Κόσμος

Εκεχειρία 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ ζητούν ΗΠΑ, Γαλλία και σύμμαχοι

Άμεση κατάπαυση του πυρός στις μάχες για 21 ημέρες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ ζήτησαν ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και μια σειρά άλλες χώρες (Αυστραλία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ), μετά από τρεις ημέρες φονικών ισραηλινών επιδρομών που έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 600 νεκρούς σύμφωνα με Λιβανέζους υγειονομικούς αξιωματούχους.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό η προτεινόμενη προσωρινή κατάπαυση του πυρός σκοπό έχει να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, καθώς ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβούλιο Ασφαλείας, προειδοποίησε ότι «ανοίγουν οι πύλες της κόλασης στον Λίβανο».

Από την ισραηλινή πλευρά πρώτος έσπευσε να απορρίψει την πρόταση εκεχειρίας ο ακροδεξιός υπουργός Μπεζαλέλ Σμότριτς, τονίζοντας ότι η μόνη εναλλακτική στον πόλεμο είναι η παράδοση της Χεζμπολάχ. «Η εκστρατεία στο βορρά θα πρέπει να τελειώσει με ένα μόνο σενάριο: συντριβή της Χεζμπολάχ και διάλυση της ικανότητάς της να βλάψει τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί  είπε στους στρατιώτες στο βόρειο Ισραήλ, χθες Τετάρτη, ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο θα συνεχιστούν προκειμένου να καταστραφούν οι υποδομές της Χεζμπολάχ και να προετοιμαστεί ο δρόμος για μια πιθανή χερσαία επέμβαση.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κάλεσε την κυβέρνηση Νετανιάχου να αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, αλλά μόνο για επτά ημέρες. «Ακόμη και η παραμικρή παραβίαση μιας τέτοιας εκεχειρίας θα ωθήσει το Ισραήλ να ξαναρχίσει τις επιθέσεις του με  πλήρη ισχύ σε όλες τις περιοχές του Λιβάνου», ανέφερε σε μια σειρά αναρτήσεων στο Χ, προσθέτοντας ότι «δεν θα δεχθούμε καμία πρόταση που δεν περιλαμβάνει την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορά μας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αράγκτσι, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη δεν θα παραμείνει αδιάφορη σε περίπτωση πολέμου στον Λίβανο, προσθέτοντας ότι η περιοχή βρίσκεται στο χείλος μιας μεγάλης καταστροφής. Το Ισραήλ «έχει ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές» και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει για να αποκαταστήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα, τόνισε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα τα ισραηλινά χτυπήματα στον Λίβανο συνεχίζονται με τον χθεσινό απολογισμό θυμάτων να φτάνει στους 72 νεκρούς και 400 τραυματίες. Σύμφωνα με τις αρχές, τη ζωή τους έχασαν 38 άτομα στον νότιο Λίβανο, 12 στην ανατολική περιοχή Μπεκάα και 22 σε τρεις πόλεις βόρεια και νότια της Βηρυτού, ωθώντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπεράσει τους 600, την ίδια ώρα που περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Λιβανέζοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν από τους ανελέητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Related Articles

Back to top button