Κόσμος

Τροπική καταιγίδα έγινε ο κυκλώνας Milton – Στους 10 οι νεκροί -3,4 εκατ. χωρίς ρεύμα για ώρες (upd)

Σε τροπική καταιγίδα υποβαθμίστηκε ο τυφώνας Milton και κινείται απόψε σε περιοχή που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από τις νοτιοανατολικές ακτές της Φλόριντα μετά το σαρωτικό πέρασμά του αργά το βράδυ της Τετάρτης ως τα ξημερώματα σήμερα, 10/10.

Ωστόσο, πολλές ώρες μετά το σαρωτικό πέρασμα του Milton περίπου 3.400.000 σπίτια και επιχειρήσεις στη Φλόριντα παραμένουν δίχως ρεύμα και χιλιάδες κτίρια δίχως πρόσβαση σε τρεχούμενο καθαρό νερό στο κάδρο εκτενών, πλημμυρισμένων περιοχών που έχουν καταστήσει μεγάλες περιοχές κομητειών της Φλόριντα σε απέραντες λίμνες.

Όσο προχωρούν οι ώρες, οι τοπικές αρχές και τα συνεργεία εντοπισμού και διάσωσης αγνοουμένων ή ατόμων σε κίνδυνο τόσο αυξάνονται τα θύματα που άφησε πίσω του ο τυφώνας.

Τουλάχιστον 10 οι νεκροί

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, στην κομητεία Βολούσια, στην παραλία Όρμοντ, βρέθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος νεκρός. Άλλοι δύο εντοπίστηκαν στο Σεντ Πίτερσμπουργκ και πέντε (εκ των οποίων οι δύο συνταξιούχοι) στην κομητεία Σεντ Λούσι, ο σερίφης της οποίας νωρίτερα σήμερα είχε κάνει λόγο για «πολλαπλά θύματα». Αργότερα, οι αρχές ανακοίνωσαν το θάνατο άλλων δύο ατόμων εξαιτίας του κυκλώνας σε άλλη κομητεία της πολιτείας.

Κατά το πέρασμά του ο τυφώνας ξερίζωσε στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων, γκρέμισε τοίχους, αναποδογύρισε κάθε λογής αντικείμενα μετατρέποντάς σε συντρίμμια, ξερίζωσε δέντρα τρομοκρατώντας εκατομμύρια κατοίκους της Φλόριντα που είτε επέλεξαν να παραμείνουν στα σπίτια τους και σε πρόχειρους καταυλισμούς, είτε έμειναν εκεί επειδή δεν είχαν σωματικά δυνάμεις ή δεν άντεχαν το οικονομικό κόστος μίας μετακίνησης εκτός πολιτείας.

Ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ εκτίμησε απόψε πως ακόμη και αύριο θα μπορούσαν να ανοίξουν τουλάχιστον 25 αεροδρόμια στο δυτικό τμήμα της πολιτείας της Φλόριντα. Διαβεβαίωσε επίσης πως καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για να καθαρίσει το λιμάνι της πόλης Τάμπα και να αρχίσει η κανονική ροή εργασιών και κίνησης στην περιοχή επειδή από εκεί περνά το 40% του πετρελαίου και της ενέργειας που εισέρχεται στη Φλόριντα.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις διαβεβαίωσε και αυτός από την πλευρά του πως καταγράφονται οι ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα  δίνοντας πρώτη προτεραιότητα στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης από την οποία υποφέρουν ως απόψε πάνω από 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μιλώντας σε ένα από τα αμερικανικά δίκτυα απέφυγε την προσπάθεια ρεπόρτερ να δείξει πως οι τυφώνες που πλήττουν την πολιτεία είναι αποτέλεσμα κλιματικής αλλαγής. Ο ΝτεΣάντις έδειξε πως δεν συμφωνεί επισημαίνοντας πως οι τυφώνες στην περιοχή είναι συνηθισμένο φαινόμενο αυτή την εποχή του χρόνου εδώ και αιώνες.

Related Articles

Back to top button