Θεσσαλία

Ξέσπασμα λύσσας σε φώκιες ανοιχτά της Νότιας Αφρικής – Προειδοποιήσεις για αυξημένες επιθέσεις

Πρώτη φορά που ανιχνεύεται εξάπλωση της λύσσας σε θαλάσσια θηλαστικά – Προβληματισμός για τις επιπτώσεις σε ανθρώπους και άγρια ζωή

Σοκ έχει προκαλέσει στους επιστήμονες η ανακάλυψη της πρώτης καταγεγραμμένης εξάπλωσης της λύσσας σε φώκιες γούνας του Ακρωτηρίου στη Νότια Αφρική. Τουλάχιστον 24 φώκιες βρέθηκαν θετικές στον ιό, ο οποίος εκτιμάται ότι μεταδόθηκε από τσακάλια που κυνηγούν νεαρά ζώα στις ακτές της Ναμίμπιας. Ο Dr. Greg Hofmeyr και η κτηνίατρος Dr. Lesley van Helden ερευνούν πώς η λύσσα έχει εξαπλωθεί και αν μπορεί να διαρκέσει μακροπρόθεσμα στις αποικίες φώκιας.

Η ασθένεια εντοπίστηκε μετά από αναφορές για επιθετικές συμπεριφορές φώκιας τα τελευταία τρία χρόνια, που περιλάμβαναν επιθέσεις σε ανθρώπους. Παρά την ανησυχία, δεν έχουν καταγραφεί ακόμα κρούσματα λύσσας σε ανθρώπους, αν και οι τοπικές αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να αποφεύγουν την επαφή με τις φώκιες.

Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες προσπαθούν να εμβολιάσουν φώκιες σε κρίσιμες περιοχές. Ωστόσο, η γεωγραφική διασπορά και η μεταναστευτική φύση των ζώων αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού

The post Ξέσπασμα λύσσας σε φώκιες ανοιχτά της Νότιας Αφρικής – Προειδοποιήσεις για αυξημένες επιθέσεις appeared first on TrikalaNews.

Related Articles

Back to top button