Ελλάδα

Φθινοπωρινοί προορισμοί για τους λάτρεις της φύσης

Φθινοπωρινοί προορισμοί για τους λάτρεις της φύσης

Η χώρα μας είναι γεμάτη από ιδανικούς προορισμούς και το φθινόπωρο. 

Για όσους, λοιπόν, αναζητάτε μαγευτικούς προορισμούς, είστε λάτρεις της φύσης και επιθυμείτε να κάνετε πεζοπορία σε γραφικά μονοπάτια, απολαμβάνοντας το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της Ελλάδας, δεν έχετε παρά να επιλέξετε μεταξύ των τοποθεσιών που σας παρουσιάζουμε παρακάτω.

Καρπενήσι

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το Καρπενήσι είναι πόλη της Στερεάς Ελλάδος, πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας και του Δήμου Καρπενησίου. Eίναι χτισμένο στους πρόποδες της νοτιοδυτικής πλευράς του Βελουχίου, σε υψόμετρο 1000 μέτρα. Από την Αθήνα απέχει περίπου 285 χλμ. και 320 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Το τοπίο είναι είναι κατάφυτο από έλατα και πλατάνια, ενώ υπάρχουν δεκάδες μονοπάτια για να απολαύσετε την πεζοπορία μέσα στην φύση, ακούγοντας τον αμυδρό ήχο από το τρεχούμενο νερό των πηγών.

Φθάνοντας στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, δεν έχετε παρά να περιηγηθείτε στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη για να θαυμάσετε από κοντά τους ανδριάντες του Κατσαντώνη και του Μάρκου Μπότσαρη, καθώς την παλιά εκκλησία της Αγίας Τριάδας με το καμπαναριό (1645). Στην περιοχή θα απολαύσετε και νόστιμα πιάτα με λουκάνικα, πίτες, πέστροφα, κοντοσούβλι, και γενικά καλό κρέας από κυνήγι, που συνδυάζεται τέλεια με καλό ντόπιο κρασί ή τσίπουρο.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί σε αρκετό βαθμό, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων. Στην πόλη λειτουργεί το «Μουσείο Βουνού» και το «ΚΙΠΕ – Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας», ενώ στα γύρω χωριά υπάρχει πλήθος από λαογραφικά μουσεία. Σε απόσταση 11 χλμ. βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχιού. Σε απόσταση 36 χλμ. από το Καρπενήσι θα βρεθείτε στην μονή που είναι αφιερωμένη την Παναγία την Προυσιώτισσα.

Μέτσοβο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το Μέτσοβο είναι ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.160μ και βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου. Στον παραδοσιακό οικισμό λειτουργεί από το 1955 το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα (Αρχοντικό Τοσίτσα), το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, υφαντά και κεντήματα, χρυσοκέντητες φορεσιές, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και εικόνες της περιόδου 1650-1850.

Τα σπίτια είναι χτισμένα με παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, με πέτρα, ξύλο και πλάκες, ανάμεσα σε λιθόστρωτα δρομάκια, ενώ στην γραφική κεντρική πλατεία θα συναντήσετε πλατάνια και πολυάριθμες ταβέρνες. Το χειμώνα υπάρχουν οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα (Καρακόλι και Πολιτσιές), ενώ έχετε την δυνατότητα να κάνετε πεζοπορία στα γραφικά μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης, από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 πίνακες αξιολόγων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. Η λειτουργία της Εγνατίας Οδού έκανε την πρόσβαση στο Μέτσοβο εξαιρετικά εύκολη και γρήγορη.

Πήλιο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το Πήλιο είναι βουνό στο Νομό Μαγνησίας δίπλα στην πόλη του Βόλου, με ύψος 1.624 μέτρα. Κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων.

