Κόσμος

«Υπέρμετρη χαρά»: Εορτασμοί στη Γάζα καθώς αρχίζει η πολυαναμενόμενη εκεχειρία

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη ισχύος της πολυαναμενόμενης κατάπαυσης του πυρός μετά από 15 μήνες πολέμου που μετέτρεψε μεγάλο μέρος του παράκτιου παλαιστινιακού θύλακα σε ερείπια, αναφέρει το Al Jazeera.

Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 11:15 π.μ. τοπική ώρα (09:15 GMT) την Κυριακή, αφού η Χαμάς παρέδωσε στο Ισραήλ μέσω μεσολαβητών έναν κατάλογο με τρεις γυναίκες αιχμάλωτες που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

«Η χαρά μου είναι απεριόριστη», δήλωσε ο κάτοικος της Γάζας Ομ Σαλάχ.

«Από τη στιγμή που ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός, μάζεψα γρήγορα όλα μου τα πράγματα γιατί είμαι έτοιμος να πάω στην πόλη της Γάζας. Τα παιδιά μου είναι εξαιρετικά χαρούμενα που θα πάνε και θα δουν τις οικογένειές μας, τους συγγενείς μας και τα εδάφη μας», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Εδώ, είμαστε πάντα φοβισμένοι και ανήσυχοι, αλλά πίσω στην πατρίδα θα είμαστε πολύ χαρούμενοι και η χαρά θα επιστρέψει στη ζωή μας .»

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος είπε: «Όλοι είναι ευτυχισμένοι, ιδιαίτερα τα παιδιά».

«Ας ελπίσουμε ότι οι Ισραηλινοί δεν θα την παραβιάσουν [την κατάπαυση του πυρός] τις επόμενες ημέρες», δήλωσε στο Al Jazeera.

Είπε ότι το μόνο που ήθελε να κάνει τώρα ήταν να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του. «Έχουν καταστραφεί πολλά όνειρα κατά τη διάρκεια αυτής της γενοκτονίας».

«Καταφέραμε να επιζήσουμε»

Οι υγειονομικοί και οι διασώστες της Γάζας εθεάθησαν επίσης να πανηγυρίζουν στους δρόμους. Βίντεο που μοιράστηκαν στο διαδίκτυο και επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, έδειχναν αρκετές ομάδες πολιτικής προστασίας να φωνάζουν και να υψώνουν σημάδια νίκης.

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ έξω από το Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στο Ντέιρ ελ Μπάλα, δήλωσε ότι «δεν αναφέρθηκε καμία παραβίαση από τότε που τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός».

«Δεν υπήρξαν άλλες βόμβες, άλλα μαχητικά αεροσκάφη και άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο μόνος ήχος πυροβολισμών που ακούμε είναι από τους εορτασμούς στους δρόμους – οι πυροβολισμοί και τα πυροτεχνήματα ήταν συχνά», είπε.

Πριν τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 19 ακόμη Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους την Κυριακή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη 15μηνη γενοκτονία σε σχεδόν 47.000. Παλαιστινιακές ομάδες και ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος.

Τουλάχιστον 1.139 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και περίπου 250 αιχμαλωτίστηκαν.

Η Χιντ Χουντάρι του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από το Khan Younis, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι από τη νότια πόλη Rafah περιέγραψαν την καταστροφή που προκάλεσε το Ισραήλ εκεί ως «μαζική».

«Δεν είχαν καν συνειδητοποιήσει πού ήταν οι γειτονιές τους», είπε.

«Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι είναι πολύ χαρούμενοι. Βλέπεις τους πάντες να χαμογελούν, βλέπεις τους πάντες να τραγουδούν και οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι λένε: «Καταφέραμε να βγούμε ζωντανοί από αυτόν τον πόλεμο»».

