Κόσμος

Το Ιράν ζητά από εκατομμύρια Αφγανούς να φύγουν ή να αντιμετωπίσουν τη σύλληψη

Εκατομμύρια Αφγανοί μετανάστες και πρόσφυγες στο Ιράν κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να αντιμετωπίσουν τη σύλληψη, καθώς η προθεσμία που έθεσε η κυβέρνηση πλησιάζει στο τέλος της, αναφέρει το Al Jazeera.

Η προθεσμία της Κυριακής πλησίαζε εν μέσω ανησυχιών του κοινού για την ασφάλεια μετά τον 12ήμερο σύγκρουση με το Ισραήλ, στην οποία συμμετείχαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες με αεροπορικές επιδρομές στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν.

Εκατομμύρια Αφγανοί μετανάστες και πρόσφυγες στο Ιράν κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να αντιμετωπίσουν τη σύλληψη, καθώς η προθεσμία που έθεσε η κυβέρνηση πλησιάζει στο τέλος της. Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι οι μαζικές απελάσεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω το Αφγανιστάν, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Το Ιράν φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Αφγανούς μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους ζουν εκεί εδώ και δεκαετίες.

Το 2023, η Τεχεράνη ξεκίνησε μια εκστρατεία για την απέλαση αλλοδαπών που, όπως ισχυρίστηκε, ζούσαν «παράνομα» στη χώρα. Τον Μάρτιο, η ιρανική κυβέρνηση διέταξε τους Αφγανούς που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής να φύγουν οικειοθελώς μέχρι την Κυριακή, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν την απέλαση.

Έκτοτε, περισσότεροι από 700.000 Αφγανοί έχουν φύγει, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι αντιμετωπίζουν την απέλαση. Πάνω από 230.000 έφυγαν μόνο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η προθεσμία της Κυριακής πλησίαζε εν μέσω ανησυχιών του κοινού για την ασφάλεια μετά τον 12ήμερο σύγκρουση με το Ισραήλ, στην οποία συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με αεροπορικές επιδρομές στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν.

Η κυβέρνηση αρνείται ότι στοχεύει τους Αφγανούς, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Ο Μπατούλ Ακμπάρι, ιδιοκτήτης εστιατορίου, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι Αφγανοί που ζουν στην Τεχεράνη έχουν πληγεί από το «αντιαφγανικό κλίμα», προσθέτοντας ότι είναι σπαρακτικό να βλέπεις «ανθρώπους να διώχνονται από το μόνο σπίτι που έχουν γνωρίσει ποτέ».

«Το γεγονός ότι γεννηθήκαμε στο Ιράν μας δίνει την αίσθηση ότι έχουμε δύο πατρίδες», είπε ο Ακμπάρι. «Οι γονείς μας είναι από το Αφγανιστάν, αλλά αυτό είναι το μέρος που πάντα θεωρούσαμε πατρίδα μας».

Ο Μοχάμαντ Νασίμ Μαζαχέρι, ένας φοιτητής του οποίου η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράν, συμφώνησε: «Οι απελάσεις έχουν διαλύσει οικογένειες».

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι το Ιράν απέλασε κατά μέσο όρο περισσότερους από 30.000 Αφγανούς κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ισραήλ, από περίπου 2.000 που ήταν προηγουμένως.

«Πάντα προσπαθούσαμε να είμαστε καλοί οικοδεσπότες, αλλά η εθνική ασφάλεια είναι προτεραιότητα και, φυσικά, οι παράνομοι υπήκοοι πρέπει να επιστρέψουν», δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Φατεμέ Μοχατζεράνι.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η UNHCR ανέφερε ότι από τους 1,2 εκατομμύρια Αφγανούς που επέστρεψαν, περισσότεροι από τους μισούς προέρχονταν από το Ιράν, μετά την προθεσμία που έθεσε η ιρανική κυβέρνηση στις 20 Μαρτίου.

«Έρχονται με λεωφορεία και, μερικές φορές, πέντε λεωφορεία φτάνουν ταυτόχρονα με οικογένειες και άλλους, και οι άνθρωποι βγαίνουν από το λεωφορείο και είναι απλά μπερδεμένοι, αποπροσανατολισμένοι, κουρασμένοι και πεινασμένοι», είπε ο Αραφάτ Τζαμάλ, εκπρόσωπος της UNHCR στο Αφγανιστάν, περιγράφοντας τη σκηνή σε ένα συνοριακό σταθμό.

«Αυτό έχει επιδεινωθεί από τον πόλεμο, αλλά πρέπει να πω ότι αποτελεί μέρος μιας υποκείμενης τάσης που έχουμε παρατηρήσει στις επιστροφές από το Ιράν, μερικές από τις οποίες είναι εθελοντικές, αλλά ένα μεγάλο μέρος ήταν επίσης απελάσεις».

Ο Ρεσούλ Σερντάρ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από την Τεχεράνη, είπε ότι οι Αφγανοί κατηγορούνται όλο και περισσότερο για τις οικονομικές δυσκολίες, τις ελλείψεις και τα κοινωνικά προβλήματα στο Ιράν.

«Αυτές οι κατηγορίες έχουν τροφοδοτηθεί από την πολιτική ρητορική και τις εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από 12 ημέρες σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ και από ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ έχει στρατολογήσει Αφγανούς ως κατασκόπους», είπε.

Related Articles

Back to top button