Υγεία

13+1 αλήθειες που ίσως δεν ξέρετε για το αβοκάντο

13+1 αλήθειες που ίσως δεν ξέρετε για το αβοκάντο

Είτε το καταναλώνετε στο πρωινό σας μαζί με αυγά, είτε ως γκουακαμόλε για να συνοδεύσει το μεσημεριανό σας, το σίγουρο είναι ότι το αβοκάντο είναι νόστιμο. 

Το αβοκάντο είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό και γευστικό φρούτο που είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Σ’ αυτό το κείμενο, συγκεντρώσαμε 14 αλήθειες που ίσως δεν γνωρίζατε για το αβοκάντο που θα σας κάνουν να το λατρέψετε περισσότερο.

1. Οι επιστήμονες προβληματίζονται για το πώς εξακολουθούν να υπάρχουν τα αβοκάντο

Τα αβοκάντο έφτασαν στην εξελικτική τους ακμή γύρω στην αρχή της Καινοζωικής εποχής (περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Με τα αβοκάντο τρεφόταν η μεγαπανίδα εκείνης της περιόδου (όπως το μαμούθ και το μεγαθήριο) που ήταν ικανή να καταναλώνει ολόκληρο το δέντρο του φρούτου.

Τα γιγαντιαία αυτά πλάσματα, αφού καταβρόχθιζαν ολόκληρο τον καρπό, διένυαν κατόπιν μεγάλες αποστάσεις, λειτουργώντας ως σημαντικός διασκορπιστής σπόρων, μέσω της αφόδευσης.

Το σύστημα αυτό της διασποράς, όμως, θα μπορούσε εύκολα να εκλείψει, όπως ακριβώς συνέβη με την εξαφάνιση των μεγάλων θηλαστικών πριν από 13.000 χρόνια. Κατά έναν μυστήριο τρόπο, όμως, τα φρούτα συνέχισαν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

2. Το Μεξικό είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αβοκάντο στον κόσμο

Το 2022 παρήχθησαν περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους (2,5 δισεκατομμύρια κιλά) αβοκάντο. Την ίδια χρονιά, το Μεξικό φύτεψε εκατοντάδες δέντρα, καλύπτοντας 2.520.000 στρέμματα, ούτως ώστε να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση.

3. Τα αβοκάντο είναι γεμάτα με ευεργετικά θρεπτικά συστατικά

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε κάλιο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος.

Τα αβοκάντο περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες βιταμινών C, B6 και E, οι οποίες συμβάλλουν σε ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τέλος, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και σε υγιεινά λιπαρά, είναι φανταστικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που τα αβοκάντο θεωρούνται υπερτροφή (superfood)

4. Τα αβοκάντο είναι μούρα

Τα μούρα περιέχουν συνήθως πολλούς σπόρους. Αλλά τι ισχύει με τα αβοκάντο που έχουν μόνο έναν σπόρο;Aυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που καθορίζουν αν τα φρούτα είναι μούρα ή όχι.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που έχουν ένα μεσαίο και εσωτερικό στρώμα, όπως συμβαίνει με τα αβοκάντο.

Επίσης, ο αριθμός των σπόρων δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ταξινόμηση σε μούρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μπανάνες, οι οποίες δεν έχουν καν σπόρους, ωστόσο, θεωρούνται μούρα.

5. Η Παγκόσμια Ημέρα Αβοκάντο γιορτάζεται στις 31 Ιουλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Αβοκάντο καθιερώθηκε το 2017 από την Model Meals, μια επιχείρηση διανομής υγιεινών γευμάτων με έδρα την Καλιφόρνια.

6. Τα αβοκάντο Hass είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία

Ανάμεσα στις 400 ποικιλίες του φρούτου, ξεχωρίζουν περισσότερο τα αβοκάντο Hass. Περίπου το 80% των αβοκάντο που καταναλώνονται παγκοσμίως είναι Hass.

Η ονομασία του προέρχεται από έναν ταχυδρόμο Rudolph Hass, ο οποίος αποφάσισε να καλλιεργήσει ένα δενδρύλλιο αβοκάντο κοντά στο σπίτι του το 1926. Έτσι, αναπτύχθηκε ένα σκουρόχρωμο αβοκάντο που είχε εξαιρετικά κρεμώδη και νόστιμη γεύση.

Ο Hass κατοχύρωσε την ιδιαίτερη ποικιλία το 1935 και συνεργάστηκε με έναν τοπικό καλλιεργητή για την προώθηση της.

7. Μερικά αβοκάντο έχουν μακρύ λαιμό

Αυτά τα μοναδικά αβοκάντο διατίθενται σε δύο βασικούς τύπους. Τα πρώτα είναι τα αβοκάντο Russel, τα οποία προέρχονται από τα Florida Keys, στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Φλόριντα.

