Υγεία

2 νεκροί από την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν με πάνω από 100 αεροσκάφη – Γιατί η Τεχεράνη υποβαθμίζει τα πλήγματα

2 νεκροί από την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν με πάνω από 100 αεροσκάφη - Γιατί η Τεχεράνη υποβαθμίζει τα πλήγματα

Δύο Ιρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την επίθεση με την κωδική ονομασία «Μέρες της Μετάνοιας» που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου (26.10.24), όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Irna και η ιρανική κρατική τηλεόραση. Αν και η Τεχεράνη υποβαθμίζει την επίθεση που -σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πραγματοποιήθηκε σε τρία κύματα- η νέα αυτή εξέλιξη υποβαθμίζει τους φόβους για ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη, που σύμφωνα με την ανακοίνωση των IDF άρχισε στις 02:30 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 06:00 και είχε ως στόχο συστοιχίες αεράμυνας και εγκαταστάσεις βαλλιστικών πυραύλων νότια και ανατολικά της Τεχεράνης, ήλθε ως αντίποινα στην ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Axios το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα στο Ιράν, μέσω τρίτων -μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας- προειδοποιώντας για την επίθεση, ενώ σύμφωνα με τη «Washington Post» οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προκαλέσουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο να διατηρήσουν τον αντίκτυπο σε ένα επίπεδο που το Ιράν θα μπορούσε να υποβαθμίσει.

Η ελπίδα των ΗΠΑ και η απάντηση του Ιράν

Η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, που ήταν τελικά περιορισμένης κλίμακας, πραγματοποιήθηκε τελικά τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το ερώτημα είναι πλέον αν το Ιράν θα απαντήσει.

Είναι γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει από το Ισραήλ να μην πλήξει τις πυρηνικές, τις πετρελαϊκές και τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του Ιράν. Όπως φαίνεται, πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε αυτή την περίπτωση ακολούθησε τη συμβουλή του.

Όπως τονίζει ο Βρετανός δημοσιογράφος του BBC, Jeremy Bowen, «oι Αμερικανοί ελπίζουν ότι μόνο η επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους μπορεί να πείσει το Ιράν να μην εξαπολύσει άλλο γύρο χτυπημάτων στο Ισραήλ».

Αλλά όπως υπογραμμίζει, «είναι δύσκολο να σταματήσουν οι διαδοχικοί γύροι χτυπημάτων και αντεπιθέσεων όταν οι χώρες πιστεύουν ότι θα θεωρηθούν αδύναμες αν δεν απαντήσουν. Έτσι κλιμακώνονται οι πόλεμοι».

«Αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ προχωρά και σε μια μεγάλη επιθετική εκστρατεία στον βόρειο τομέα της Γάζας, με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει έντονη ανησυχία. Ο επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Φόλκερ Τουρκ, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα ως τη «σκοτεινότερη στιγμή» του πολέμου, αναφέροντας ότι ο αποκλεισμός και οι βομβαρδισμοί θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο τον πληθυσμό με απειλή λιμού και μαζικών απωλειών» αναφέρει ο Bowen.

Τι σημαίνει η υποτίμηση της επίθεσης από την Τεχεράνη

Επίσης, το γεγονός ότι η Τεχεράνη έσπευσε να υποτιμήσει την ισραηλινή επίθεση μπορεί να σημάνει πως υπάρχει χώρος για αποκλιμάκωση.

Ο Behnam Ben Taleblu, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών, σημείωσε στο CNN ότι τα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης υποβάθμισαν την έκταση του χτυπήματος του Σαββάτου, μένοντας μακριά από αναφορές για ζημιές.

«Αυτό θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στο καθεστώς να σώσει τα προσχήματα στο εσωτερικό του», είπε.

Ο Taleblu επισήμανε ότι η μετρημένη αντίδραση του Ιράν θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ για να πιέσει το Ισραήλ να μην κλιμακώσει τη δράση.

«Ο στόχος της Τεχεράνης φαίνεται ότι είναι να να προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει μια “μη απάντηση” ως μέρος ενός ευρύτερου είδους “ιρανικού τανγκό” απέναντι στη Ουάσινγκτον και να διασφαλίσει ότι τελικά η Ουάσινγκτον θα βάλει “περιοριστικές χειροπέδες” στο Ισραήλ», πρόσθεσε.

To άρθρο 2 νεκροί από την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν με πάνω από 100 αεροσκάφη – Γιατί η Τεχεράνη υποβαθμίζει τα πλήγματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button