Υγεία

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Κατατέθηκε στην βουλή η Έκθεση Πεπραγμένων για το 2023 – Πρόστιμα άνω των 40 εκατ. ευρώ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Κατατέθηκε στην βουλή η Έκθεση Πεπραγμένων για το 2023 – Πρόστιμα άνω των 40 εκατ. ευρώ

Πρόστιμα άνω των 40 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το 2023, σύμφωνα με την Έκθεση Πεπραγμένων που κατέθεσε σήμερα (24.9.2024) στον πρόεδρο της βουλής, Κωσταντίνο Τασούλα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πέρσι εξέδωσε πλέον των 20 αποφάσεων, μεταξύ αυτών και της υπόθεσης των τραπεζών και αύξησε σημαντικά το πλεόνασμα του καταναλωτή, όχι μόνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2022) αλλά και σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία εφαρμογής του δικαίου ανταγωνισμού.

Η έκθεση παρουσιάζει το πλούσιο και πολύπλευρο έργο της Επιτροπής το οποίο χαρακτηρίζεται από σημαντικές και καινοτόμες παρεμβάσεις στην οικονομική ζωή της χώρας μας. Η Έκθεση Πεπραγμένων υποβλήθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κα Άϊρίν Σαρπ και την Αντιπρόεδρο κα Χαρά Νικολοπούλου.

Περαιτέρω, η Επιτροπή αξιολόγησε σε βάθος ή με πιο απλοποιημένη διαδικασία σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων που γνωστοποιήθηκαν, πραγματοποίησε 10 επιτόπιους ελέγχους σε σχεδόν 40 εταιρείες, ολοκλήρωσε 2 κλαδικές έρευνες και μία κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο διανομής τύπου.

Το 2023 η Επιτροπή Ανταγωνισμού προέβη και σε σειρά άλλων ερευνών, όπως, μεταξύ άλλων, χαρτογραφήσεις σε σημαντικά για την ελληνική οικονομία και τον καταναλωτή προϊόντα, έλεγχο συμμόρφωσης για την τήρηση των αποφάσεών της και έρευνα για πιθανή παρακώλυση αιφνίδιου ελέγχου που διενεργήθηκε από τα στελέχη μας.

Παράλληλα, η διεθνής παρουσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2023 ήταν εντυπωσιακή, τόσο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμού (ECN), όσο και σε διεθνείς φορείς, όπως ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD), το Διεθνές Δίκτυο Ανταγωνισμού (ICN), αλλά και η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη και το Εμπόριο (UNCTAD).

Ειδικότερα, η Επιτροπή ανέλαβε πλήθος πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των διαφόρων αυτών δικτύων που συμμετέχει και των διμερών σχέσεων που έχει αναπτύξει με αρχές ανταγωνισμού στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και με Αρχές Ανταγωνισμού στον Αραβικό κόσμο και στην Αφρικανική Ήπειρο, όπου εξάγει τεχνογνωσία τόσο στο δίκαιο και στα οικονομικά του ανταγωνισμού όσο και στη χρήση προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων όπως τεχνητής νοημοσύνης και πλατφόρμες ανάλυσης δεδομένων στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ταυτόχρονα η Επιτροπή Ανταγωνισμού επένδυσε στην ενημέρωση πολιτών και επιχειρήσεων, με την έκδοση δύο οδηγών για την προώθηση πολιτικών του ανταγωνισμού και τη διοργάνωση έξι συνεδρίων.

Τα αποτελέσματα του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το έτος 2023 αποδεικνύουν την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε η διοίκηση και το προσωπικό της Επιτροπής.

Την Έκθεση Πεπραγμένων της ΕΑ μπορείτε να την κατεβάσετε σε PDF και να την διαβάσετε εδώ.

To άρθρο Επιτροπή Ανταγωνισμού: Κατατέθηκε στην βουλή η Έκθεση Πεπραγμένων για το 2023 – Πρόστιμα άνω των 40 εκατ. ευρώ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button