Τόπος εξώθησης μεταναστών από τις ΗΠΑ συζητά τώρα να γίνει η Ρουάντα

Η Ρουάντα έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για την υποδοχή μεταναστών που απελαύνονται από τις ΗΠΑ, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της Ανατολικής Αφρικής. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μήνες μετά την κατάρρευση μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας ασύλου μεταξύ του Κιγκάλι και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Rwanda TV, ο Ολίβιερ Ντουνγκιρέχε δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες… Δεν έχει ακόμη φτάσει σε ένα στάδιο όπου μπορούμε να πούμε ακριβώς πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα, αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία πέρυσι με υποσχέσεις για αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής και αντιστροφή αυτού που θεωρούσε επιεική προσέγγιση του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν. Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει επεκτείνει την ταχεία απέλαση μεταναστών και έχει αρνηθεί την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στις διοικήσεις πόλεων που υπόσχονται άσυλο.
Επισημαίνεται πως ο Τραμπ έχει εξαγγείλει την εξώθηση μεταναστών στο Γκουαντάναμο, ενώ επιπλέον διέταξε αυτές τις μέρες να ανοίξει ξανά τη διαβόητη φυλακή του Αλκατράζ.
Σύμφωνα με το Reuters, ένας Ιρακινός πρόσφυγας απελάθηκε στη Ρουάντα τον περασμένο μήνα, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε προσωρινά την απομάκρυνση Βενεζουελάνων μεταναστών που κατηγορούνται για σχέσεις με συμμορίες.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «αναζητά ενεργά άλλες χώρες» για να δεχτούν «μερικά από τα πιο απεχθή ανθρώπινα όντα» που έχουν επιλεχθεί για απέλαση από τις ΗΠΑ.
«Και όσο πιο μακριά από την Αμερική, τόσο το καλύτερο, ώστε να μην μπορούν να επιστρέψουν», είπε.
Η Ρουάντα έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια ως χώρα υποδοχής ανθρώπων που απελαύνονται από δυτικά έθνη, παρά τις προειδοποιήσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ότι οι απελαθέντες που στάλθηκαν στο αφρικανικό κράτος κινδυνεύουν να επιστραφούν στις χώρες από τις οποίες διέφυγαν. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου κήρυξε επίσης το σχέδιο παράνομο, θεωρώντας τη Ρουάντα μη ασφαλή τρίτη χώρα για την επανεγκατάσταση προσφύγων. Το Κιγκάλι αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.
Διαβάστε ακόμα:
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, απέσυρε το σχέδιο κατά την ανάληψη των καθηκόντων της τον Ιούλιο του 2024, με την Υπουργό Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, να δηλώνει ότι το σχέδιο της προκατόχου της, Σουέλα Μπρέιβερμαν, είχε κοστίσει στους φορολογούμενους 700 εκατομμύρια λίρες.

Ο Στάρμερ χαρακτήρισε το σχέδιο «νεκρό και θαμμένο», υποστηρίζοντας ότι «δεν είχε ποτέ χρησιμεύσει ως αποτρεπτικό μέσο» για την παράνομη μετανάστευση και τελικά θα εξυπηρετούσε στην απέλαση «λιγότερου από το 1%» όσων έφταναν με μικρά σκάφη.
Η Ρουάντα αντέδρασε μετά τη λήξη της συμφωνίας, ζητώντας 50 εκατομμύρια λίρες ως αποζημίωση από τη βρετανική κυβέρνηση.
Διαβάστε ακόμα: