Ψάχνετε για αυτοκίνητο 100% «made in America»; Καλή τύχη αν βρείτε ένα

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αρχής γενομένης από σήμερα Τετάρτη (02.04.2025), με στόχο την τόνωση της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν μη τι άλλο, η κίνηση αυτή αποτελεί μια σημαντική κλιμάκωση στην εμπορική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ, με επιπτώσεις που θα ταράξουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αυτοκινήτων. Καθώς η επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ πλησιάζει, το ερώτημα παραμένει: Υπάρχει άραγε αυτοκίνητο που να είναι πραγματικά και αποκλειστικά «κατασκευασμένο στην Αμερική»;
«Αν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει απολύτως κανένας δασμός», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι «πολλές εταιρείες θα είναι σε πλεονεκτική θέση, επειδή έχουν ήδη εργοστάσια στις ΗΠΑ… Άλλες θα έρθουν και θα κατασκευάσουν εδώ».
Ωστόσο, ο ορισμός αυτού που λέγεται «αμερικανικής κατασκευής» αυτοκίνητο δεν είναι τόσο απλός, όσο φαίνεται.
Για παράδειγμα, το Honda Acura ADX, αν και συναρμολογείται στο Μεξικό, έχει το 30% των εξαρτημάτων του να προέρχεται από τις ΗΠΑ ή τον Καναδά. Αντίθετα, το Cadillac CT4, που συναρμολογείται στις ΗΠΑ από μία από τις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ, διαθέτει μόλις 15% εξαρτήματα από τις ΗΠΑ ή τον Καναδά, ενώ το 49% προέρχεται από το Μεξικό.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αυτοκίνητα που παράγονται σε αμερικανικά εργοστάσια μπορεί να έχουν ένα σημαντικό ποσοστό των εξαρτημάτων τους να προέρχεται από το εξωτερικό. Εξάλλου, οι σύγχρονες γραμμές παραγωγής λειτουργούν σε ένα περίπλοκο δίκτυο προμηθευτών, όπου ο σχεδιασμός, η συναρμολόγηση και η προμήθεια εξαρτημάτων κατανέμονται στρατηγικά για να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί η αποδοτικότητα.
Στην πράξη, δεν υπάρχει αυτοκίνητο που να είναι 100% «Made in America». Ακόμη και τα πιο «αμερικανικά» μοντέλα βασίζονται σε εισαγόμενα εξαρτήματα, γεγονός που περιπλέκει οποιαδήποτε προσπάθεια να οριστεί με ακρίβεια τι σημαίνει ένα αυτοκίνητο να είναι αμερικανικής κατασκευής.
Από τις περίπου 500 αυτοκινητοβιομηχανίες που αναφέρονται στη βάση δεδομένων της NHTSA για το 2025, καμία δεν έχει 100% αμερικανικά εξαρτήματα.
«Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα που να κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στις Ηνωμένες Πολιτείες με εγχώρια εξαρτήματα», δήλωσε ο αναλυτής Joseph Yoon της Edmunds. «Αν οι δασμοί εφαρμοστούν αυστηρά, θα είναι τεράστιο ζήτημα για τη διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία».
Ποιες αυτοκινητοβιομηχανίες θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς
Σύμφωνα με το Cars.com, περίπου το 50% των νέων οχημάτων συναρμολογείται στις ΗΠΑ, ενώ το 19% στο Μεξικό, το 4,2% στον Καναδά και το 1,4% στην Κίνα.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που εισάγουν μεγαλύτερο ποσοστό των οχημάτων τους θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη πίεση. Σύμφωνα με αναλυτή της Bank of America, η General Motors (που εισάγει το 49% των οχημάτων της), καθώς και οι Toyota, Hyundai και Nissan (που εισάγουν πάνω από 50%), θα επηρεαστούν περισσότερο από τους δασμούς.
Αντίθετα, η Ford, που εισάγει μόνο το 20% των οχημάτων της, θα επηρεαστεί λιγότερο, ενώ η Tesla, που συναρμολογεί τα αυτοκίνητά της στις ΗΠΑ και διοικείται από τον σύμβουλο και στενό συνεργάτη του Τραμπ, Έλον Μασκ, αναμένεται να έχει ακόμη μικρότερη επίδραση.
Ωστόσο, ακόμα και οι αμερικανικές εταιρείες εξαρτώνται από εισαγόμενα εξαρτήματα. Για παράδειγμα, το Ford F-150, το πιο δημοφιλές όχημα στις ΗΠΑ, παράγεται μεν στη χώρα, αλλά το 55% των εξαρτημάτων του προέρχεται από το εξωτερικό. Ομοίως, 25% έως το 40% των εξαρτημάτων των Tesla προέρχεται από άλλες χώρες.
Τι σημαίνουν οι δασμοί για τους αγοραστές αυτοκινήτων
Η μέση τιμή ενός νέου αυτοκινήτου εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 48.000 δολάρια, σύμφωνα με την Kelley Blue Book. Οι αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι οι τιμές μπορεί να αυξηθούν έως και 10.000 δολάρια εάν οι κατασκευαστές μετακυλήσουν πλήρως το κόστος των δασμών στους καταναλωτές, αν και είναι πιθανότερη μια αύξηση της τάξης των 4.500 δολαρίων.
Ωστόσο, πολλοί αμφιβάλλουν αν οι δασμοί θα διατηρηθούν. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι δασμοί θα είναι μόνιμοι, αλλά ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως ενδέχεται να χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικό εργαλείο και να αρθούν αργότερα.
Αν οι δασμοί παραμείνουν, μπορεί να ενισχύσουν την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, κάτι που υποστηρίζει και το συνδικάτο των Εργατών Αυτοκινητοβιομηχανίας (UAW).
Παρόλο που ορισμένοι κατασκευαστές, όπως η Volvo, εξετάζουν τη μεταφορά περισσότερης παραγωγής στις ΗΠΑ, οι υψηλοί δασμοί μπορεί να τους αποθαρρύνουν από το να επενδύσουν τώρα, καθώς ενδέχεται να περιμένουν την αλλαγή πολιτικής υπό μια νέα κυβέρνηση.
«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται σε ένα δίλημμα», καταλήγει ο Yoon.
Πληροφορίες από USA Today
To άρθρο Ψάχνετε για αυτοκίνητο 100% «made in America»; Καλή τύχη αν βρείτε ένα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .