Κόσμος

Το Ισραήλ ισοπέδωσε τηλεοπτικό σταθμό στη Βηρυτό-Ο στρατός του δεν έχει μπει στον Λίβανο λέει η Χεζμπολάχ

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στα κεντρικά γραφεία ενός τηλεοπτικού σταθμού στη Βηρυτό. Η επίθεση αναφέρεται ως η πρώτη στόχευση λιβανέζικου οργανισμού μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης.

Η επίθεση έλαβε χώρα αργά τη Δευτέρα και ισοπέδωσε το κτίριο του τηλεοπτικού καναλιού As-Sirat στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Λίγο πριν την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους ιθύνοντες του σταθμού να εκκενώσουν το κτίριο, ισχυριζόμενος ότι η τοποθεσία χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή «μέσων μάχης», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Από την επίθεση δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε ότι είχε αποθηκεύσει όπλα μέσα σε πολιτικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου As-Sirat. «Εκφράζουμε την πλήρη μας αλληλεγγύη προς τον οργανισμό, τη διοίκηση και τους υπαλλήλους της», δήλωσε μέσω Telegram.

«Το Ισραήλ δεν έχει εισέλθει στον Λίβανο»

Η οργάνωση αρνήθηκε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πέρασαν στο νότιο Λίβανο, αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του πραγματοποιούσαν «περιορισμένες» επιδρομές στην επικράτεια του Λιβάνου.

«Όλοι οι σιωνιστικοί ισχυρισμοί ότι οι [ισραηλινές] δυνάμεις κατοχής έχουν εισέλθει στον Λίβανο είναι ψευδείς», είπε στο Al Jazeera ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, Μοχάμαντ Αφίφ.

Πρόσθεσε ότι «δεν έχουν υπάρξει ακόμη άμεσες χερσαίες συγκρούσεις μεταξύ των αντιστασιακών [Χεζμπολάχ] και των δυνάμεων κατοχής».

«Οι μαχητές μας είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν εχθρικές δυνάμεις που τολμούν ή επιχειρούν να εισέλθουν στον Λίβανο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στη Βηρυτό, η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει στρατεύματα αναπτυγμένα κατά μήκος του νότιου Λιβάνου και η οποία παρακολουθεί τις παραβιάσεις κατά μήκος αυτών των συνόρων, είπε ότι δεν κατέγραψε καμία εισβολή από τον ισραηλινό στρατό.

Πηγές είπαν στην ανταποκρίτρια πως υπήρξαν σποραδικές εισβολές στη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο οι ισραηλινοί στρατιώτες γύρισαν πίσω.

«Οποιαδήποτε διέλευση στον Λίβανο παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου και παραβιάζει την απόφαση 1701», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL).

Ο Όρι Γκόλντμπεργκ, Ισραηλινός πολιτικός σχολιαστής και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Ράιχμαν, είπε ότι δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ λέει ψέματα ότι στέλνει χερσαία στρατεύματα στον Λίβανο παρά την άρνηση της Χεζμπολάχ.

«Είναι μια γκρίζα περιοχή», δήλωσε στο Al Jazeera από το Τελ Αβίβ. «Δεν πρόκειται για δύναμη εισβολής. Αυτό δεν είναι εκστρατευτικό σώμα. Δεν υπάρχουν τανκς. Δεν υπάρχουν στρατεύματα πεζικού. Αυτές είναι κυρίως μονάδες καταδρομέων».

Ο Γκόλντμπεργκ είπε ότι είναι πιθανό οι ισραηλινές δυνάμεις να επικεντρώνονται σε γνωστές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ ή παρόμοιους στόχους.

«Επομένως, υπό αυτή την έννοια, αν η Χεζμπολάχ περίμενε μια εισβολή, τότε οι δηλώσεις της Χεζμπολάχ είναι σωστές. Το Ισραήλ, ωστόσο, είπε ακριβώς ότι αυτή είναι η δύναμη», είπε. «Οπότε και οι δύο πλευρές λένε την εκδοχή τους για την αλήθεια».

