Κόσμος

Εμίρ Κουστουρίτσα: Παρουσίαση ταινίας για τις διώξεις των Ορθοδόξων στην Ουκρανία

Στην Σερβία παρουσιάστηκε την ταινία «Λαός του Χριστού – η εποχή μας», η οποία, ειδικότερα, μιλάει για την δίωξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στη δημιουργία της ταινίας συμμετείχε ο γνωστός Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα. Ο Πατριάρχης Πορφύριος της Σερβίας παρακολούθησε την πρεμιέρα.

Η ταινία δημιουργήθηκε για να μαρτυρήσει «τον Γολγοθά της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο και ιδιαίτερα στην Ουκρανία, όπου δεν υπάρχει μόνο αθεΐα και απανθρωπιά, αλλά και επιθέσεις με ρουκέτες», σημειώνουν ο Sputnik Srbija.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Γιόβαν Μάρκοβιτς, ανέφερε ότι βρέθηκε αρκετές φορές στο Κίεβο και μία φορά φέρεται να συνελήφθη.

Παράλληλα, ο παραγωγός της ταινίας Μίρκο Ραντένοβιτς δήλωσε ότι οι Σέρβοι «καταλαβαίνουν καλύτερα όλα όσα συνέβησαν στην Ουκρανία». Και πρόσθεσε ότι θέλει όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να δουν την ταινία, ώστε να καταλάβουν τι «πραγματικά συμβαίνει με την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κίεβο και σε όλη την Ουκρανία και τι βασανιστήρια υφίστανται οι κληρικοί της». Ο ίδιος λέει ότι η ιδέα της ταινίας γεννήθηκε όταν επικοινωνούσε με «φίλους» από το Κίεβο, οι οποίοι βρίσκονταν στο Βελιγράδι.

Οι ιερείς Ρουσλάν Κάλιντσουκ από την περιοχή Ιβανο-Φρανκόφσκ και Μικόλα Μογκίλνι από το Κίεβο μίλησαν για τον διωγμό των ορθόδοξων χριστιανών στην Ουκρανία.

Ο Κάλιντσουκ υποστήριξε ότι « το καθεστώς του Κιέβου, υπό την επιρροή της Δύσης, κατάσχει εκκλησίες και φυλακίζει ιερείς». Σύμφωνα με τον Κάλιντσουκ, αυτό που προβάλλεται στην οθόνη «είναι μόνο ένα μέρος της τρομοκρατίας» κατά του « πιστού λαού της Ουκρανίας».

Στη δημιουργία της ταινίας συμμετείχε και ο Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα. Είπε ότι η Δύση «πούλησε τον πόλεμο στους Ουκρανούς» και έθεσε στο κοινό το ερώτημα: «Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τα τεράστια χρήματα που δόθηκαν;».

Επίσης, στην ταινία, θα μπορούσατε να ακούσετε τη γνώμη του πρώην Ουκρανού παραγωγού Γιούρι Μπαρντάς, ο οποίος ήταν παραγωγός των συγκροτημάτων Quest Pistols και mushrooms, αλλά έφυγε από την Ουκρανία για τη Ρωσία, όπου έλαβε το διαβατήριό του.

Στην πρεμιέρα της ταινίας προσκλήθηκε ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος, ο οποίος ευλόγησε το κοινό πριν από την προβολή της ταινίας.

Υπενθυμίζεται ότι με φόντο την υιοθέτηση από την Βερχόβναγια Ράντα ενός νόμου που απαγορεύει τις δραστηριότητες των θρησκευτικών οργανώσεων που χαρακτηρίζονται ότι «συνδέονται με τη Ρωσία», ο Πατριάρχης Σερβίας έστειλε επιστολή υποστήριξης στον Μητροπολίτη Ονούφριο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Related Articles

Back to top button