεδρος κάλεσε επίσης για μια «νέα πνοή θάρρους και ακεραιότητας» για να ξεπεραστεί το αποικιακό παρελθόν και να διασφαλιστεί ένα μέλλον απαλλαγμένο από μίσος.

Η Αλγερία βρισκόταν υπό γαλλική κυριαρχία για 132 χρόνια πριν αποκτήσει την ανεξαρτησία της το 1962. Οι εύθραυστες σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Αλγερίου έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, με τον Πρόεδρο Τεμπούν να ακυρώνει επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, εν μέσω και διαμάχης για το καθεστώς της Δυτικής Σαχάρας. Ο ηγέτης έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Γαλλία της αποικιακής περιόδου για «γενοκτονία».

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button