Κόσμος

Δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό: Οι γυναίκες των βιαστών της, στηρίζουν τους συζύγους τους

(AP Photo/Diane Jantet)

Πενήντα άνδρες δικάζονται μαζί με τον Ντομινίκ Πελικό για τους βιασμούς της πρώην συζύγου του, Ζιζέλ στη Γαλλία. Άνδρες απλοί, καθημερινοί, αφοσιωμένοι οικογενειάρχες και πατεράδες, συνταξιούχοι. Παρά τις βαριές κατηγορίες εναντίον τους, οι γυναίκες τους αποφάσισαν να τους υποστηρίξουν και να σταθούν στο πλευρό τους.

Η υπερασπιστική γραμμή που ακολουθούν οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους στην πολύκροτη δίκη των βιασμών στη Γαλλία είναι ότι «χειραγωγήθηκαν» από τον σύζυγο της Ζιζέλ, δηλαδή δεν γνώριζαν ότι το θύμα, βρισκόταν υπό την επήρεια υπνωτικών χαπιών ενώ την βίαζαν και πίστευαν ότι ήταν κάποιου είδους σεξουαλικό παιχνίδι του ζευγαριού.

Δεν είναι εύκολο να ακούς ότι ο σύζυγος ή ο πατέρας σου είναι βιαστής. Νόμιζες ότι τον ήξερες, ζούσες μαζί του όλα τα αυτά χρόνια και ξαφνικά μια μέρα μαθαίνεις ότι ο άνθρωπος που υπεραγαπούσες βίαζε μία ναρκωμένη γυναίκα χωρίς εκείνη να έχει την παραμικρή ιδέα.

«Γιατί να μην τον πιστέψουμε, γιατί να πιστέψουμε όλους τους άλλους και όχι εκείνον; Πιστεύουμε την εκδοχή του, γιατί ξέρουμε ότι δεν είναι βιαστής, δεν έχουμε καμία αμφιβολία», δήλωσαν η Valérie, η σύζυγος, και η Erica, η κόρη ενός από τους 50 άνδρες που δικάζονται μαζί με τον Ντομινίκ Πελικό για τους βιασμούς της Ζιζέλ.

Στους διαδρόμους του δικαστηρίου της Αβινιόν, η μητέρα εμφανίζεται πιο καταπονημένη αλλά η κόρη είναι δυναμική και θυμωμένη.

«Το σκεφτόμαστε όλη την ώρα, όλη την ώρα… Είναι δύσκολο, αλλά δεν τον εγκαταλείπουμε, είμαστε σίγουρες ότι δεν είναι βιαστής. Διαφορετικά δεν θα ήμασταν εδώ» λέει.

«Δεν είναι βιαστής»

Σε ηλικία 54 ετών, ο Cyril D. πήγε στο σπίτι των Πελικό στο φιλήσυχο χωριό Μαζάν στις 2 Σεπτεμβρίου 2019 για να γνωρίσει ένα ζευγάρι που συναινεί να κάνει σεξ και με άλλους, όπως είχε πει στους ερευνητές.

Η Valérie έκανε τετραήμερες διακοπές με την κόρη της. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο σύντροφός της βιντεοσκοπήθηκε από τον Ντομινίκ Πελικό ενώ κακοποιούσε σεξουαλικά την Ζιζέλ η οποία ήταν ναρκωμένη.

Όταν η αστυνομία ήρθε να τον ανακρίνει στις 9 Φεβρουαρίου 2021, παραδέχτηε ότι είχε συνειδητοποιήσει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά δεν σταμάτησε. Ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου της Vaucluse την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, αρνήθηκε και πάλι οποιαδήποτε πρόθεση βιασμού.

«Είμαι 54 ετών και είναι αλήθεια ότι προσπέρασα το κομμάτι της συναίνεσης», παραδέχτηκε.

«Οι γυναίκες δεν ανήκουν στους άνδρες και σε αυτό το σημείο κατηγορώ τον εαυτό μου», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ότι ο Ντομινίκ Πελικό του είχε πει ότι θα έδινε στη γυναίκα του χάπια “για να χαλαρώσει”»

REUTERS/Manon Cruz

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Manon Cruz

Για τη γυναίκα του Valérie, ο κόσμος «κατέρρευσε» στις 9 Φεβρουαρίου 2021.

Εκείνη την ημέρα, ήταν στη δουλειά όταν ο Cyril D. συνελήφθη στις 6 το πρωί στο σπίτι τους.

Δύο ώρες αργότερα, ενημερώθηκε για τη σύλληψη και πήγε στο αστυνομικό τμήμα μαζί με την κόρη της. «Μου είπαν ότι ο σύζυγός μου κατηγορείται για βιασμό. Είχα καταλάβει για κλοπή. Είπα “όχι, αυτό δεν είναι δυνατόν, έχετε πιάσει λάθος άτομο”. Μου έδειξαν φωτογραφίες του συζύγου μου και τον αναγνώρισα αμέσως», λέει με φωνή που τρέμει.

Η αστυνομία προσφέρθηκε να πάρει δείγμα από τα μαλλιά της, για να ελέγξει ότι δεν είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο και στην ίδια, δηλαδή να είχε ναρκωθεί με την ίδια διαδικασία που έκανε ο Ντομινίκ Πελικό στη γυναίκα του.

«Ήξερα πολύ καλά ότι δεν ήταν αλήθεια, δεν μπορεί να ήταν, δεν ήταν δυνατόν», λέει η 50χρονη γυναίκα.

