Κόσμος

Απελευθερώθηκε ο Νεοζηλανδός πιλότος που κρατούνταν από τους αντάρτες της Παπούα

Ένας Νεοζηλανδός πιλότος που απελευθερώθηκε 19 και πλέον μήνες μετά την ομηρία του από αυτονομιστές στην Ινδονησία δηλώνει «πολύ χαρούμενος» που επιστρέφει στην οικογένειά του.

Ο Φίλιπ Μέρτενς απήχθη από μαχητές του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού της Δυτικής Παπούα τον Φεβρουάριο του 2023 και απελευθερώθηκε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις υπό τη φροντίδα Ινδονήσιων αξιωματούχων το Σάββατο.

Εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες αδύνατος και με γεμάτη γενειάδα, αλλά λέγεται ότι είναι καλά στην υγεία του. Ο 38χρονος απήχθη αφού προσγειώθηκε με ένα μικρό εμπορικό αεροπλάνο στην απομακρυσμένη, ορεινή περιοχή Nduga.

«Σήμερα απελευθερώθηκα. Είμαι πολύ χαρούμενος που σύντομα θα μπορέσω να επιστρέψω στο σπίτι μου και να συναντήσω την οικογένειά μου», δήλωσε ο κ. Μέρτενς, μιλώντας στα ινδονησιακά, στους δημοσιογράφους στην Τιμίκα.

«Ευχαριστώ όλους όσους με βοήθησαν σήμερα, ώστε να μπορέσω να βγω με ασφάλεια και σε υγιή κατάσταση».

Η απελευθέρωσή του ακολουθεί μήνες «κρίσιμων» διπλωματικών προσπαθειών από τις αρχές του Ουέλινγκτον και της Τζακάρτα. Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λούξον εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση και ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Ουίνστον Πίτερς πρόσθεσε: «Η οικογένειά του θα είναι απολύτως ενθουσιασμένη». Ο εκπρόσωπος της ινδονησιακής αστυνομίας Bayu Suseno δήλωσε ότι ο κ. Μέρτενς απελευθερώθηκε και στη συνέχεια παρελήφθη σε ένα χωριό που ονομάζεται Yuguru στην περιοχή Maibarok πριν μεταφερθεί αεροπορικώς στην πόλη Τιμίκα.

Αρκετές ημέρες πριν από την απελευθέρωση, οι αντάρτες δήλωσαν στην ινδονησιακή υπηρεσία του BBC ότι θα απελευθέρωναν τον κ. Μέρτενς «με ασφάλεια και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Sebby Sambom:

Εμείς, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός της Δυτικής Παπούα (TPNPB), παραμένουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των αξιών της ειρήνης, του σεβασμού και της αξιοπρέπειας σε αυτή την κατάσταση.

Ο πιλότος, πατέρας ενός παιδιού, μεταφέρεται αεροπορικώς στην Τζακάρτα για να επανενωθεί με την οικογένειά του. Απήχθη μετά την προσγείωση του μικρού επιβατικού αεροσκάφους του – το οποίο ανήκει στην ινδονησιακή Susi Air – στη Ντούγκα τον περασμένο Φεβρουάριο. Επρόκειτο να επιστρέψει λίγες ώρες αργότερα, αφού είχε αφήσει πέντε επιβάτες, αλλά λίγο μετά την προσγείωση, αντάρτες στόχευσαν το μονοκινητήριο αεροπλάνο και τον άρπαξαν.

Οι άλλοι πέντε επιβάτες, οι οποίοι ήταν αυτόχθονες Παπούα, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η απαγωγή ήταν μέρος μιας μακροχρόνιας, συχνά βίαιης σύγκρουσης μεταξύ της ινδονησιακής κυβέρνησης και των ιθαγενών της Δυτικής Παπούα. Τον Απρίλιο, τουλάχιστον ένας Ινδονήσιος στρατιώτης σκοτώθηκε αφού έπεσε σε ενέδρα ανταρτών ενώ αναζητούσε τον απαχθέντα Νεοζηλανδό στην περιοχή της Παπούα. Τον περασμένο μήνα ένας άλλος Νεοζηλανδός πιλότος, ο 50χρονος Glen Malcolm Conning, πυροβολήθηκε από μια ομάδα υπέρ της ανεξαρτησίας, γνωστή ως Οργάνωση Ελεύθερη Παπούα (OPM), αφού προσγειώθηκε στην περιοχή με δύο Ινδονήσιους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και δύο παιδιά, τα οποία επέζησαν.

Οι αρχές δήλωσαν ότι η ομάδα που ευθύνεται για τον θάνατο του κ. Conning είναι η ίδια που κρατούσε τον κ. Μέρτενς.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού της Δυτικής Παπούα είχε δηλώσει προηγουμένως στην ινδονησιακή υπηρεσία του BBC ότι ήθελαν να κρατήσουν τον κ. Μέρτενς αιχμάλωτο έως ότου χώρες «όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία» αναλάβουν την ευθύνη για τον ρόλο τους στη βία στην Παπούα.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo δήλωσε το Σάββατο ότι η Τζακάρτα κατάφερε να εξασφαλίσει την ασφάλεια του κ. Μέρτενς μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων και όχι με τη βία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «Ο κ: «Δώσαμε προτεραιότητα στην ασφάλεια του πιλότου που κρατούνταν όμηρος. Χρειάστηκε μια μακρά διαδικασία».

Γιατί υπάρχει σύγκρουση στη Δυτική Παπούα;

Η περιοχή είναι μια πρώην ολλανδική αποικία που χωρίζεται σε δύο επαρχίες, την Παπούα και τη Δυτική Παπούα. Είναι ξεχωριστή από την Παπούα Νέα Γουινέα, η οποία εξασφάλισε την ανεξαρτησία της από την Αυστραλία το 1975.

Οι αντάρτες της Παπούα που επιδιώκουν την ανεξαρτησία από την Ινδονησία έχουν εκτοξεύσει στο παρελθόν απειλές και έχουν επιτεθεί σε αεροσκάφη που πιστεύουν ότι μεταφέρουν προσωπικό και προμήθειες για την Τζακάρτα.

Η πλούσια σε φυσικούς πόρους περιοχή έχει εμπλακεί σε μια μάχη για ανεξαρτησία από τότε που τέθηκε υπό τον έλεγχο της Ινδονησίας σε μια αμφισβητούμενη ψηφοφορία υπό την εποπτεία του ΟΗΕ το 1969.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των ιθαγενών Παπούα και των ινδονησιακών αρχών είναι συχνές έκτοτε, με τους μαχητές υπέρ της ανεξαρτησίας να πραγματοποιούν συχνότερες επιθέσεις από το 2018.

Related Articles

Back to top button