Το Πήλιο έχει πλούσια βλάστηση . Κυρίως καλλιεργούνται μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, λεμόνια, αμύγδαλα, κάστανα, καρύδια, λάδι και ελιές, τσάι, θυμάρι, ενώ παράγονται από μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς προϊόντα όπως γλυκά του κουταλιού, χυλοπίτες, τραχανάς, τσίπουρο, μέλι και βασιλικός πολτός. Στο Πήλιο λαμβάνουν χώρα διάφορα πανηγύρια, όπου και πωλούνται τα προϊόντα και υπάρχει ξεχωριστή γιορτή για το κάθε προϊόν, όπως για παράδειγμα η γιορτή του κάστανου κάθε Οκτώβρη στο Ξουρίχτι.

Στα χωριά του Πηλίου θα βρείτε αρκετούς συνεταιρισμούς, που παράγουν παραδοσιακά σπιτικά προϊόντα. Μερικά από τα πιο γραφικά χωριά στο Πήλιο είναι η Μακρινίτσα, η Πορταριά, η Τσαγκαράδα και η Βυζίτσα. Η τοπική αρχιτεκτονική με τα γραφικά σοκάκια θα σας αφήσουν έκπληκτους, ενώ υπάρχουν δεκάδες μονοπάτια για χαλαρούς περιπάτους που πλαισιώνονται από πλούσια βλάστηση και τεράστια πλατάνια.

Καλάβρυτα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τα Καλάβρυτα είναι ορεινή κωμόπολη του Νομού Αχαΐας. Είναι χτισμένα στους πρόποδες των Αροανιών Ορέων (Χελμού) σε υψόμετρο 735 περίπου μέτρων. Τα Καλάβρυτα καθώς και η γύρω αλλά και η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζονται από πλούσια φυσική ομορφιά και έχουν ποικίλα αξιοθέατα.

Αξιόλογους και δημοφιλείς προορισμούς στην περιοχή των Καλαβρύτων και σε κοντινές τοποθεσίες αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο της πόλης, το Μνημείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (13/12/1943), το Ηρώο της Ελληνικής Επανάστασης 1821, το πλατανόδασος των πηγών του Αροανίου ποταμού στο Πλανητέρο, τα Ύδατα της Στυγός στον Χελμό εκεί απ’ όπου πηγάζει ο ποταμός Κράθις, όπως επίσης το Σπήλαιο των Λιμνών κοντά στο χωριό Καστριά και το Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού που το διασχίζει ο περίφημος Οδοντωτός Σιδηρόδρομος.

Κατά την χειμερινή περίοδο, η επισκεψιμότητα στην περιοχή αυξάνεται κυρίως λόγω του τοπικού χιονοδρομικού κέντρου, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα στην ελληνική επικράτεια.

Γρεβενά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τα Γρεβενά είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του δήμου Γρεβενών και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών στη Δυτική Μακεδονία. Το υψόμετρο στην πλατεία των Γρεβενών είναι 535μ. Η πόλη των Γρεβενών απέχει 432 χλμ. από την Αθήνα (μέσω Τρικάλων).

Τα Γρεβενά φιλοξενούν ένα μεγάλο τμήμα του «Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου» με βουνά όπως η θρυλική Πίνδος και κοιλάδες σαν την προστατευόμενη Βάλια Κάλντα με τα απέραντα δάση βελανιδιάς, ποτάμια και παραποτάμους, λίμνες και μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς.

Τα μαγαζιά πουλούν προϊόντα μανιταριών αποξηραμένα και διάφορα σκευάσματα –σάλτσες, ζυμαρικά, ακόμα και λικέρ και γλυκά του κουταλιού. Στην πόλη λειτουργεί «Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη» (ιδρ. 1988), αρχικά με δωρεές βιβλίων από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο των Γρεβενών (3.000 τόμοι) και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Οι συλλογές της περιλαμβάνουν σήμερα 28.000 τόμους βιβλίων και μεγάλο αριθμό οπτικοακουστικού υλικού, με έμφαση στην τοπική ιστορία.

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας βρίσκεται στην καρδιά της Πίνδου και απέχει 42 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δεκάδες γραφικά χωριουδάκια που βρίσκονται ανάμεσα σε χαράδρες και βουνοπλαγιές και διακρίνονται για την άγρια ομορφιά τους.

To άρθρο Φθινοπωρινοί προορισμοί για τους λάτρεις της φύσης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button