Ο Αλί Ριζκ, αναλυτής σε θέματα ασφάλειας και πολιτικών υποθέσεων με έδρα τη Βηρυτό, είπε στο Al Jazeera ότι τα ισραηλινά στρατεύματα προσπάθησαν να υπερκεράσουν τους μαχητές της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο αργά χθες το βράδυ, αλλά απωθήθηκαν και αναγκάστηκαν να αποσυρθούν.

«Αυτό που μπορεί να κάνει η ισραηλινή πλευρά είναι ένας πόλεμος προπαγάνδας όταν μιλούν για επιτυχή είσοδο στο λιβανέζικο έδαφος. Επομένως, αυτό μπορεί να είναι μέρος ενός ισραηλινού ψυχολογικού πολέμου, που δεν θα αποτελούσε την πρώτη φορά που καταφεύγουν σε τέτοιες τακτικές».

«Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χερσαία εισβολή. Όμως –σύμφωνα με μια πηγή με δεσμούς με τη Χεζμπολάχ– οι Ισραηλινοί συνάντησαν λυσσαλέα αντίσταση αργά χθες το βράδυ. Φαίνεται ότι αυτή δεν θα είναι μια εύκολη μάχη για το Ισραήλ, ακόμα κι αν η Χεζμπολάχ έχει χάσει τον ηγέτη της και τους ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές. Η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να είναι ένας τρομερός εχθρός, ικανός να επιφέρει βαρύ κόστος στους Ισραηλινούς στην χερσαία εισβολή τους», είπε ο Ριζκ.

Περίπου 30 ακόμα ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό

Περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού το μεσημέρι της Τρίτης.

Περίπου 15 στόχευσαν την περιοχή της Άνω Γαλιλαίας και προκάλεσαν πυρκαγιές αφού έπεσαν σε ανοιχτούς χώρους, δήλωσε ο στρατός, προσθέτοντας ότι οι πυροσβέστες εργάζονται για την κατάσβεσή τους. Περίπου 15 ακόμα εκτοξεύθηκαν στη Δυτική Γαλιλαία προσκρούοντας επίσης σε ανοιχτούς χώρους, ανέφερε η δήλωση. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε πολλά κτίρια στον Λίβανο, όπου ισχυρίστηκε ότι η Χεζμπολάχ είχε αποθηκευμένα όπλα.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούσαν επιδρομές στο νότιο Λίβανο εδώ και μήνες, αποκαλύπτοντας σήραγγες της Χεζμπολάχ και κρύπτες όπλων κάτω από σπίτια, όπως και σχέδια εισβολής της οργάνωσης.

Ο Χάγκαρι πρόσθεσε δε ότι τα ευρήματα και τα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν κάτω από σπίτια σε χωριά στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια των επιδρομών θα παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα.

Εκκενώσεις χωριών του νοτίου Λιβάνου

Ήδη σε δεινή κατάσταση, ο Λίβανος αντιμετωπίζει μια οξεία ανθρωπιστική κρίση, καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις εκτός των εκατοντάδων νεκρών και χιλιάδων τραυματιών έχουν αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κάτοικοι είπαν στο Reuters ότι τουλάχιστον 600 άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο σε ένα μοναστήρι στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου αφού ο ισραηλινός στρατός τους προειδοποίησε να εγκαταλείψουν το χριστιανικό χωριό Έιν Εμπέλ.

Οι κάτοικοι του χωριού πήγαν στο μοναστήρι του Rmeish, το οποίο δεν έλαβε προειδοποίηση εκκένωσης από το Ισραήλ, και περίμεναν μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή για να τους συνοδεύσει στη Βηρυτό, είπαν οι κάτοικοι στο πρακτορείο ειδήσεων.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τους κατοίκους του Έιν Εμπέλ και τουλάχιστον 20 ακόμα οικισμών να εκκενώσουν αμέσως τα σπίτια τους.

Στους 41.638 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Στο άλλο ανοιχτό και αιματηρότατο μέτωπο που πολεμά το Ισραήλ, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε ότι τουλάχιστον 41.638 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πολιορκημένο θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου. Ο απολογισμός περιλαμβάνει 23 άτομα που σκοτώθηκαν την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο ανέφερε επίσης ότι 96.460 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button