Κόσμος

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν – Ισχυρές εκρήξεις σε στρατιωτικές βάσεις στην Τεχεράνη

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν – Ισχυρές εκρήξεις σε στρατιωτικές βάσεις στην Τεχεράνη

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου (26/10/2024) σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Τεχεράνη και την πόλη Καράτζ, στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράν, όπως μεταδίδει η ιρανική τηλεόραση, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) επιβεβαίωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση.

Στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης βρέθηκαν στο στόχαστρο ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το Ισραήλ δεν έχει πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα αμερικανικά δίκτυα ABC και NBC.

Την ίδια ώρα, η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει πως η κατάσταση στα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης είναι «φυσιολογική» παρά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην περιοχή. Η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Χομεϊνί και του αεροδρομίου Μεραμπάντ δεν έχει επηρεαστεί, αναφέρει.

Σε ανακοίνωση των IDF υπογραμμίζεται ότι στόχοι είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Το καθεστώς του Ιράν και οι πληρεξούσιοί του στην περιοχή επιτίθενται ανηλεώς εναντίον του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου – σε επτά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένων απευθείας επιθέσεων από το ιρανικό έδαφος», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

«Όπως κάθε κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, το Ισραήλ έχει δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαμηνύουν ότι θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν το κράτος και τον λαό του Ισραήλ».

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) Ντανιέλ Χαγκάρι αναφέρει πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν αλλαγές στις οδηγίες προς τους πολίτες, καθώς το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση εναντίον του Ιράν.

«Οι IDF είναι πλήρως προετοιμασμένες, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του στην περιοχή», δήλωσε.

Ο Χαγκάρι ανέφερε ότι αξιολογείται διαρκώς η κατάσταση και καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών.

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, η απάντηση θα είναι «συντριπτική».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε για τα ισραηλινά αντίποινα εναντίον του Ιράν, λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση, μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο Fox News.

Εκρήξεις και στη Δαμασκό

Ταυτόχρονα με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν, συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή της Δαμασκού και στην επαρχία Χομς.

Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «εχθρικούς στόχους» στην περιοχή της Δαμασκού, τα ξημερώματα του Σαββάτου, μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA). «Η αντιαεροπορική μας άμυνα αναχαιτίζει εχθρικούς στόχους πάνω από την περιοχή της Δαμασκού», αναφέρει ενημέρωση του SANA στην πλατφόρμα Telegram.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή σημαντικές υλικές ζημιές.

ΗΠΑ: «Άσκηση νόμιμης άμυνας» τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε από το Ισραήλ για την επίθεση εναντίον του Ιράν λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή σε αυτήν, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Κατανοούμε ότι το Ισραήλ εξαπολύει πλήγματα ακριβείας εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ασκώντας το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Σαβέτ.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε την Τετάρτη ότι τα αντίποινα του Ισραήλ δεν πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση.

 

To άρθρο Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν – Ισχυρές εκρήξεις σε στρατιωτικές βάσεις στην Τεχεράνη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button