«Παρακαλούσε τη μαμά μου να μην τον αφήσει»

«Το πρώτο πράγμα που θέλαμε να κάνουμε ήταν να δούμε τον μπαμπά», συνεχίζει η κόρη της Erica, 20 ετών. «Κάναμε αμέσως όλες τις διαδικασίες για το επισκεπτήριο. Η οικογένεια χρειάστηκε τρεις εβδομάδες για το πρώτο.

Στο επισκεπτήριο, «τα πρώτα του λόγια ήταν για τη μητέρα μου. Μας είπε “δεν είναι αλήθεια, δεν είναι αυτό” συνεχίζει η νεαρή γυναίκα.

Ο άνδρας που περιγράφεται ως «μεγαλόσωμος» από την οικογένειά του, έχει χάσει 15 κιλά. «Μας είπε ότι ήξερε αμέσως γιατί τον συνέλαβαν, επειδή είχε δει τα μέσα ενημέρωσης (σς η υπόθεση βιασμού της Μαζάν είχε πάρει δημοσιότητα) διαφορετικά δεν θα ήξερε».

Στη συνέχεια, ο Cyril D. θέλησε να μάθει αν η οικογένειά του ήταν στο πλευρό του.

«Της έλεγε “μη με αφήνεις, μείνε μαζί μου“», θυμάται η κόρη του. «Εκείνη του απαντούσε ότι δεν ήταν αυτό το πιο σημαντικό αλλά το πιο σημαντικό ήταν να βγει από τη φυλακή».

Η Valérie έφτασε να μην έχει καμία αμφιβολία για τον σύντροφό της καθώς προχωρούσαν οι συναντήσεις τους στο επισκεπτήριο. «Ποτέ δεν με πίεσε, πάντα με σεβόταν», επιμένει η σύζυγος του κατηγορούμενου.

Επιπλέον, λέει ότι ήατν πολυ δεμένοι, περνούσαν όλο το χρόνο τους μαζί. Η απόπειρα αυτοκτονίας του Cyril D δύο εβδομάδες μετά την φυλάκισή του, τούς έπεισε για την αθωότητά του ακόμη περισσότερο. «Ήταν εξαιτίας των ενοχών του απέναντι στην Ζιζέλ Πελικό», θέλει να πιστεύει η κόρη του.

«Είχε ενοχές γιατί δεν γνώριζε αυτό που της έκανε, δεν ήθελε να της το κάνει αυτό».

«Σύζυγοι, γιοι και κόρες δεν ευθύνονται για τίποτα, υποφέρουν και αυτοί»

Η Valérie και η κόρη της δεν ήταν οι μόνες που βγήκαν μπροστά να υποστηρίξουν τους αγαπημένους τους στη δίκη που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου 2024.

Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, ακόμα μία γυναίκα εξέφρασε την πίστη της στην αθωότητα του συζύγου της. «Δεν έχει σημασία ποια θα είναι η ποινή, είναι ο πατέρας μας, τον χρειαζόμαστε», δήλωσε ο γιος ενός άλλου κατηγορούμενου στο εδώλιο.

Η Crépin-Dehaene υπερασπίζεται δύο κατηγορουμένους που ήταν παντρεμένοι πριν από τα γεγονότα και τους οποίους χαρακτηρίζει «άπιστα θύματα» και δηλώνει ότι έχουν πολύ θυμό για τον Ντομινίκ Πελικό για την παγίδα που τους έστησε. 

«Οι σύζυγοι, οι γιοι και οι κόρες δεν ευθύνονται για τίποτα. Υποφέρουν και αυτοί», επιμένει.

«Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πώς ο πατέρας μας έφτασε σε αυτό το σημείο», επιβεβαιώνει η Erica. «Δεν αρνούμαστε ότι θα έπρεπε να είχε συνειδητοποιήσει (ότι η Ζιζέλ Πελικό ήταν ναρκωμένη).

Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι όλα ήταν άψογα σχεδιασμένα και ότι έπεσε σε παγίδα.

Μητέρα και κόρη συμπονούν την Ζιζέλ Πελικό. «Μας κοίταγαν με μισό μάτι στο Μαζάν. Πολλοί άνθρωποι με ρώτησαν γιατί δεν τον πέταξα έξω. Αλλά όχι, δεν ήθελα να καταλήξει στο δρόμο χωρίς τίποτα. Δεν του άξιζε κάτι τέτοιο».

Σήμερα, η Valérie έχει χωρίσει από τον σύντροφό της. Παρόλο που τρέφει για εκείνον «μεγάλη αγάπη», οι κατηγορίες και οι παραμονές σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, όλα αυτά ήταν πολύ μεγάλα για να τα αντέξει. Μητέρα και κόρη δεν ζητούν αθώωση, αλλά μια κατάλληλη ποινή. «Να μην γίνει γενίκευση. Ας τιμωρηθούν τα τέρατα», λένε.

Για την ψυχίατρο Christine Barois, οι αντιδράσεις αυτών των γυναικών μπορούν να εξηγηθούν.

«Υπάρχει άρνηση γιατί πρέπει να είσαι σε θέση να σκεφτείς το αδιανόητο, πρέπει να σκεφτείς τη συναισθηματική εξάρτηση αλλά και την οικονομική εξάρτηση (από τον σύζυγό τους)», εξηγεί.

To άρθρο Δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό: Οι γυναίκες των βιαστών της, στηρίζουν τους συζύγους τους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button