Θεσσαλία

Όταν η διαφάνεια και η ηθική φλερτάρουν με τα όρια

Η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την αναδιάρθρωση του Δ.Σ. της e-Trikala A.E. ήταν προδιαγεγραμμένη, μία απλή αντικατάσταση στελέχους στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Όμως, η πραγματική «βόμβα» έσκασε όταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Ηλιάδης, έφερε στο προσκήνιο μια απόφαση του Δ.Σ. της e-Trikala που αποκάλυψε ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο, απευθείας ανάθεση σύμβασης ύψους 30.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) στον δημοτικό σύμβουλο Φόρη Ρόμπο για την υλοποίηση προγράμματος.

Εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα που καίνε! Διότι το συμβόλαιο που υπογράφηκε στις 29/12/2023 με ισχύ από 1/1/2024 έως 31/10/2025, ανατέθηκε στον Χριστόφορο Ρόμπο όταν αυτός ήταν μέλος του Δ.Σ. της e-Trikala. Και πριν καν προλάβει να «στεγνώσει το μελάνι» της σύμβασης, ο κ. Ρόμπος έγινε και πρόεδρος της εταιρείας. Έτσι, έχουμε την παράδοξη εικόνα ενός ανθρώπου που πρώτα υπογράφει ένα συμβόλαιο ως μέλος του Δ.Σ. και αμέσως μετά αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου, κάτι που σημαίνει ότι θα επιβλέπει τον… εαυτό του!

Εντάξει, κανείς δεν αμφισβητεί την τυπική νομιμότητα της σύμβασης. Όλα ήταν όπως πρέπει, προκήρυξη, προσφορά, αξιολόγηση και τελικά ανάθεση. Αλλά είναι αυτή η διαφάνεια η ίδια με την ηθική; Σίγουρα η σύγκρουση συμφερόντων δεν προκύπτει με νομικίστικους όρους, αλλά όταν η κοινή λογική του πολίτη δοκιμάζεται. Όταν το αίσθημα δικαίου και η πίστη στους θεσμούς κλονίζονται.

Η απόφαση, με αριθμό 55/2023, αναφέρει ρητά ότι η σύμβαση αφορά το πρόγραμμα “Enhancing Integration and Interoperability of CCAM eco-system (IN2CCAM)” και ότι, αν το έργο παραταθεί, τότε η σύμβαση θα παραταθεί επίσης. Με τέτοια προοπτική, ο κ. Ρόμπος αναλαμβάνει έναν ρόλο που θα του προσφέρει όχι μόνο οικονομικά οφέλη αλλά και διαπραγματευτική δύναμη εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου.

Η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν απογοητευτική, «Δεν είναι της παρούσης, θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.» Αλλά πόσο σοβαρά μπορούμε να πάρουμε αυτή την απάντηση όταν αυτός που έκανε τη σύμβαση είναι τώρα επικεφαλής του Δ.Σ. της e-Trikala; Είναι σαν να λέμε ότι ο διαιτητής αποφασίζει για το δικό του φάουλ!

Ας μην κοροϊδευόμαστε, το ζήτημα δεν είναι αν έγινε κάτι παράνομο, αλλά αν είναι ηθικό. Ο ρόλος των αιρετών και των εκπροσώπων των δημοτών δεν είναι μόνο να τηρούν το γράμμα του νόμου, αλλά να πείθουν την κοινωνία ότι το κοινό καλό είναι προτεραιότητά τους. Και εδώ ακριβώς αρχίζει να «μπάζει νερά» το πλοίο της ηθικής. Ηθικό είναι το φανερά δίκαιο και αξιοκρατικό. Αν έχει και έστω ένα ψεγάδι… τότε οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να αμφισβητούν τις προθέσεις.

Ας ελπίσουμε ότι στην επόμενη συνεδρίαση, η δημοτική αρχή θα έχει κάτι πιο ουσιαστικό να πει, αντί για απλές δικαιολογίες…

The post Όταν η διαφάνεια και η ηθική φλερτάρουν με τα όρια appeared first on TrikalaNews.

Related Articles

Back to top button