Κόσμος

Το κυβερνών KDP νικητής των εκλογών στην ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις πολυαναμενόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στην ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή στο Ιράκ, εξασφαλίζοντας 809.197 ψήφους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή.

Η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), ο ιστορικός αντίπαλος του KDP και ο μικρότερος εταίρος του συνασπισμού στην κυβέρνηση, βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 408.141 ψήφους, ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της κουρδικής αντιπολίτευσης, η Νέα Γενιά (New Generation), ακολουθεί στην τρίτη θέση με 290.991 ψήφους.

Οι εκλογές της Κυριακής αφορούσαν στην εκλογή 100 μελών του κοινοβουλίου, οι οποίοι στη συνέχεια θα επιλέξουν έναν πρόεδρο και έναν πρωθυπουργό για την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG), η οποία ιδρύθηκε το 1992. Για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να προηγηθούν συνομιλίες και διαβουλεύσεις καθώς το KDP δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Τα δύο κυρίαρχα κόμματα ελέγχονται το καθένα από μια ισχυρή κουρδική οικογένεια, το KDP από τους Μπαρζανί και το PUK από τους Ταλαμπανί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2022, αλλά αντιμετώπισαν πολλαπλές αναβολές λόγω διαφωνιών μεταξύ του KDP και του PUK.

Η KRG αυτοπροβάλεται ως μια σχετική όαση σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή, προσελκύοντας ξένους επενδυτές λόγω των στενών δεσμών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ωστόσο ακτιβιστές και στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η περιοχή αντιμετωπίζει τα ίδια ζητήματα που επηρεάζουν το Ιράκ στο σύνολό του, όπως η διαφθορά, η πολιτική καταστολή και οι οικονομικές δυσκολίες.

Οι περιφερειακές βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν εν μέσω οικονομικής κρίσης που επιδεινώθηκε από τη διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου, που αποτελούν ζωτικής σημασίας πηγή εσόδων για την περιοχή.

Οι ροές πετρελαίου περίπου 450.000 βαρελιών την ημέρα μέσω του αγωγού της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) προς το Τζεϊχάν ανεστάλησαν από την Τουρκία τον Μάρτιο του 2023, μετά από απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου που διέταξε την Τουρκία να πληρώσει στη Βαγδάτη 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για μη εγκεκριμένες εξαγωγές από την KRG.

Αυτή η διαταραχή έχει εντείνει τις οικονομικές προκλήσεις, οδηγώντας σε καθυστερήσεις στις πληρωμές μισθών για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και σε περικοπές σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες.

Related Articles

Back to top button