Κόσμος

27 χώρες καταγγέλλουν το Ισραήλ για τις παγίδες θανάτου στα σημεία διανομής βοήθειας

Κοινή δήλωση την οποία συνυπογράφουν 27 χώρες και ζητά τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδας της Γάζας, έδωσε χθες, Δευτέρα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας ότι το ισραηλινό μοντέλο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας είναι επικίνδυνο και η «με το σταγονόμετρο» διανομή τροφίμων χρησιμοποιείται για την απάνθρωπη δολοφονία ανθρώπων που αναζητούν τροφή και νερό.

Την κοινή δήλωση συνυπογράφουν, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαία Επίτροπος Ισότητας, Ετοιμότητας και Διαχείρισης Κρίσεων Χάτζα Λάχμπιμπ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας.

Η κοινή δήλωση ξεκινά δηλώνοντας ότι «ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει τώρα» και προειδοποιεί ότι «το μοντέλο παροχής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί από τους κατοίκους της Γάζας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Καταδικάζουμε την παροχή βοήθειας με το σταγονόμετρο και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που προσπαθούν να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες σε νερό και τροφή. Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι πάνω από 800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ενώ αναζητούσαν βοήθεια», τονίζεται στη δήλωση

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις ολοένα και πιο άσχημες ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα τονίζοντας ότι «οι τελευταίες σανίδες σωτηρίας για να κρατηθούν οι άνθρωποι ζωντανοί καταρρέουν». «Το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να επιτρέψει και να διευκολύνει με όλα τα μέσα που διαθέτει την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται από τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε.

Από τον Μάιο, όταν το Ισραήλ χαλάρωσε εν μέρει τον 11εβδομάδων πλήρη αποκλεισμό στις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα και, μαζί με τις ΗΠΑ, βοήθησε στη δημιουργία ενός νέου συστήματος βοήθειας που διαχειρίζεται το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας (GHF), για να παρακάμψει το υπάρχον που επιβλέπεται από τον ΟΗΕ, σχεδόν καθημερινά, υπάρχουν αναφορές για δολοφονίες Παλαιστινίων ενώ περιμένουν τρόφιμα.

Την περασμένη Τρίτη, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι είχε καταγράψει 674 δολοφονίες κοντά στις εγκαταστάσεις παροχής βοήθειας του GHF από τότε που άρχισαν να λειτουργούν πριν από οκτώ εβδομάδες. Άλλες 201 δολοφονίες είχαν καταγραφεί κατά μήκος των διαδρομών των κονβόι του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών πομπών, πρόσθεσε.

Η δήλωση των 27 χωρών αναφέρει επίσης ότι οι ισραηλινές προτάσεις για τη μεταφορά ολόκληρου του πληθυσμού των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας σε μια λεγόμενη «ανθρωπιστική πόλη» στη νότια περιοχή της Ράφα είναι απαράδεκτες, σημειώνοντας ότι «ο μόνιμος αναγκαστικός εκτοπισμός αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Προτρέπουν το Ισραήλ, τη Χαμάς και τη διεθνή κοινότητα να «δώσουν τέλος σε αυτή την τρομερή σύγκρουση, μέσω μιας άμεσης, άνευ όρων και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» και προειδοποιούν ότι είναι «έτοιμοι να αναλάβουν περαιτέρω δράση για να υποστηρίξουν μια άμεση κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική οδό προς την ασφάλεια και την ειρήνη».

Αυτό θεωρείται από πολλούς ως κώδικας για την αναγνώριση ενός κράτους της Παλαιστίνης, κάτι που έχουν κάνει πολλές χώρες αλλά όχι όλες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.

Related Articles

Back to top button