Κόσμος

Ιλχάμ Αλίγιεφ: Το 80% της συνθήκης ειρήνης με την Αρμενία έχει συμφωνηθεί

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία για το 80% σχεδόν του κειμένου της συνθήκης ειρήνης, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.

Μιλώντας σε διεθνές φόρουμ που μεταδόθηκε ζωντανά στην ιταλική πόλη Τσερνόμπιο, ο Ιλχάμ Αλίγιεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές ειρήνης στον Νότιο Καύκασο.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως:

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο δρόμο προς την ειρήνη. Συνεχίζουμε ενεργά τις συζητήσεις και σχεδόν το 80% του κειμένου της συνθήκης ειρήνης έχει ήδη συμφωνηθεί.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν τόνισε επίσης ότι τόσο το Μπακού όσο και το Γερεβάν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων.

«Συγκεκριμένα για την συνοριοθέτηση. Παρόλο που είναι ένα μικρό πρώτο βήμα -έχει συμφωνηθεί μόνο ένα τμήμα 13 χιλιομέτρων των συνόρων μας, τα οποία εκτείνονται σε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα- είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε.

Ο Αλίγιεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία του Αζερμπαϊτζάν για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει τελικά στην υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης, η οποία πιστεύει ότι «θα είναι σημαντική όχι μόνο για τον Νότιο Καύκασο αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο».

Οι σχέσεις μεταξύ του Μπακού και του Γερεβάν είναι τεταμένες από το 1991, όταν ο αρμενικός στρατός κατέλαβε το Καραμπάχ, ένα έδαφος που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, και επτά παρακείμενες περιοχές.

Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους ανακαταλήφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια ενός πολέμου 44 ημερών το φθινόπωρο του 2020, ο οποίος έληξε μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία με ρωσική μεσολάβηση που άνοιξε τον δρόμο για την εξομάλυνση και την οριοθέτηση των συνόρων τους.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Αζερμπαϊτζάν εξασφάλισε τον πλήρη έλεγχο του Καραμπάχ μετά από στρατιωτική επιχείρηση που οδήγησε στην παράδοση των αυτονομιστικών δυνάμεων στην περιοχή.

Related Articles

Back to top button