Κόσμος

Χούθι: Η εκεχειρία με τις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει κατά κανέναν τρόπο το Ισραήλ

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει καμία διάταξη που να σχετίζεται με το Ισραήλ, διευκρίνισε το κίνημα Ανσαραλλάχ της Υεμένης την Τετάρτη, υποδεικνύοντας ότι οι επιθέσεις του σε πλοία δεν θα σταματήσουν εντελώς, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Ανσαραλλάχ (γνωστών και ως Χούθι), Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, δήλωσε στο Reuters ότι η συμφωνία έχει περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και δεν περιλαμβάνει το Ισραήλ «με κανέναν τρόπο».

«Εφόσον ανακοίνωσαν την παύση (των αμερικανικών επιθέσεων) και είναι πραγματικά δεσμευμένοι σε αυτό, η θέση μας ήταν αυτοάμυνας, επομένως θα σταματήσουμε», φέρεται να πρόσθεσε.

Το κίνημα δήλωσε επιπλέον στο Reuters ότι δεν πραγματοποιήθηκαν άμεσες συνομιλίες μεταξύ της Σαναά και της Ουάσινγκτον για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Ανσαραλλάχ, δηλώνοντας ότι η ομάδα είχε δεσμευτεί να σταματήσει τις επιθέσεις σε αμερικανικά πλοία.

Το Ομάν επιβεβαίωσε αργότερα ότι είχε μεσολαβήσει για μια συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας η αμερικανική επιθετικότητα στην Υεμένη θα σταματήσει, ενώ σε αντάλλαγμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης δε θα χτυπούν αμερικανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στο Στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ.

Από τον Ιανουάριο, δεν έχουν αναφερθεί υεμενιτικές επιχειρήσεις κατά της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν τη στρατιωτική τους εκστρατεία εναντίον της Υεμένης νωρίτερα φέτος. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες για θύματα αμάχων που συνδέονται με αυτές τις επιθέσεις.

Η Ανσαραλλάχ άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και των σχετιζόμενων με αυτό εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα μετά την έναρξη του γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Διέκοψε τις επιθέσεις για όσο κράτησε η εκεχειρία στη Γάζα.

Το κίνημα συμπεριέλαβε και αμερικανικά πλοία στους στόχους του, αφότου οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στην περιοχή ξεκινώντας, όπως και η Μεγάλη Βρετανία, να χτυπούν την Υεμένη.

Υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν επιθέσεις. Στις 28 Απριλίου, μια φερόμενη αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ έπληξε μια εγκατάσταση κράτησης μεταναστών στην Υεμένη. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Υεμένης, η επίθεση σκότωσε τουλάχιστον 68 άτομα.

Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι έχει στοχεύσει περισσότερες από 1.000 τοποθεσίες στην Υεμένη από την έναρξη της Επιχείρησης Rough Rider στις 15 Μαρτίου. Οι επιθέσεις φέρεται να έχουν σκοτώσει εκατοντάδες μαχητές και αρκετά ανώτερα στελέχη των Χούθι.

Σήμερα, Τετάρτη, οι ΗΠΑ έχασαν ένα ακόμα μαχητικό αεροσκάφος F/A-18 Super Hornet από το USS Truman στην Ερυθρά Θάλασσα. Περίπου μια βδομάδα νωρίτερα ένα άλλο τέτοιο αεροσκάφος έπεσε από το αεροπλανοφόρο ενόσω εκείνο επιχειρούσε ελιγμούς για την αποφυγή πυραύλων των Χούθι.

Την Κυριακή, υεμενιτικός πύραυλος έπληξε κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ. Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης την επόμενη μέρα και την Τρίτη στόχευσε το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Σαναά.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σαναά στην Υεμένη ανέστειλε όλες τις πτήσεις μέχρι νεωτέρας μετά από «σοβαρές ζημιές» από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Τρίτη. Ο διευθυντής του αεροδρομίου, Χάλεντ αλ-Σάιφ, επιβεβαίωσε την αναστολή λόγω των επιπτώσεων των επιθέσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button