Το Σαββατοκύριακο η συνέχιση των συνομιλιών Ιράν ΗΠΑ με μεσολαβητή το Ομάν

Ένας τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ, εν μέσω αναφορών ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται προς το παρόν στη διπλωματία αντί των στρατιωτικών απειλών.
Μια ιρανική πηγή κοντά στην ομάδα διαπραγματεύσεων δήλωσε στο Reuters ότι οι συνομιλίες πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν για δύο ημέρες στο Μουσκάτ, είτε το Σάββατο και την Κυριακή είτε την Κυριακή και τη Δευτέρα.
Αρχικά προγραμματισμένος για τις 3 Μαΐου στη Ρώμη, ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων αναβλήθηκε με το μεσολαβητή Ομάν να επικαλείται «τεχνικούς λόγους».
Την Τρίτη, ο περιφερειακός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε τις έμμεσες συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ως «θετικές».
«Κάνουμε κάποια πρόοδο», δήλωσε ο Γουίτκοφ κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στην Ουάσινγκτον, προσθέτοντας: «Ο πρόεδρος θέλει να δει αυτό να λύνεται διπλωματικά, ει δυνατόν, γι’ αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το ξεκινήσουμε».
Προκρίνοντας τη διπλωματία, ο Γουίτκοφ επιβεβαίωσε τη σταθερή στάση της κυβέρνησης σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες της Τεχεράνης, δηλώνοντας: «Το Ιράν δεν θα έχει πυρηνικό όπλο». Η δήλωση απηχεί την μακροχρόνια ρητορική των ΗΠΑ, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει ή να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, επικαλούμενη ηθικές και θρησκευτικές απαγορεύσεις. Οι ισχυρισμοί του Ιράν έχουν επαληθευτεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος έχει θέσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας υπό εκτεταμένη παρακολούθηση.
Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία εάν το Ιράν δεν συμφωνήσει να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα διαδραματίσει βασικό ρόλο σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση.
Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στις 4 Μαΐου στην εκπομπή Meet the Press του NBC, ο Τραμπ δήλωσε ότι η «πλήρης διάλυση» ήταν το μόνο αποδεκτό αποτέλεσμα, αν και αναγνώρισε ότι κάποια μη στρατιωτική πυρηνική δραστηριότητα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να επιτραπεί βάσει ενός νέου πλαισίου.
Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει τηρήσει σταθερά δύο κόκκινες γραμμές: το κυριαρχικό του δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο εγχώρια και την πλήρη άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ. Η Τεχεράνη έχει επίσης απορρίψει κάθε προσπάθεια επέκτασης των συνομιλιών ώστε να συμπεριλάβει τις περιφερειακές πολιτικές ή τις αμυντικές της δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων της.
Εν τω μεταξύ, ο Γουίτκοφ επιβεβαίωσε ότι η καθημερινή επαφή με περιφερειακούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Κατάρ και του Ισραήλ, συνεχίζεται καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να συντονίσουν μια ευρύτερη διπλωματική πρωτοβουλία ενόψει της επερχόμενης επίσκεψης του Τραμπ στην περιοχή. Ο Γουίτκοφ τόνισε επίσης την ανάγκη ανάκτησης των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τον αφοπλισμό του παλαιστινιακού κινήματος αντίστασης «βασική προϋπόθεση» για την πρόοδο σε αυτό το μέτωπο.
Ταυτόχρονα, οι Ισραηλινοί ηγέτες δεν έχουν δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή των αιχμαλώτων, προτιμώντας αντ’ αυτού να συνεχίσουν τον πόλεμο και να κατακτήσουν τη Γάζα για εβραϊκούς εποικισμούς.
Την Κυριακή, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε ομόφωνα ένα νέο στρατιωτικό σχέδιο για την επέκταση των επιχειρήσεων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της «κατάκτησης» της περιοχής και της προώθησης της λεγόμενης «εθελοντικής μετανάστευσης» του πληθυσμού της, σύμφωνα με πολλούς Ισραηλινούς αξιωματούχους και πολιτικές πηγές.
«Το σχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατάκτηση της Λωρίδας της Γάζας και την κατοχή των εδαφών, μετακινώντας τον πληθυσμό της Γάζας προς τα νότια», δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας στο AFP.