Θεσσαλία

Τί λένε οι Φαρκαδόνιοι για την χθεσινή συνάντηση με τον κ. Τριαντόπουλο

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής

«Χτες  στο δημαρχείο Φαρκαδόνας εκπρόσωποι της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας παρευρεθήκαμε στην συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου αποτελούμενο από τους κ. Τριαντόπουλο, κ. Λιούτα και κ. Παπακώστα με την Κίνηση Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας.

Παρίσταντο ο δήμαρχος, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της περιοχής Φαρκαδόνας. Επρόκειτο για μια επίσκεψη που μάθαμε μέσω των Μέσων Ενημέρωσης καθώς δεν είχαμε προσκληθεί, παρά τα αιτήματα που έχουμε στείλει από την πρώτη στιγμή σε κυβερνητικούς βουλευτές του νομού και στα αρμόδια υπουργεία.

Αποφασίσαμε να παρευρεθούμε διότι είμαστε μια συγκροτημένη Επιτροπή που εκφράζει εκατοντάδες πλημμυροπαθείς και πιστεύουμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε παρόντες, παρότι η κυβέρνηση διαχωρίζει τους πλημμυροπαθείς σε κατηγορίες, σε εκλεκτούς και μη και συναντιέται με όσους επιθυμεί.

Με πολλή προσπάθεια καταφέραμε να τοποθετηθούμε (η τακτική της επιλεκτικότητας απ’ το κυβερνητικό επιτελείο επηρέαζε ακόμα και το δικαίωμα έκφρασης). Ο υπουργός και οι βουλευτές απαντούσαν σε εμάς κατά βάση απαξιωτικά, δηλώνοντας ότι υπάρχει κομματική σκοπιμότητα, προσβάλλοντας έτσι και τους εκατοντάδες πλημμυροπαθείς της Φαρκαδόνας που εξακολουθούν να μην συμβιβάζονται με τις άδειες υποσχέσεις, την εξαθλίωσή και την καταστροφή τους για την οποία δεν φέρουν καμία αντικειμενική ευθύνη. Στο δια ταύτα:

  • Στο αίτημα για 100% αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις των ζημιών ο υπουργός απάντησε ότι όσον αφορά τις επιχειρήσεις θα αποζημιωθεί το πολύ το 70% τμηματικά και σε βάθος χρόνου ενώ για τα σπίτια, οικοσυσκευές και βοηθητικούς χώρους θα εφαρμόζεται ότι ισχύει μέχρι τώρα, δηλαδή ψίχουλα ή ακόμα και τίποτα. Να σημειωθεί ότι οι υποσχέσεις για 70% αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις δεν συνοδεύτηκαν από κανένα χρονοδιάγραμμα αλλά έριξε το μπαλάκι των ευθυνών για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις επιτροπές και τους υπαλλήλους, κάτι που αποτέλεσε επαναλαμβανόμενο μοτίβο στις δηλώσεις του.
  • Οι εξαγγελίες του υπουργού για παράταση της επιδότησης ενοικίου για 1 χρόνο και για τα πράσινα σπίτια και η επικείμενη ανακούφιση στους πληγέντες ενοικιαστές κατατρίφθηκε με πάταγο καθώς μαρτυρία πλημμυροπαθούς που παρευρίσκονταν αποτύπωσε με ευκρίνεια τον γραφειοκρατικό κυκεώνα και την τεράστια καθυστέρηση στην λήψη της πρώτης τρίμηνης και μοναδικής ως τώρα δόσης.
  • Όταν αναφέραμε ότι στα κατεστραμμένα μας σπίτια έρχονται κανονικά χαράτσια και ΕΝΦΙΑ ο υπουργός πάλι έκανε το ανήξερο και μουρμούρισε πως θα εξεταστεί χωρίς να διευκρινιστεί το πότε, παρότι στο μεταξύ οι πληγέντες κανονικά καλούνται να πληρώσουν τα χαράτσια που έχουν ήδη σταλεί.
  • Για τις πολύμηνες καθυστερήσεις ή την μη απόδοση ακόμα και της πρώτης αρωγής ο υπουργός προέβαλλε ως αιτία την τεράστια έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες επιτροπές και υπηρεσίες. Το ερώτημά μας για πρόσληψη απαραίτητου προσωπικού και απλοποίηση διαδικασιών για την απόδοση αποζημιώσεων έμεινε αναπάντητο. Προφανώς η κυβέρνηση διαθέτει προσωπικό και υποδομές για να μας μακελέψει με χαράτσια και φόρους αλλά για να μας στηρίξει στην μεγάλη ανάγκη μας παθαίνει επιλεκτική παράλυση.
  • Τα ρέστα τους έδωσαν τα κυβερνητικά στελέχη όταν στο αίτημα μας για 100% αποζημιώσεις των πληγέντων δήλωσε ότι κανένα δυτικό κράτος δεν το κάνει ενώ αυτοί ως μεγαλόκαρδοι και σοσιαλιστές δίνουν τέτοιου ύψους αποζημιώσεις. Η δε Παπακώστα πήγε ακόμα παραπέρα. Βροντοφώναξε την κυβερνητική θέση περί ατομικής ευθύνης των ιδίων των πλημμυροπαθών, που θα έπρεπε να έχουν ασφαλισμένα τα σπίτια και τα χωράφια τους και δεν το έκαναν και τώρα ζητάνε πλήρη αποζημίωση!!!
  • Με κυνικότητα ο υπουργός αντιμετώπισε το αίτημα των αποζημιώσεων των πολυάριθμων μικροκληρούχων αγροτών που έχουν και δεύτερη δουλειά. Δήλωσε ότι αυτοί βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθώς έχουν τη άλλη δουλειά για να επιβιώσουν. Αγνόησε επιδεικτικά το γεγονός ότι αυτοί οι αγρότες αναγκάζονται να κάνουν δύο δουλειές καθώς μόνον η καλλιέργεια της περιορισμένης γης τους, δεν τους επιτρέπει να επιβιώσουν και ότι  συχνά οι προϋποθέσεις των ΦΕΚ τους πετάνε χωρίς καμία αποζημίωση.
  • Καμία δέσμευση και καμία πρόταση δεν είχε να κάνει ο υπουργός σε ότι αφορά το τεράστιας σημασίας απαιτούμενων έργων που θα θωρακίσουν τις περιοχές μας από μελλοντική πλημμύρα και με μισόλογα παρέπεμψε στην περιφέρεια και στους δήμους αναφέροντας ελάχιστα κονδύλια για ορισμένα αναχώματα που ακόμα δεν είδαμε να φτιάχνονται ούτε αυτά.

Μπροστά σ’ όλα αυτά εκκωφαντική ήταν η σιωπή του δημάρχου και των άλλων εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, απ’ αυτούς άλλωστε δεν περιμέναμε και κάτι παραπάνω καθώς μήνες τώρα έδειξαν ξεκάθαρα στο πλευρό ποιανού είναι. Μεγάλη εντύπωση όμως μας προξένησε η σιωπή και συγκαταβατικότητα των εκπροσώπων της Κίνησης Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας που δεν άρθρωσαν κουβέντα μπροστά στα εξοργιστικές δικαιολογίες του κυβερνητικού κλιμακίου για τα ψίχουλα των αποζημιώσεων, τις καθυστερήσεις, την έλλειψη έργων. Φαίνεται πως μάλλον συμφωνούν και δέχονται τις ανέξοδες υποσχέσεις και τα ελάχιστα που σε βάθος χρόνου θα πετάξει η κυβέρνηση.

Εμείς θα συνεχίσουμε να απαιτούμε πλήρεις αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις, θωράκιση της ζωής και περιουσίας του λαού. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε τα καλά παιδιά στην κυβέρνηση και στο κράτος περιμένοντας ήσυχα να ξύνουν τον πάτο του βαρελιού για εμάς».

The post Τί λένε οι Φαρκαδόνιοι για την χθεσινή συνάντηση με τον κ. Τριαντόπουλο appeared first on TrikalaNews.

Related Articles

Back to top button