Φιλανθρωπικές οργανώσεις ζητούν το κλείσιμο της ομάδας βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ στη Γάζα

Περισσότερες από 130 ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Oxfam, η Save the Children και η Διεθνής Αμνηστία, ζήτησαν το άμεσο κλείσιμο του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Γάζας (GHF), το οποίο υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, κατηγορώντας το ότι διευκολύνει τις επιθέσεις εναντίον των πεινασμένων Παλαιστινίων, μεταδίδει το Al Jazeera.
Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε την Τρίτη, οι ΜΚΟ ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις και οι ένοπλες ομάδες «συστηματικά» ανοίγουν πυρ εναντίον αμάχων που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τρόφιμα.
Από τότε που το GHF άρχισε να λειτουργεί στα τέλη Μαΐου, περισσότεροι από 500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ενώ αναζητούσαν βοήθεια και σχεδόν 4.000 έχουν τραυματιστεί, ανέφεραν οι οργανώσεις.
Καταδίκασαν τον μηχανισμό παροχής βοήθειας ως παραβίαση των ανθρωπιστικών κανόνων, κατηγορώντας τον ότι οδηγεί τους 2,2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας σε υπερπλήρεις, στρατιωτικοποιημένες ζώνες διανομής, όπου εκτίθενται σε σχεδόν καθημερινά πυρά.
«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν μια αδύνατη επιλογή: να πεθάνουν από την πείνα ή να διακινδυνεύσουν να πυροβοληθούν ενώ προσπαθούν απεγνωσμένα να φτάσουν σε τρόφιμα για να ταΐσουν τις οικογένειές τους», αναφέρεται στη δήλωση. «Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν ορφανά παιδιά και φροντιστές, ενώ τα παιδιά έχουν χτυπηθεί σε πάνω από τις μισές επιθέσεις εναντίον αμάχων σε αυτές τις περιοχές».
Από την έναρξή του, το GHF έχει αντικαταστήσει περισσότερα από 400 τοπικά σημεία διανομής – τα οποία λειτουργούσαν κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εκεχειρίας – με μόνο τέσσερα κεντρικά σημεία υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού: τρία στη νοτιοδυτική Γάζα και ένα στο κέντρο.
«Εν μέσω σοβαρής πείνας και συνθηκών που μοιάζουν με λιμό, πολλές οικογένειες μας λένε ότι είναι πλέον πολύ αδύναμες για να ανταγωνιστούν για τις μερίδες τροφίμων», ανέφεραν οι ΜΚΟ, επιμένοντας ότι το GHF «δεν αποτελεί ανθρωπιστική ανταπόκριση».

«Ισραηλινή ατζέντα»
Μιλώντας στο Al Jazeera από την πόλη της Γάζας, ο παλαιστίνιος ηγέτης της κοινωνίας των πολιτών Αμτζάντ Σάγουα δήλωσε ότι ο μηχανισμός βοήθειας δεν παρέχει επαρκείς προμήθειες στις πεινασμένες οικογένειες και επίσης πιέζει τους ανθρώπους να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Γάζας.
«Παρέχουν μικροσκοπικές μερίδες τροφίμων – μερικές ενεργειακές μπάρες, λίγο λάδι, ρύζι και αλεύρι – που μόλις και μετά βίας φτάνουν για δύο ή τρεις ημέρες», είπε. «Αυτό δεν είναι κανονικό γεύμα. Κινδυνεύει να επιδεινώσει τον υποσιτισμό στη Γάζα».
Ο Σάγουα υποστήριξε ότι η τοποθέτηση των σημείων διανομής του GHF κυρίως στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Γάζας αντανακλά μια σκόπιμη στρατηγική για να εκδιώξουν τους ανθρώπους από το βόρειο τμήμα, σε συνάρτηση με τους ευρύτερους στρατιωτικούς στόχους του Ισραήλ. «Είναι μια υπολογισμένη προσπάθεια να ωθήσουν τους Παλαιστινίους πιο νότια», είπε.
Οι οργανισμοί του ΟΗΕ και οι ηγέτες των ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν επανειλημμένα επικρίνει το μοντέλο GHF. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες το χαρακτήρισε «εξ ορισμού ανασφαλές».
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε την Παρασκευή ότι ισραηλινοί στρατιώτες είχαν λάβει εντολή να πυροβολούν άοπλους Παλαιστινίους κοντά σε σημεία διανομής βοήθειας για να τους διαλύσουν.
Ο Ταρέκ Αμπου Αζούμ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από το Deir el-Balah, ανέφερε ότι οι επιθέσεις εναντίον των ατόμων που ζητούσαν βοήθεια δεν έχουν σταματήσει, με τον «ισραηλινό στρατό να ανοίγει πυρ εναντίον πεινασμένου πλήθους που προσπαθούσαν να πλησιάσουν τα εφόδια βοήθειας του GHF, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16» άτομα την Τρίτη. Τα άτομα που ζητούσαν βοήθεια ήταν μεταξύ των τουλάχιστον 44 ατόμων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα την Τρίτη, σύμφωνα με ιατρικές πηγές που μίλησαν στο Al Jazeera.

Συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός
Η καταδίκη έρχεται καθώς ισραηλινοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, φτάνουν στην Ουάσινγκτον για νέες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός. Ο μεσολαβητής Κατάρ επιβεβαίωσε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά σημείωσε ότι η πρόοδος είναι αργή.
«Υπάρχει μια δυναμική που δημιουργήθηκε από την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ αλ-Ανσάρι, «αλλά το κύριο εμπόδιο είναι ότι και οι δύο πλευρές δεν επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χερσαία επιχείρηση πλησιάζει τους στόχους της, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι έχουν προκύψει νέες ευκαιρίες για την απελευθέρωση αιχμαλώτων που κρατούνται από παλαιστινιακές ομάδες – 20 από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι ακόμα ζωντανοί.
Εν τω μεταξύ, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χάμνταν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπήρξε καμία επαφή με το Ισραήλ για εβδομάδες. «Είμαστε αποφασισμένοι να επιδιώξουμε μια εκεχειρία που θα σώσει τον λαό μας και συνεργαζόμαστε με μεσολαβητές για να ανοίξουμε τα συνοριακά περάσματα», δήλωσε.