Κόσμος

Το Ισραήλ βομβάρδισε ακόμη και αρχαιότητες στην Τύρο του Λιβάνου

Διαδοχικούς βομβαρδισμούς σε νότια προάστια της Βηρυτού και σε κεντρικές συνοικίες και το λιμάνι της νότιας πόλης του Λιβάνου, Τύρο, προχώρησε σήμερα η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, επιχειρώντας να επιτύχει εκεί που δυσκολεύεται το πεζικό και το πυροβολικό.

Ανάλογες επιδρομές συνεχίστηκαν σήμερα και σε άλλες περιοχές του Νότιου και Ανατολικού Λιβάνου με το υπουργείο Υγείας της χώρας να ανακοινώνει απόψε το θάνατο τουλάχιστον 28 ανθρώπων μέσα στο τελευταίο 24ωρο. Κατά τον υπολογισμό αυτό,  τα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο από τον Οκτώβριο του 2023 εκτιμώνται σε τουλάχιστον 2.574 νεκρούς.

Η πόλη της Τύρου και το λιμάνι της βομβαρδίστηκαν νωρίτερα σήμερα τουλάχιστον τέσσερις φορές με αποτέλεσμα να πληγούν, μεταξύ άλλων, αρχαιότητες  των Φοινίκων (προγόνων των σημερινών Λιβανέζων) και κτίσματα της εποχής των Σταυροφόρων.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο του Λιβάνου Naharnet οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Τύρο έπληξαν κτίρια και αρχαιότητες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όπως εγκαταστάσεις ρωμαϊκού ιπποδρομίου και τμήμα αρχαίου λιμανιού της πόλης.

Πριν το σφοδρό σφυροκόπημα της Τύρου προηγήθηκε η εντολή εκκένωσης της πόλης από αραβόφωνο εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού,, Αβιτσάι Αντράι, στην πλατφόρμα Χ. Ο Αντράι κάλεσε τους αμάχους της πόλης Τύρου να απομακρυνθούν από περιοχές που βρίσκονταν στο στόχαστρο των βομβαρδιστικών.

Τύρος

Ωστόσο, η Τύρος δεν ήταν η μοναδική που έπεσε σήμερα στο στόχαστρο των βομβαρδιστικών του Ισραήλ αλλά και τα νότια προάστια της Βηρυτού που καταστρέφονται συστηματικά μετατρέποντας ολόκληρες γειτονιές σε βουνά ερειπίων. Ακριβώς όπως έκαναν και στη Γάζα…

Βαθιά ανησυχία από τους ηγέτες της Ομάδας BRICS

Το ίδιο διάστημα, 4.182 χιλιόμετρα μακριά από την Τύρο του Λιβάνου, στο Καζάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας ξεκίνησε η σύνοδος κορυφής των χωρών BRICS με τους ηγέτες των ιδρυτικών και άλλων χωρών (Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική) να εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωση «βαθιά ανησυχία» για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε Γάζα και Λίβανο και την «αποσταθεροποίηση» σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Επέκριναν επίσης την συνέχιση των ισραηλινών επιθέσεων κατά της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ, UNIFIL, απαιτώντας τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου.

Ειδική αναφορά για τις συγκρούσεις στην περιοχή έκανε στη συνέχεια ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν που ζήτησε από τις άλλες χώρες της ομάδας BRICS να χρησιμοποιήσουν «όλες τις συλλογικές και μεμονωμένες δυνατότητες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και τον Λίβανο».

Related Articles

Back to top button