Κόσμος

Τυφώνας Beryl: Έξι νεκροί στην Καραϊβική-Φόβοι για περισσότερους (live εικόνα)

Ο τυφώνας Beryl, ο οποίος έχει σκορπίσει τον θάνατο, κατευθύνεται από σήμερα (3/7) προς την Τζαμάικα, με τους κατοίκους των νησιών στην Καραϊβική Θάλασσα να προσπαθούν να κάνουν προετοιμασίες αφού η ισχυρή καταιγίδα της κατηγορίας 4 έχει ήδη σκοτώσει τουλάχιστον 6 ανθρώπους και προκάλεσε σημαντικές ζημιές στη νοτιοανατολική περιοχή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το AP, στο Κίνγκστον που είναι η πρωτεύουσα της Τζαμάικα, ο κόσμος έβαλε σανίδες στα παράθυρα, οι ψαράδες έβγαλαν τις βάρκες τους από το νερό και οι εργάτες αποσυναρμολόγησαν διαφημιστικές πινακίδες στην άκρη του δρόμου.

Η κάτοικος του Κίνγκστον, Πολίν Λιντς, δήλωσε ότι είχε αποθηκεύσει τρόφιμα και νερό εν αναμονή της καταιγίδας. Μάλιστα, η ίδια πρόσθεσε το εξής: «Δεν μπορώ να ελέγξω τι έρχεται, οπότε πρέπει απλώς να προσευχηθώ ότι όλοι οι άνθρωποι της Τζαμάικας είναι ασφαλείς και ότι δεν θα θρηνήσουμε θανάτους ή απώλειες».

Πάντως, ο τυφώνας Beryl προβλεπόταν να εξασθενήσει ελαφρώς τις επόμενες μία ή δύο ημέρες, αλλά να εξακολουθεί να είναι σε ισχύ μεγάλου τυφώνα ή κοντά σε αυτήν όταν περάσει κοντά ή πάνω από την Τζαμάικα, από τα νησιά Κέιμαν και από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικας, Άντριου Χόλνες, δήλωσε ότι η κήρυξη της ζώνης καταστροφής θα παραμείνει για τις επόμενες επτά ημέρες. Ανακοίνωσε, επίσης, απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το νησί μεταξύ 6 π.μ. και 6 μ.μ. για την Τετάρτη (03/07). Ακόμα, οι δυνάμεις ασφαλείας «θα κινητοποιηθούν πλήρως για να διατηρήσουν τη δημόσια τάξη και να συνδράμουν στην ανακούφιση από την καταστροφή», είπε ο ίδιος και τόνισε: «Μόλις περάσει ο τυφώνας, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτύξει στρατηγικά σχέδια για την αντιμετώπιση κάθε πιθανής απειλής λεηλασίας ή άλλων ευκαιριακών εγκλημάτων».

Καθώς o τυφώνας Beryl διέσχιζε με ορμή την Καραϊβική Θάλασσα, τα σωστικά συνεργεία στα νοτιοανατολικά νησιά της περιοχής επιχείρησαν να καθορίσουν την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο νησί Καρριακού, το οποίο ανήκει στης Γρενάδα. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γρενάδα και στο Καρριάκου και ένας ακόμη στον Άγιο Βικέντιο και στις Γρεναδίνες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Άλλοι δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στη βόρεια Βενεζουέλα, όπου πέντε άνθρωποι αγνοούνται. Περίπου 25.000 άνθρωποι σε αυτή την περιοχή επλήγησαν, επίσης, από τις έντονες βροχοπτώσεις του τυφώνα Beryl.

Ο πρωθυπουργός της Γρενάδας, Ντίκον Μίτσελ, την Τρίτη (02/07) δήλωσε ότι δεν υπάρχει ρεύμα, οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και η πιθανή αύξηση του αριθμού των νεκρών «παραμένει μια ζοφερή πραγματικότητα». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδίνων, Ραλφ Γκονσάλβες, υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει το αρχιπέλαγος. Σημείωσε, τέλος, ότι το 90% των σπιτιών στο Γιούνιον Άιλαντ καταστράφηκε και ότι «παρόμοια επίπεδα καταστροφής» αναμένονται στα νησιά Μαϊρό και Κανουάν.

Related Articles

Back to top button