Κόσμος

Βαλλιστικός πύραυλος της Χεζμπολάχ έφτασε έως το Τελ Αβίβ (upd)

Βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του γενικού αρχηγείου της Μοσάντ, της Υπηρεσίας Εξωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ, σε προάστιο του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε πως εκτόξευσε σήμερα η Χεζμπολάχ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η λιβανέζικη οργάνωση επιχειρεί με βαλλιστικό πύραυλο από τότε που ξεκίνησε η σχεδόν ενός χρόνου αναμέτρησή της με το Ισραήλ, με αφορμή την εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε την επίθεση με πύραυλο εδάφους-εδάφους Qader1 που αντιμετωπίστηκε από συστήματα  αεράμυνας, τονίζοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που πύραυλος της Χεζμπολάχ έφτασε στην περιοχή του Τελ Αβίβ.

Στον νότιο Λίβανο, προπύργιο της Χεζμπολάχ, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χωριά για τρίτη ημέρα, σήμερα Τετάρτη, μετά από αεροπορικές επιδρομές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 558 ανθρώπους στο φονικότερο κύμα βίας από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.

Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινά χτυπήματα στον Λίβανο σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πόλεις στο νότιο Λίβανο.

Στον νότιο Λίβανο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην Τεμπνίν άλλοι τρεις στην Άιν Κανά.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μπιντ Ζμπέιλ, στα νότια της χώρας. Πρόκειται για την πόλη που υπερασπίστηκαν επιτυχώς μερικές δεκάδες Λιβανέζων απέναντι σε χιλιάδες ισραηλινών στρατιωτών το 2006.

Άλλα τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στο Τζουν στον κεντρικό Λίβανο και τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Αλ Μααϊσρα, βόρεια της Βηρυτού.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από τα χτυπήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι οι ολονύκτιες επιδρομές προκάλεσαν περισσότερα θύματα, με αξιωματούχους να λένε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την απότομη κλιμάκωση της βίας μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε επίσης τον ισραηλινό ισχυρισμό πως σκοτώθηκε ο διοικητής των πυραυλικών δυνάμεων της λιβανέζικης οργάνωσης, Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι, κατά τη διάρκεια επίθεσης σε προάστιο της Βηρυτού.

Σήμερα η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για την κρίση στη Νέα Υόρκη σήμερα Τετάρτη (1 το βράδυ ώρα Ελλάδας), ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. «Πρέπει να ανησυχούμε όλοι από την κλιμάκωση. Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», είπε, ενώ προειδοποίησε για «την πιθανότητα μετατροπής του Λιβάνου σε άλλη Γάζα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου είναι ο κύριος υποστηρικτής του Ισραήλ, στην ομιλία του κατά τη συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησε για έναν πλήρη πόλεμο στον Λίβανο. «Ο πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Παρόλο που η κατάσταση έχει κλιμακωθεί, μια διπλωματική λύση είναι ακόμα δυνατή», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, επίσης από τη συνέλευση του ΟΗΕ, είπε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Λιβανέζων έχει εκτοξευθεί σε σχεδόν 500.000 από τότε που το Ισραήλ ενέτεινε τη στρατιωτική του εκστρατεία, ενώ αξιωματούχος ασφαλείας στη γειτονική Συρία ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περίπου 500 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα για να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς.

Προκλητικός Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανέβαλε για 24ώρες την προγραμματισμένη αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου πρόκειται να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πρωθυπουργός θα έχει διαβουλεύσεις για να συζητήσει τη συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο», ανέφερε το γραφείο του.

Ο Νετανιάχου αψήφησε τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, υποσχόμενος την Τρίτη να συνεχίσει την εκστρατεία του εναντίον της Χεζμπολάχ. «Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τη Χεζμπολάχ… αυτός που έχει πύραυλο στο σαλόνι του και πύραυλο στο σπίτι του δεν θα έχει σπίτι», τόνισε.

Κοινή ανακοίνωση Αιγύπτου, Ιράκ, Ιορδανίας

«Το Ισραήλ ωθεί την περιοχή προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», εκτιμούν οι επικεφαλής της διπλωματίας της Αιγύπτου, του Ιράκ και της Ιορδανίας σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στην οποία καταδικάζουν «την ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου».

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών που συναντήθηκαν χθες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκαν επίσης στη διοργάνωση μιας τριμερούς συνόδου κορυφής των ηγετών των τριών χωρών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να σταματήσουν τον πόλεμο.

Επικαλούμενοι «την επικίνδυνη κλιμάκωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή», οι υπουργοί υπογραμμίζουν επίσης πως «για να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση, πρέπει να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα»

700 στρατιώτες στην Κύπρο για ενδεχόμενη εκκένωση Βρετανών υπηκόων από τον Λίβανο

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στέλνει 700 στρατιώτες στην Κύπρο για να προετοιμαστεί για την πιθανή εκκένωση Βρετανών υπηκόων από τον Λίβανο ενώ η κυβέρνηση «συνεχίζει να συμβουλεύει ενάντια σε κάθε ταξίδι στον Λίβανο».

Υπολογίζεται ότι 10.000 Βρετανοί πολίτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Λίβανο.

Άλλες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ – έχουν επίσης προτρέψει τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Related Articles

Back to top button