Χειμαρρώδης Τραμπ στο Νταβός για πετρέλαια, δασμούς και πολέμους (video)
Ανοικτή πρόσκληση για προνομιακές επενδύσεις στις ΗΠΑ και κλιμάκωση των προσπαθειών για μείωση των διεθνών τιμών ενέργειας ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και διεθνώς απηύθυνε απόψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω τηλεδιάσκεψης στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Ανέφερε πως σχεδιάζει να ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία και τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών χωρών (OPEC) να μειώσουν τις τιμές πετρελαίου, διαβεβαιώνοντας πως όσο είναι Πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει τα μεγαλύτερα διεθνώς εγχώρια ενεργειακά αποθέματα για να ρίξει την τιμή πετρελαίου και να μειωθούν οι τιμές ενέργειας και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών στις ΗΠΑ.
Προσκάλεσε τις ξένες εταιρίες να κάνουν «την παραγωγή των προϊόντων στις ΗΠΑ» τάζοντας μείωση της εταιρικής φορολογίας στο 15% από 21%.
Παρότι τόνισε πως έχει καλή άποψη για την Ευρώπη, αλλά αμέσως μετά στηλίτευσε τους δασμούς που επιβάλλει η Ε.Ε. σε αμερικανικά προϊόντα και τα τεράστια πρόστιμα που βάζει σε αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας όπως η Apple και η Google.
Για την Κίνα είπε πως συμπαθεί πολύ τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ τονίζοντας πως έχουν πολύ καλές σχέσεις. Ωστόσο, χαρακτήρισε «γελοία μεγάλο» το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ζητώντας «μία πιο δίκαιη σχέση» επειδή «δεν θέλουμε να μας εκμεταλλεύονται».
Ζήτησε με αυτή την αφορμή τη βοήθεια της Κίνας ώστε να συμβάλλει σε προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία αναφέροντας πως το Κίεβο είναι έτοιμο για μία συμφωνία και μένει να εξακριβωθεί η στάση της Ρωσίας στο θέμα.
Αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό «νέων ανθρώπων» από Ουκρανία και Ρωσία που σκοτώνονται στον πόλεμο αυτό λέγοντας πως είναι από τους πιο αιματηρούς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανέφερε επίσης πως επιθυμεί την ανάσχεση συγκρούσεων και στη Μέση Ανατολή, δίχως να περιγράψει πώς ακριβώς το εννοεί.
Επανέλαβε επίσης πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα συνέβαινε «ποτέ» εάν ήταν εκείνος Πρόεδρος αντί του Τζο Μπάιντεν.
Τέλος εξέφρασε την επιθυμία να συζητήσει με Ρωσία και Κίνα τη μείωση των πυρηνικών όπλων αποδοκιμάζοντας τη διασπάθιση «τόσο πολλών χρημάτων» σε αυτά.