Υγεία

Η επικαιρότητα των κυκλωμάτων, οι μειώσεις επιτοκίων και οι αγορές, η ανάγκη μεγάλων αλλαγών για το κυκλοφοριακό της Αττικής, οι θυγατρικές της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ο γρίφος με το εμπορευματικό της Φυλής

Η επικαιρότητα των κυκλωμάτων, οι μειώσεις επιτοκίων και οι αγορές, η ανάγκη μεγάλων αλλαγών για το κυκλοφοριακό της Αττικής, οι θυγατρικές της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ο γρίφος με το εμπορευματικό της Φυλής

Η επικαιρότητα των κυκλωμάτων

Με τι μπορεί να ασχοληθεί ένας ταλαίπωρος οικονομικός αναλυτής όταν η επικαιρότητα πλημμυρίζει από ειδήσεις όπως το κύκλωμα με τις εικονικές συνταγογραφήσεις που άρπαξε κάτι εκατομμύρια από τον ΕΟΠΥΥ, το κύκλωμα ξεπλύματος και φοροδιαφυγής με συμμετοχή δεκάδων επιχειρήσεων που είχαν καταφέρει να πάρουν και κοινοτικές επιδοτήσεις; Η ανάγνωση του κυριακάτικου Τύπου δείχνει πως κάτι σάπιο υπάρχει το Βασίλειο της Δανιμαρκίας και πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να ενισχυθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να αντιστραφεί η εικόνα σύμφωνα με την οποία το ελληνικό δημόσιο είναι ξέφραγο αμπέλι. Τα απανωτά περιστατικά δείχνουν πως οι σημερινοί μηχανισμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι υποστελεχωμένοι, κάνουν τη δουλειά τους.

Οι μειώσεις επιτοκίων δεν εξασφαλίζουν άνοδο των αγορών

Έσπευσαν ορισμένοι αναλυτές να μιλήσουν για νέο καλπασμό των αγορών μετά τη μείωση επιτοκίων που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED). Έτσι για την ιστορία θυμίζουμε πως την ίδια ημέρα του Σεπτεμβρίου του 2007 είχε ξεκινήσει ένας άλλος καθοδικός κύκλος επιτοκίων της FED. Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2007 ο δείκτης Dow Jones εκτινάχθηκε κατά 336 μονάδες, τη μεγαλύτερη αύξηση των προηγούμενων τεσσάρων ετών. Μεταξύ των μετοχών που ξεχώρισαν, με άνοδο άνω του 10% ήταν και η μετοχή της Lehman Brothers… Και τρεις εβδομάδες μετά από εκείνη τη μείωση επιτοκίων άρχισε ο καθοδικός κύκλος που οδήγησε στην κατάρρευση της Lehman Brothers και άλλων ισχυρών και στη μεγάλη κρίση του 2008. Και ας είχε μειώσει τα επιτόκια η FED άλλες έξι φορές μέσα σε έναν χρόνο. Προσοχή, δεν λέμε πως θα συμβεί κάτι αντίστοιχο. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές και η ελληνική οικονομία βρίσκεται πολύ μακριά από το 2008, με τεράστιες θυσίες από τους Έλληνες. Καλό είναι όμως να θυμόμαστε!

Πως το κυκλοφοριακό πιέζει την οικονομία της Αττικής

Στη χώρα που θα πανηγυρίζουμε σύντομα για το μετρό Θεσσαλονίκης όπου χρειαστήκαμε 18 χρόνια για ένα δίκτυο 13 σταθμών δε μπορούμε να περιμένουμε και θαύματα. Όμως η κατάσταση με το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Αττική επιδεινώνεται μήνα με το μήνα χωρίς οι υπεύθυνοι να ασχολούνται σοβαρά, είτε οι δήμοι, είτε η περιφερειακή αρχή, είτε τα αρμόδια υπουργεία. Συνήθως ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο με αποτέλεσμα η μοναδική σοβαρή παρέμβαση του τελευταίου μισού αιώνα να είναι ο δακτύλιος! Οι χαμένες ανθρωποώρες, η περιβαλλοντική επιβάρυνση, η ταλαιπωρία των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) αποτυπώνονται σε χαμένο πλούτο για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Σχέδια που συνδέονται με αλλαγές στη διανομή προϊόντων, ώστε να μην πήζουν οι δρόμοι της Αθήνας από μεγάλα φορτηγά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας έχουν μείνει στα χαρτιά. Στα χαρτιά έχουν μείνει και σχέδια για αλλαγή του δακτυλίου, για επιτάχυνση των έργων στα δίκτυα σταθερής τροχιάς, από την επέκταση του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου μετά την Κηφισιά μέχρι τη στενή παρακολούθηση της εργολαβίας για τη γραμμή 4 ώστε να παραδοθεί εγκαίρως. Ας δούμε επιτέλους τι κάνουν στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι συμμετοχές της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις

Περιορίζονται κατά μία οι θυγατρικές της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις μετά την απόφαση να μεταβιβάσει στη REDS την «Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Μονοπρόσωπη ΑΕ» που είχε αναλάβει την ανάπτυξη της μαρίνας Αλίμου. Η εταιρεία που μεταβιβάζεται είναι μία από τις θυγατρικές που η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις είχε το 100% όπως και στις Π&Π Στάθμευση ΑΕ, Σταθμοί Παντεχνική ΑΕ, Οδικές Τηλεπικοινωνίες ΑΕ, AKTOR Concessions Cyprus Ltd και ΡΕΑ Αιολική Ανώνυμη Ενεργειακή Εταιρεία. Στις συγγενείς εταιρείες που συστάθηκαν τον τελευταίο χρόνο περιλαμβάνεται η Πυλια Οδος (60%) που έχει αναλάβει τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη και η Πασιφάη Οδός (20%) που έχει αναλάβει το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) με ΣΔΙΤ.

Θα υπάρξει ενδιαφέρον για το logistics center της Φυλής;

Επιφυλακτικοί είναι στην αγορά για το αν θα υπάρξει τελικά σοβαρό ενδιαφέρον για το εμπορευματικό κέντρο που σχεδιάζεται στην έκταση των 447 στρεμμάτων στη Φυλή προκειμένου, μεταξύ άλλων, να μετεγκατασταθούν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα στον Ελαιώνα. Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ είναι σε εξέλιξη αλλά σχεδόν οι μισοί ενδιαφερόμενοι σχεδιάζουν άλλα εμπορευματικά κέντρα στην Αττική! Η Golder Cargo προσπαθεί εδώ και χρόνια να προχωρήσει το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, η Ορφεύς Βεϊνόγλου ανήκει πλέον στον όμιλο Streem Logistis που σχεδιάζει τη μεγάλη επένδυση για το εμπορευματικό στο πρώην εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Στους άλλους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγονται ο όμιλος Δημ. Μελισσανίδη, ο όμιλος Κοπελούζου και ο όμιλος των Γιώργου Θεοδόση – Στράτη Απέργη (Newsphone, Levante Ferries, κ.α.). Η επένδυση είναι μεγάλη, για να δούμε.

To άρθρο Η επικαιρότητα των κυκλωμάτων, οι μειώσεις επιτοκίων και οι αγορές, η ανάγκη μεγάλων αλλαγών για το κυκλοφοριακό της Αττικής, οι θυγατρικές της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ο γρίφος με το εμπορευματικό της Φυλής δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button