ΥΠΕΞ Μαλαισίας: «Δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί» για τις ισραηλινές θηριωδίες

Η Μαλαισία καταδίκασε την Κυριακή τις ισραηλινές φρικαλεότητες στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι αντανακλούν «αδιαφορία και διπλά πρότυπα» για την κατάσταση του παλαιστινιακού λαού, αναφέρει το Anadolu.
«Είναι άμεσο αποτέλεσμα της διάβρωσης της ιερότητας του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Χασάν στην εναρκτήρια δήλωσή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ASEAN που άνοιξε στην Κουάλα Λουμπούρ ενόψει της 46ης συνόδου κορυφής του μπλοκ τη Δευτέρα.
Οι παρατηρήσεις του Μοχάμαντ έγιναν καθώς το Ισραήλ έχει εντείνει την εκστρατεία του αυτόν τον μήνα στην εμπόλεμη Γάζα, όπου σχεδόν 54.000 θύματα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τότε που το Τελ Αβίβ άρχισε την επίθεση στον πολιορκημένο θύλακα τον Οκτώβριο του 2023.
«Οι κρίσεις σε όλο τον κόσμο συνεχίζονται αμείωτες. Η πλήρης πολιορκία της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις προκαλεί μαζική πείνα και θανάτους», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης.
Οι φρικαλεότητες, παρατήρησε, που διαπράττονται κατά των Παλαιστινίων εξακολουθούν να αντανακλούν «αδιαφορία και διπλά πρότυπα».
«Η ASEAN δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή. Έχουμε φωνή στις παγκόσμιες υποθέσεις και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή μας για να υπερασπιστούμε τους καταπιεσμένους και να προσφέρουμε λύσεις βασισμένες στις αρχές και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε.
Τον Φεβρουάριο, οι υπουργοί Εξωτερικών της 10μελούς ένωσης διαβεβαίωσαν για τη «διαχρονική υποστήριξή» τους στα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Ο Μοχάμαντ κάλεσε τους ενδιαφερόμενους φορείς στη χτυπημένη από τον εμφύλιο πόλεμο Μιανμάρ να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, να επεκτείνουν και να διευρύνουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, να διευκολύνουν τη μακρά και δύσκολη πορεία προς την ανάκαμψη και να απαλύνουν τα δεινά των συμπατριωτών τους.
Αναφερόταν σε έναν ισχυρό σεισμό στη Μιανμάρ στα τέλη Μαρτίου, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 3.800 θυμάτων και σοβαρές απώλειες στις υποδομές.
Ο Μοχάμαντ προειδοποίησε ότι ο «ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων» και οι συνακόλουθες αλλαγές στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν το τοπίο στην περιοχή της ASEAN.
Αναφερόμενος στην επιβολή των δασμών των ΗΠΑ που έχουν πλέον ανασταλεί σε χώρες της ASEAN, είπε ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας διαταράσσει «δραματικά» την παραγωγή και τα εμπορικά πρότυπα παγκοσμίως.
Μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είναι πιθανό να συμβεί, προειδοποίησε.
Τα κράτη μέλη του μπλοκ έχουν πληγεί από αμερικανικούς δασμούς που κυμαίνονται από 10% έως 49%, αν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μια 90ήμερη παύση των κυρώσεων τον περασμένο μήνα, γεγονός που ώθησε τα κράτη της ASEAN να ξεκινήσουν ζωηρά συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.
«Πρέπει να αδράξουμε αυτή τη στιγμή για να εμβαθύνουμε την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση, ώστε να μπορέσουμε να θωρακίσουμε καλύτερα την περιοχή μας από εξωτερικούς κλυδωνισμούς», δήλωσε.
«Συν τοις άλλοις, παλεύουμε επίσης με τις επιταχυνόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της τεχνολογικής αναστάτωσης. Σε όλο τον κόσμο, οι θερμοκρασίες και η στάθμη της θάλασσας αυξάνονται και η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται ταχύτερα από ό,τι ανταποκρίνεται οποιαδήποτε κυβέρνηση», υποστήριξε.
Η ASEAN είναι ένας διεθνής διακυβερνητικός οργανισμός που αποτελείται από την Ινδονησία, το Βιετνάμ, το Λάος, το Μπρουνέι, την Ταϊλάνδη, τη Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες, την Καμπότζη, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.
Η Μαλαισία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ASEAN το 2025.