Ελλάδα

Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν νόμους και στους άνδρες στο Αφγανιστάν – «Αφήστε γένια, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»

Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν νόμους και στους άνδρες στο Αφγανιστάν - «Αφήστε γένια, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»

Σε επιβολή κανόνων που αφορούν και στους άνδρες στο Αφγανιστάν, προχώρησαν οι Ταλιμπάν, την ώρα, μάλιστα, που αυστηροποιούν τους νόμους για τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν αντιμετώπισαν μία επίθεση ολοένα και αυστηρότερων περιορισμών στην προσωπική τους ελευθερία, με την επιβολή κανόνων που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ντύσιμό τους από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία πριν από τρία χρόνια. Ωστόσο, οι άνδρες στις αστικές περιοχές μπορούσαν, ως επί το πλείστον, να συνεχίσουν να ζουν χωρίς περιορισμούς.

Οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο, έφεραν σημαντικές αλλαγές και γι΄ αυτούς όπως αναφέρει η Washington Post.

Οι άνδρες, σύμφωνα με τους νέους νόμους που τους επιβλήθηκαν, πρέπει να αναπτύσσουν γενειάδα σε μήκος μίας γροθιάς, να μην μιμούνται την εμφάνιση ή τη συμπεριφορά των μη μουσουλμάνων – να μην φορούν τζιν παντελόνια – και να μην κουρεύονται σε στυλ που αντιβαίνει τον ισλαμικό νόμο. Παράλληλα, απαγορεύεται πλέον στους άνδρες να κοιτάζουν άλλες γυναίκες, εκτός από τις συζύγους ή τις συγγενείς τους. Το αποτέλεσμα είναι όλο και περισσότεροι να αφήνουν γένια και να ντύνονται όπως συνηθίζουν οι μουσουλμάνοι.

«Έπρεπε να είχαμε υψώσει τη φωνή μας»

Οι νέοι περιορισμοί έχουν προκαλέσει την έκπληξη πολλών ανδρών στο Αφγανιστάν, οι οποίοι εκτιμούν πως θα έπρεπε να είχαν υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συζύγων τους και των θυγατέρων τους.

«Αν οι άνδρες είχαμε υψώσει τη φωνή μας, ίσως να βρισκόμασταν και εμείς σε διαφορετική κατάσταση τώρα» δήλωσε στην Washington Post κάτοικος της πρωτεύουσας Καμπούλ. «Τώρα, όλοι αφήνουμε γένια, επειδή δεν θέλουμε να μας αμφισβητούν, να μας ταπεινώνουν» ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την εφημερίδα, κατά την οποία διατήρησε την ανωνυμία του.

Οι νέοι κανόνες των Ταλιμπάν για τους άνδρες, βέβαια, ωχριούν μπροστά στους περιορισμούς που έχει θέσει η κυβέρνηση στα κορίτσια και τις γυναίκες, οι οποίες εξακολουθούν να απαγορεύεται να πηγαίνουν στο σχολείο πάνω από την έκτη τάξη, να αποκλείονται από τα πανεπιστήμια και τους απαγορεύτηκε πρόσφατα να υψώνουν τη φωνή τους δημοσίως, μεταξύ πολλών άλλων κανόνων.

Θάνατος με λιθοβολισμό  

Κυβερνητικοί υπάλληλοι δηλώνουν ότι φοβούνται πως θα τους απολύσουν επειδή δεν κατάφεραν ν’ αφήσουν τα γένια τους να μακρύνουν. Μάλιστα, ορισμένοι κουρείς αρνούνται να τους κουρέψουν, καθώς φοβούνται ότι θα υπάρξουν και γι΄ αυτούς συνέπειες. 

Οι νέοι νόμοι δίνουν στις αρχές την εξουσία να κρατάει υπόπτους έως και τρεις ημέρες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως η επανειλημμένη παράλειψη προσευχής στο τζαμί. οι ύποπτοι μπορούν να οδηγηθούν σε δικαστήρια για δίκη και καταδίκη με βάση την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου της σαρία. Οι παραβιάσεις των νέων κανόνων αναμένεται να τιμωρούνται με πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης. Όμως, οι άνθρωποι που κρίνονται ένοχοι για ορισμένες παραβάσεις, όπως για παράδειγμα η μοιχεία, θα μπορούσαν να καταδικαστούν σε μαστίγωμα ή θάνατο με λιθοβολισμό.

Οι νέοι περιορισμοί φαίνεται να αντανακλούν μία ευρύτερη μετατόπιση της ισορροπίας δυνάμεων στο εσωτερικό των Ταλιμπάν, με τα πιο συντηρητικά στοιχεία, είτε να αποκτούν επιρροή, είτε να επιδιώκουν να επιβληθούν πιο «επιθετικά» στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους και Αφγανούς επικριτές των Ταλιμπάν.

To άρθρο Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν νόμους και στους άνδρες στο Αφγανιστάν – «Αφήστε γένια, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button