Κόσμος

Το Ισραήλ βομβαρδίζει ξανά την κεντρική Συρία-Τουλάχιστον 14 νεκροί (upd)

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις Σύροι πολίτες, σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (8/9) σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην κεντρική Συρία, συμπεριλαμβανομένου κέντρου επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που δημοσιοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, Sana, ανέβασε τον απολογισμό των θυμάτων σε τουλάχιστον 14 νεκρούς. Το συριακό πρακτορείο, επικαλούμενο τον διευθυντή του νοσοκομείου της περιφέρειας Μασιάφ αναφέρει επίσης ότι έχουν διακομιστεί σε αυτό τουλάχιστον 43 τραυματίες.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, το 2011 οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη χώρα αυτή, βάζοντας στο στόχαστρο πάνω απ’ όλα οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν, που ανέλαβαν ρόλο βοηθητικών του στρατού του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς και στοιχεία ή εγκαταστάσεις των ίδιων των συριακών ένοπλων δυνάμεων.

Ο αριθμός των θυμάτων της ισραηλινής επίθεσης εναντίον της περιφέρειας Μασιάφ ανέρχεται σε επτά, από τους οποίους τρεις ήταν πολίτες, συμπεριλαμβανομένου άνδρα και του γιου του που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, και τέσσερις στρατιωτικοί που δεν έχουν αναγνωριστεί, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία η οποία βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Η επίθεση, η οποία τραυμάτισε άλλους τουλάχιστον 15 ανθρώπους, κατέστρεψε κτίρια και κέντρα του στρατού σε περιοχή όπου βρίσκονται κέντρα επιστημονικής έρευνας στη Μασιάφ, όπου σύμφωνα με την ΜΚΟ «έχουν παρουσία οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν και ειδικοί στην ανάπτυξη όπλων».

Λίγο νωρίτερα, ο διευθυντής του γενικού κρατικού νοσοκομείου της Μασιάφ, ο Φάισαλ Χαϊντάρ, έκανε λόγο για «πέντε νεκρούς και (άλλους) 19 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση», σύμφωνα με το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον στόχων στη Συρία κλιμακώθηκαν περαιτέρω μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές αρχές σπανίως σχολιάζουν κατά περίπτωση τις επιδρομές αυτές, όμως έχουν διαμηνύσει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψουν στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να επεκτείνει την παρουσία της στη Συρία.

Related Articles

Back to top button