Η δεύτερη ποικιλία είναι τα αβοκάντο Pura Vida, που αναπτύσσονται στη Νικαράγουα. Και οι δύο ποικιλίες συνήθως φθάνουν τα 33 εκατοστά μήκος και ζυγίζουν 0,45-1,36 κιλά. Έχουν, επίσης, αλμυρή γεύση.

8. Τα αβοκάντο στη Χαβάη μπορούν να φθάσουν το μέγεθος ενός νεογέννητου μωρού

Τον Ιανουάριο του 2019, ο αγρότης Kenji Fukumitsu παρέδωσε ένα κουτί αβοκάντο στη τοπική κλινική. Ένας εκ των γιατρών αποφάσισε να ζυγίσει τα αβοκάντο. Όπως αποδείχθηκε, ο Kenji καλλιεργούσε εν αγνοία του τα πιο βαριά αβοκάντο στον κόσμο, με το καθένα να ζυγίζει περίπου 2,72 κιλά.

Κάτι που σημαίνει ότι είναι από δέκα φορές παραπάνω από το βάρος του μέσου όρου ενός αβοκάντο που διατίθεται στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας.

Παρ’ όλα, η επιτροπή των Ρεκόρ Γκίνες δεν κατέγραψε τα συγκεκριμένα αβοκάντο, λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων, με αποτέλεσμα το ρεκόρ για το βαρύτερο αβοκάντο να κατέχει ένας άλλος κάτοικος της Χαβάης (2,5 κιλά αβοκάντο)

9. Τα κουκούτσια αβοκάντο έχουν ποικίλες χρήσεις

Τα κουκούτσια του φρούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε scrub προσώπου και την παρασκευή βαφής. Μερικοί χρησιμοποιούν τα κουκούτσια αβοκάντο για να φτιάξουν τσάι, καθώς έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

10. Το αβοκάντο είναι δηλητηριώδες για ορισμένα ζώα

Τα βοοειδή, οι κατσίκες, τα πουλιά και τα άλογα είναι μερικά παραδείγματα ζώων που παρουσιάζουν στομαχικές διαταραχές μετά την κατανάλωση ενός αβοκάντο, αφού περιέχει μια μυκητοκτόνο τοξίνη που ονομάζεται περσίνη.

Ευτυχώς, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις περσίνης βρίσκονται στα φύλλα και τα κουκούτσια, τα οποία τα ζώα σας είναι απίθανο να δοκιμάσουν να φάνε.

11. Ο Μπιλ Γκρέιντζερ έμεινε γνωστός ως ο «νονός» του τοστ με αβοκάντο

Ο Bill Granger ήταν ένας διάσημος σεφ από την Αυστραλία τη δεκαετία του 1990 που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του τοστ με αβοκάντο στον δυτικό κόσμο. Ο Μπιλ έφτιαχνε, επίσης, κι άλλα αξιόλογα πιάτα πρωινού σ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, γι’ αυτό και πήρε το παρατσούκλι «ο βασιλιάς του πρωινού».

12. Μερικά αβοκάντο είναι χωρίς κουκούτσι

Τα αβοκάντο χωρίς κουκούτσια αναφέρονται ως cukes ή αβοκάντο κοκτέιλ, αλλά δεν είναι μια συγκεκριμένη ποικιλία, καθώς πρόκειται για βιολογικό «ελάττωμα». Συμβαίνει σε ορισμένες ποικιλίες αβοκάντο, όπως τα Ettinger και τα Fuerte.

Αυτό το ελάττωμα προκύπτει, όταν ο σπόρος μέσα στον καρπό του αβοκάντο δεν αναπτύσσεται. Έτσι, μόλις ανοίξετε το φρούτο, αντί για έναν τεράστιο σπόρο, θα δείτε μια μικροσκοπική ρηχή τρύπα γύρω από το μεσαίο τμήμα του καρπού.

13. Περίπου το 30% των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί στο λατέξ είναι επίσης αλλεργικοί στο αβοκάντο

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, ορισμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο γαλακτώδη χυμό από καουτσούκ και στο αβοκάντο είναι οι κύριοι ένοχοι πίσω από την πρόκληση αλλεργίας.

Η συγκεκριμένη αλλεργία που είναι γνωστή ως σύνδρομο λατέξ- φρούτων μπορεί να προκύψει και από άλλες τροφές με την ίδια πρωτεΐνη, όπως τα κάστανα, τα ακτινίδια και οι πατάτες.

14. Οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στην γρηγορότερη ωρίμανση του αβοκάντο

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βάλετε το άγουρο αβοκάντο και μια ώριμη μπανάνα σε μια χάρτινη σακούλα. Μετά από δύο ημέρες, το αβοκάντο θα είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Αυτό οφείλεται σ’ ένα αέριο που ονομάζεται αιθυλένιο, το οποίο απελευθερώνουν ορισμένα φρούτα όπως οι μπανάνες, ενώ ωριμάζουν.

To άρθρο 13+1 αλήθειες που ίσως δεν ξέρετε για το αβοκάντο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button