«Αβεβαιότητα και άγχος»

Ο Μαχμούντ του Al Jazeera ανέφερε ότι στην αυλή του νοσοκομείου από όπου έκανε ρεπορτάζ, παλαιστινιακές οικογένειες είχαν αρχίσει να αποσυναρμολογούν τις σκηνές τους και να επιστρέφουν στα σπίτια τους που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν λόγω των αδιάκοπων ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι οικογένειες να μαζεύουν με ενθουσιασμό τα υπάρχοντά τους – ό,τι κατάφεραν να μαζέψουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο. Υπάρχει τόσος ενθουσιασμός στα πρόσωπά τους καθώς φεύγουν από τις πύλες του νοσοκομείου», πρόσθεσε.

Ο Άνγουαρ, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος που ζει στο Khan Younis και δεν έδωσε το επώνυμό του, δήλωσε ότι ελπίζει να επιστρέψει στη Rafah παρά τις αναφορές ότι το σπίτι του έχει καταστραφεί.

«Θα πάω εκεί και θα φροντίσω να βρω ένα μέρος όπου θα μπορέσω να στήσω μια σκηνή για να ζήσω με την οκταμελή οικογένειά μου», δήλωσε στο Al Jazeera. «Πρέπει να επιστρέψω στην πόλη μου. Πρέπει να επιστρέψω εκεί όπου γεννήθηκα».

Ο Άνγουαρ είπε ότι οι μήνες του πολέμου ήταν σαν «εφιάλτης». «Ήταν κυριολεκτικά ένας εφιάλτης, σαν να [ονειρευόμασταν] και μετά ξυπνήσαμε ξανά», δήλωσε ο Άνγουαρ.

Είπε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του ζούσαν σε σαθρές σκηνές χωρίς αρκετό φαγητό ή νερό και ότι οι τιμές των αγαθών ήταν «τρομακτικά υψηλές».

Άλλοι εκτοπισμένοι ανέφεραν ότι επέστρεψαν στα σπίτια τους μόνο για να ανακαλύψουν το μέγεθος της καταστροφής που καθιστά δύσκολο ακόμη και να δημιουργήσουν ένα προσωρινό καταφύγιο.

Ο Μαχμούντ Άνγουαρ Αμπού-Σάλεμ, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος από τη βόρεια Γάζα, μίλησε στο Al Jazeera μετά την επιστροφή του στην περιοχή του, αφού πέρασε τρεις μήνες στον προσφυγικό καταυλισμό Shati της πόλης της Γάζας.

«Το σπίτι, όλοκληρο, έγινε ερείπια. Πενήντα μέλη της οικογένειάς μου θα ζουν στους δρόμους», είπε, εξηγώντας ότι πριν από τον πόλεμο, το πενταόροφο κτίριο στέγαζε πολλούς συγγενείς του.

«Έχουν καταστραφεί και σχολεία. Δεν υπάρχει καθόλου ζωή», είπε ο Αμπού Σάλεμ. «Ακόμη και το τζαμί έγινε στόχος και καταστράφηκε. Είναι ακόμη δύσκολο να στήσεις μια σκηνή εδώ».

Η Νουρ Σάκα, μια εκτοπισμένη Παλαιστίνια από την πόλη της Γάζας, είπε ότι αισθάνεται ένα «μείγμα συναισθημάτων να την πλημμυρίζει».

«Δεν μπορέσαμε να νιώσουμε εντελώς ανακουφισμένοι, όχι μόνο λόγω του πόσο αγχωτικό ήταν αυτοί οι 15 μήνες, αλλά και λόγω της ίδιας της κατάπαυσης του πυρός – του γεγονότος ότι έχει κατακερματιστεί αντί να ανακοινωθεί και να εφαρμοστεί αμέσως», Saqqa είπε στο Al Jazeera στη Ράφα.

Η Saqqa είπε ότι το γεγονός ότι αυτή και άλλοι Παλαιστίνιοι από την πόλη της Γάζας δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας προκαλεί στον πληθυσμό «ακόμα περισσότερο ψυχολογικό στρες».

«Ζούμε συνεχώς μέσα από αυτήν την αβεβαιότητα και το άγχος ότι ακόμη και αυτή η ανακούφιση δεν είναι εντελώς πλήρης».

Related Articles

Back to top button