Κόσμος

Το όραμα του Τραμπ για μία νέα Μέση Ανατολή

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκφώνησε νωρίτερα σήμερα στη σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας μία ενδιαφέρουσα ομιλία που μοιάζει περισσότερο με «ευσεβή πόθο» και ένα σχεδόν «εξωπραγματικό όραμα» για το μέλλον, παρά με τον ωμό ρεαλισμό των σημερινών πολέμων (με πρώτο εκείνο στη Γάζα) και εντεινόμενων στρατιωτικών εξοπλισμών στο φόντο χάραξης νέων ανταγωνιστικών εμπορικών οδών.

Στο κάδρο μίας ρευστής και μεταβαλλόμενης διεθνούς τάξης πραγμάτων ο Τραμπ περιέγραψε ένα αισιόδοξο όραμα για το μέλλον της Μέσης Ανατολής που μένει να αποδειχθεί εάν έχει ή όχι ρεαλιστική βάση.

«Ακριβώς πριν οκτώ χρόνια, κάθισα σε αυτή την αίθουσα και κοιτάξαμε μπροστά σε ένα μέλλον στο οποίο οι χώρες της περιοχής θα έδιωχναν τις δυνάμεις της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού … και θα παίρνατε τη θέση σας μεταξύ των πιο υπερήφανων, ευημερούντων και πιο επιτυχημένων χωρών οπουδήποτε αλλού στον κόσμο ως ηγέτες μίας σύγχρονης Μέσης Ανατολής» είπε ο Τραμπ ξεκινώντας την ομιλία του.

Η Μέση Ανατολή θα ορίζεται από το εμπόριο, όχι από το χάος

Στη συνέχεια περιέγραψε μία νέα Μέση Ανατολή που θα ορίζεται «από το εμπόριο, όχι το χάος» και «θα εξάγει τεχνολογία αντί τρομοκρατία» όπου άνθρωποι διαφορετικών εθνών, θρησκειών και δογμάτων θα χτίζουν πόλεις μαζί «όχι βομβαρδίζοντας ο ένας τον άλλον απειλώντας την ύπαρξη τους».

Θέλοντας να διαφοροποιηθεί από άλλους Αμερικανούς Προέδρους και Δυτικούς ηγέτες ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε πως αυτός ο «μεγάλος μετασχηματισμός» δεν θα προέλθει από τις επεμβάσεις της Δύσης ούτε από «διαλέξεις για το πώς να ζήσετε ή πώς να κυβερνήσετε». Πρότεινε μία «σύγχρονη Μέση Ανατολή» που θα διαμορφωθεί από τους λαούς της περιοχής, αναπτύσσοντας τις δικές τους κυρίαρχες χώρες, επιδιώκοντας τα δικά τους «μοναδικά οράματα» και χαρτογραφώντας το δικό τους πεπρωμένο.

Κριτική σε προηγούμενες επεμβάσεις της Δύσης

Δεν παρέλειψε αιχμές κατά προκατόχων και κυβερνώντων δυτικών συμμαχικών χωρών που συμμετείχαν για παράδειγμα στις στρατιωτικές επεμβάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν με διάφορα προσχήματα λέγοντας:

«Τελικά, οι λεγόμενοι «οικοδόμοι των εθνών» κατέστρεψαν πολύ περισσότερα έθνη από ό, τι έχτισαν-και αυτοί που έκαναν επεμβάσεις τελικά έκαναν πολύ περισσότερες παρεμβάσεις σε πολύπλοκες κοινωνίες που δεν καταλάβαιναν ούτε καν τον εαυτό τους» πρόσθεσε ο Τραμπ.

Στη συνέχεια περιέγραψε πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται ή θα ήθελε να δει στο μέλλον την περιοχή, αναφέροντας πως «μετά από τόσες πολλές δεκαετίες σύγκρουσης» τελικά φθάνουμε σε ένα μέλλον που οι προηγούμενες γενιές δεν τολμούσαν να ονειρευτούν: «Μία γη ειρήνης, ασφάλειας, αρμονίας, ευκαιριών, καινοτομίας, επιτευγμάτων στη Μέση Ανατολή».

Το άνοιγμα στο Ιράν

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Ιράν λέγοντας πως δεν ήρθε στο Ιράν για να καταδικάσει το «χάος του παρελθόντος από τους Ιρανούς ηγέτες» αλλά να τους προσφέρει «ένα νέο μονοπάτι και ένα πολύ καλύτερο μονοπάτι για ένα πιο καλό μέλλον και πιο αισιόδοξο».

«Είμαι πρόθυμος να τελειώσω τις συγκρούσεις του παρελθόντος και να κλείσω νέες συμφωνίες για ένα καλύτερο και πιο σταθερό κόσμο, ακόμη και εάν οι διαφορές μας είναι βαθιές» συνέχισε ο Αμερικανός Πρόεδρος διαλαλώντας στη συνέχεια την πρόσφατη συμφωνία που έκλεισε με τους Χούθι της Υεμένης για την ανάσχεση των επιθέσεών τους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τι είπε για Λίβανο και Συρία

Δεν παρέλειψε μία αναφορά στον Λίβανο θεωρώντας πως θέλει να βοηθήσει να δημιουργήσει «ένα μέλλον οικονομικής ανάπτυξης και ειρήνης με τους γείτονές του».

Για τη Συρία ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση «θα επιτύχει στη σταθεροποίηση της χώρας και στη διατήρηση της ειρήνης».

Και ο Πρόεδρος Τραμπ κατέληξε λέγοντας πως εάν οι υπεύθυνες χώρες αυτής της περιοχής αδράξουν τη στιγμή, παραμερίσουν τις διαφορές τους και εστιάσουν στα συμφέροντα που τις ενώνουν, τότε «η ανθρωπότητα όλη θα μείνει άφωνη μπροστά σε αυτά που θα δει να γίνονται εδώ σε αυτό το γεωγραφικό κέντρο του κόσμου».

Related Articles

Back to top button