Υπογράφηκε η στρατηγική 20ετής συμφωνία Ρωσίας-Ιράν στη Μόσχα
Στρατηγικής σημασίας συμφωνία 20ετούς διάρκειας υπέγραψαν απόψε στη Μόσχα οι Πρόεδροι Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν στο πλαίσιο ευρύτερης διμερούς, πολυσχιδούς συνεργασίας.
Putin and Pezeshkian signed an agreement on a comprehensive strategic partnership between Russia and Iran.#Iran #Putin pic.twitter.com/JXjEWVXhjK
— BoxWar (@UkraineWarVid) January 17, 2025
Μετά την υπογραφή της ρωσο-ιρανικής στρατηγικής συμφωνίας ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε σε δηλώσεις του πως η συνθήκη αυτή «δημιουργεί καλύτερες συνθήκες διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς». Εξήρε τις θετικές επιπτώσεις της σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία, με ευεργετικές συνέπειες για τα νομίσματα αμφοτέρων χωρών που έχουν βρεθεί κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο δυτικών κυρώσεων.
Τι δήλωσαν οι δύο ηγέτες
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία ενημερώνει τακτικά το Ιράν για το τι συμβαίνει στη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι διαβουλεύονται σε στενή συνεργασία για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.
Ο Πούτιν πρόσθεσε ακόμη πως οι εργασίες για έναν πιθανό αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στο Ιράν προχωρούν παρά τις δυσκολίες και ότι, παρά τις καθυστερήσεις στην κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων για το Ιράν, η Μόσχα είναι ανοιχτή στο να αναλάβει ενδεχομένως περισσότερα πυρηνικά έργα.
Ο Μασούντ Πεζεσκιάν, από την πλευρά του, σε δηλώσεις που έκαναν και μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, εκτίμησε πως η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει καλές ευκαιρίες. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως η συμφωνία δείχνει ότι η Μόσχα και το Ιράν δεν χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη «των χωρών του ωκεανού». Τόνισε δε πως «οι συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε σήμερα αποτελούν ένα ακόμη ερέθισμα όσον αφορά τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου».
Η ρωσο-ιρανική συμφωνία περιλαμβάνει 47 άρθρα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στην τεχνολογία, την κυβερνοασφάλεια, της ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της περιφερειακής συνεργασίας, των περιβαλλοντικών θεμάτων, της Κασπίας Θάλασσας και της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και του οργανωμένου εγκλήματος.
JUST IN
Pezeshkian and Putin arrived in the Kremlin to sign the 20-year Strategic Partnership Agreement
— Sir Chilliebean (@Chilliebeanz) January 17, 2025
Κρίσιμη για αμφότερες τις πλευρές είναι η θεμελίωση μηχανισμών συναλλαγών στα εθνικά νομίσματα, έξω από τα ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ συστήματα εξόφλησης.
Άλλες διατάξεις σχετίζονται με την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία και εκπαίδευση, αν και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες θα απαιτήσουν περαιτέρω συμφωνίες και συμβάσεις.
Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρα που απαγορεύει και στα δύο μέρη να υποστηρίζουν ή να βοηθούν τους επιτιθέμενους ο ένας εναντίον του άλλου, καθώς και να επιτρέπεται η χρήση των εδαφών τους ως βάσης για τέτοιες ενέργειες. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.
Τα 47 άρθρα για συνεργασία σε πολλούς τομείς
Σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών και διεθνών ΜΜΕ, η Στρατηγική Συμφωνία Ρωσίας-Ιράν περιλαμβάνει 47 άρθρα που καλύπτουν ποικίλους τομείς όπως η συνεργασία στην τεχνολογία και την κυβερνοασφάλεια, η ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η περιφερειακή συνεργασία σε θέματα περιβάλλοντος, Κασπίας Θάλασσας αλλά και της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και του οργανωμένου εγκλήματος.
President Pezeshkian, President Putin sign Comprehensive Strategic Partnership agreement https://t.co/W1WMz9Nu7Q
— Press TV (@PressTV) January 17, 2025
Μπαίνουν επίσης μπροστά μηχανισμοί συναλλαγών στα εθνικά νομίσματα, έξω από τα ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ συστήματα εξόφλησης.
Άλλα μέρη της συμφωνίας αφορούν την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας και εκπαίδευσης, ενώ υπάρχει ρήτρα που απαγορεύει και στα δύο μέρη να υποστηρίζουν ή να βοηθούν τους επιτιθέμενους ο ένας εναντίον του άλλου, καθώς και να επιτρέπεται η χρήση των εδαφών τους ως βάσης για τέτοιες ενέργειες. Δεν συμπεριλαμβανόταν ωστόσο ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.