Το Ισραήλ δεν θέλει τον Ερντογάν ως μεσολαβητή – Φουντώνουν οι φήμες για «μετακόμιση» της Χαμάς στην Τουρκία
Ανώτατα μέλη της ηγεσίας της Χαμάς, που έχουν εγκαταλείψει τη Γάζα, βρίσκονται ήδη στην Τουρκία, εδώ και λίγες ημέρες, μετέδωσε, χθες, Κυριακή (17.11.24) το ισραηλινό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KAN.
Την είδηση ότι ανώτερα μέλη της ηγεσίας της Χαμάς στο εξωτερικό έφυγαν από το Κατάρ την περασμένη εβδομάδα για την Τουρκία, έκανε γνωστή κι ένας Άραβας διπλωμάτης στους Times of Israel, αφού η Ντόχα είπε ότι αποχωρεί από τις προσπάθειες να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Ο Άραβας διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποβάθμισε τη σημασία της κίνησης αυτής, τονίζοντας ότι η ηγεσία της Χαμάς περνά ήδη μεγάλο μέρος του χρόνου της στην Τουρκία όταν δεν πραγματοποιούν συναντήσεις στο Κατάρ.
Στις 8 Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι ζήτησαν από το Κατάρ να εκδιώξει αξιωματούχους της Χαμάς από τη Ντόχα, η οποία φιλοξενεί γραφείο της οργάνωσης από το 2012. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι υπέβαλαν το αίτημα αφού η Χαμάς απέρριψε επανειλημμένες προτάσεις για συμφωνία ομήρων και εκτέλεσε έξι αιχμαλώτους, συμπεριλαμβανομένου ενός αμερικανού πολίτη.
Την επόμενη ημέρα, το Κατάρ είπε ότι διέκοψε τις μεσολαβητικές του προσπάθειες, με έναν διπλωμάτη που γνωρίζει το θέμα να δηλώνει στους Times of Israel ότι η Ντόχα ζήτησε από τους ηγέτες της Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου να εγκαταλείψουν τη χώρα, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Η Τουρκία δεν μπορεί να μεσολαβήσει για συμφωνία
Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μεσολαβητής για μία συμφωνία ομήρων στη Γάζα, δήλωσαν ισραηλινές πηγές στην The Jerusalem Post μετά την αναφορά του KAN News ότι ορισμένοι ηγέτες της Χαμάς είχαν εγκαταλείψει το Κατάρ για την Τουρκία.
«Δεν γνωρίζω καμία τουρκική εμπλοκή και δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει», είπε μια πηγή στην The Jerusalem Post .
Το Κατάρ, μαζί με την Αίγυπτο, ήταν οι κύριοι μεσολαβητές για μία συμφωνία για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των υπολοίπων 101 ομήρων, μαζί με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι συνομιλίες έχουν σε μεγάλο βαθμό «παγώσει» από τότε που η Χαμάς εκτέλεσε έξι από τους ομήρους στα τέλη Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινοαμερικανού αιχμαλώτου Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν.
Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου έχει καταστήσει πιο δύσκολο για τους αξιωματούχους του Μπάιντεν να έχουν την απαιτούμενη επιρροή για την επίτευξη συμφωνίας, δεδομένου ότι ο απερχόμενος πρόεδρος πρόκειται να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.
Τον περασμένο μήνα αναπτερώθηκε για λίγο η ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ.
Η Χαμάς απέρριψε όλες τις προσφορές
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Χαμάς απέρριψε όλες τις προσφορές, συμπεριλαμβανομένης μίας μίνι-συμφωνίας που σχεδιάστηκε ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς μία μεγαλύτερη συμφωνία.
Ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς πραγματοποίησε διαβουλεύσεις σχετικά με τους ομήρους, με τον αρχηγό των IDF Ερζί Χαλέβι, τον αρχηγό της Μοσάντ, τον επικεφαλής της Σιν Μπετ και στελέχη του ισραηλινού στρατου και του Υπουργείου Άμυνας.
Ο αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ δήλωσε στο Sky News το Σαββατοκύριακο ότι «είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε όλους αυτούς τους αιχμάλωτους Ισραηλινούς», αν έκαναν ανταλλαγή με κρατούμενους της Χαμάς στις ισραηλινές φυλακές.
Η τελευταία μεσολάβηση για συμφωνία έγινε τον Ιούλιο, αλλά έκτοτε δεν έχει υπάρξει «καμία σοβαρή πρόταση», δήλωσε ο Ναΐμ.
«Η Τουρκία συνομιλεί ανοιχτά με τους ηγέτες της Χαμάς»
Η Τουρκία αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, έχει εκφράσει συμπάθεια προς τη Χαμάς καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Στις αρχές Αυγούστου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε ημέρα πένθους μετά τη δολοφονία του αρχηγού του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Η τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ κυμάτισε τη σημαία της μεσίστια για να τιμήσει την περίσταση.
Νωρίτερα, τον Μάρτιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα «υποστηρίζει σθεναρά» τη Χαμάς, ανέφερε το σαουδαραβικό μέσο Arab News. «Κανείς δεν μπορεί να μας κάνει να χαρακτηρίσουμε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη. «Η Τουρκία είναι μία χώρα που μιλά ανοιχτά με τους ηγέτες της Χαμάς και τους υποστηρίζει σθεναρά»
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Cumhuriyet ο αντιπρόεδρος του CHP Ιλχάν Ουζγκέλ είπε πως «εάν οι ηγέτες της Χαμάς φύγουν από το Κατάρ, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η Τουρκία. Γιατί; Έχουμε γίνει αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής της Μέσης Ανατολής. Αυτό δεν ωφέλησε τους ανθρώπους της περιοχής, αλλά έκανε πολύ κακό στην Τουρκία».
«Μπλόκο της Τουρκίας» στον πρόεδρο του Ισραήλ
Στην Τουρκία φαίνεται να μετακομίζουν τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς, αναφέρουν και τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων.
Σημειώνεται πως χθες, η Τουρκία αρνήθηκε το αίτημα του Ισραήλ το αεροσκάφος του προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας για την πτήση του Ισραηλινού προέδρου προς το Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα COP29.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας «Anadolu», μετέδωσε ότι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως οι αρχές του Ισραήλ υπέβαλαν αίτημα ώστε να διασχίσει το αεροσκάφος του Χέρτσογκ τον τουρκικό εναέριο χώρο σε πτήση προς την 29η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.
Οι τουρκικές αρχές ωστόσο απέρριψαν το αίτημά του, ανέφερε το ίδιο μέσο.
Το Σάββατο (16.11.24), το γραφείο του ισραηλινού προέδρου ανακοίνωσε ότι ο Ισαάκ Χέρτσογκ ακύρωσε για «λόγους ασφαλείας» το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Μπακού για να συμμετάσχει στην COP29.
To άρθρο Το Ισραήλ δεν θέλει τον Ερντογάν ως μεσολαβητή – Φουντώνουν οι φήμες για «μετακόμιση» της Χαμάς στην Τουρκία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .