Κόσμος

ΗΠΑ: Δεύτερος θάνατος παιδιού από ιλαρά

Δεύτερο παιδί έχασε τη ζωή εξαιτίας της ιλαράς στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας με περισσότερα από 600 κρούσματα. Η κυβέρνηση Τραμπ υποβαθμίζει το θέμα με αποτέλεσμα, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης να έχει μετατραπεί σε αντικείμενο έντονων επικρίσεων.

Το παιδί πέθανε την περασμένη Πέμπτη, σε νοσοκομείο στο Λάμποκ, στο βορειοδυτικό Τέξας, λόγω «πνευμονικής ανεπάρκειας οφειλόμενης στην ιλαρά», γνωστοποίησαν σε ανακοίνωσή τους οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας. Διευκρίνισαν ότι το κοριτσάκι δεν ήταν εμβολιασμένο κατά της ιλαράς και δεν φαίνεται να είχε άλλα προβλήματα υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ μετέβη στο Τέξας για να «παρηγορήσει την οικογένεια» μετά τον θάνατο του παιδιού, κοριτσιού 8 ετών, διευκρίνισε ο ίδιος χθες Κυριακή 6 Απριλίου μέσω X.

Ο θάνατος του κοριτσιού ανακοινώθηκε ενώ τα κρούσματα της ιλαράς που έχουν καταγραφτεί φέτος στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τα 600, ανάμεσά τους σχεδόν 500 το Τέξας από τα τέλη Ιανουαρίου.

Κοριτσάκι, επίσης ανεμβολίαστο, είχε πεθάνει στο Λάμποκ στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτός ήταν ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της ιλαράς στις ΗΠΑ σε σχεδόν δέκα χρόνια.

Οι αρχές στη γειτονική πολιτεία του Νέου Μεξικού (νοτιοδυτικά) ανακοίνωσαν επίσης, στις αρχές Μαρτίου, πως ο ιός της ιλαράς εντοπίστηκε σε ανεμβολίαστο ασθενή μετά τον θάνατό του, όμως οι αιτίες του θανάτου αυτού ακόμη ερευνώνται.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους χθες Κυριακή το βράδυ, ο πρόεδρος Τραμπ υποβάθμισε την επιδημία, κάνοντας λόγο για «συγκριτικά χαμηλό αριθμό» κρουσμάτων «μέχρι στιγμής». Η ιλαρά «δεν είναι κάτι καινούργιο», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχόμενος να «αντιδράσει πολύ σθεναρά» αν η επιδημία εξαπλωθεί.

Ενώ η ιλαρά είχε σχεδόν εξαλειφθεί εντελώς στις ΗΠΑ τα χρόνια του 2000, πρωτίστως χάρη στον εμβολιασμό, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται κρούσματα, κι η τάση είναι ανοδική, τα τελευταία χρόνια, λόγω της μείωσης των ποσοστών εμβολιασμού γενικά, έπειτα από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ο τρόπος που διαχειρίζεται την επιδημία ο Ρόμπερτ Κένεντι ο νεότερος επικρίνεται από επαγγελματίες της υγείας. Του προσάπτουν πως υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον κατηγορούν πως προβάλλει εμβολιοσκεπτικιστικές θέσεις.

Ο υπουργός Υγείας πρόβαλε στο παρελθόν τη θεωρία -διαψευσμένη άπειρες φορές- ότι υπάρχει σύνδεση των εμβολίων MMR (κατά της ιλαράς, των μαγουλάδων και της ερυθράς) με τον αυτισμό, ωστόσο μοιάζει να έχει αναθεωρήσει τη στάση του στο ζήτημα. Ανέφερε χθες πως «το εμβόλιο MMR είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη της εξάπλωσης της ιλαράς».

Η ιλαρά, εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια, μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος και μπορεί να παραμένει ως αερόλυμα ως και δυο ώρες αφού αποχωρεί μολυσμένο πρόσωπο στον τόπο όπου βρισκόταν. Προκαλεί υψηλό πυρετό, αναπνευστικά προβλήματα, εξανθήματα που εξαπλώνονται γρήγορα, ενώ μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, να προκαλέσει πνευμονία, οξεία εγκεφαλίτιδα, κώμα, ακόμη και τον θάνατο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Articles

Back to top button